Osteoporóza: Láme kosti a kradne roky života

Zodpovedá za približne dva milióny zlomenín každý rok, celosvetovo ňou trpí viac ako 200 miliónov žien. Osteoporóza, ktorú má na Slovensku diagnostikovanú približne 400 000 ľudí.

29.05.2020 06:00
bedrová kosť, stehenná kosť, demolačná guľa Foto:
Osteoporotické zlomeniny môžu vznikať už pri malej záťaži a tlaku, napríklad pri sedení, prudšom zakašľaní, čupnutí, zdvíhaní predmetov, či dokonca objímaní.
debata

Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty a narúša sa stavba kosti, čím vzniká vysoké riziko zlomenín. Málokto si však uvedomuje, že pri nedostatočnej liečbe môže byť toto ochorenie smrteľné. Na následky zlomeniny krčka stehnovej kosti zomrie viac žien, ako na rakovinu vaječníkov, maternice a krčka maternice dohromady.

"Najčastejším príznakom a zároveň najzávažnejšou komplikáciou osteoporózy sú zlomeniny kostí. Postihujú krčok stehnovej kosti, stavce chrbtice a drobné kosti zápästia. Pacientom môžu spôsobiť stratu pohyblivosti či dokonca smrť,“ približuje zákernosť ochorenia profesor Juraj Payer, prednosta V. internej kliniky LF UK a UNB, Nemocnica Ružinov.

"Každé tri sekundy dochádza niekde na svete k zlomenine, ktorej príčinou je osteoporóza. Osteoporotické zlomeniny môžu vznikať už pri malej záťaži a tlaku, napríklad pri sedení, prudšom zakašľaní, čupnutí, zdvíhaní predmetov, či dokonca objímaní. Najzávažnejšie sú zlomeniny krčka stehnovej kosti, pri ktorých do jedného roka po úraze zomiera až 30 % pacientov. Z ostatných je až 80 % po úraze odkázaných na pomoc okolia. Závažné komplikácie prinášajú aj osteoporotické zlomeniny stavcov chrbtice, ktoré môžu mať trvalé následky, ako sú intenzívne bolesti chrbtice, deformity, strata telesnej výšky, útlak vnútorných orgánov či znížená pohyblivosť,“ konštatoval profesor Payer.

Osteoporóza nemusí celé roky spôsobovať žiadne ťažkosti, až kým sa neobjaví prvá zlomenina. Podľa profesora Payera medzi najbežnejšie rizikové faktory osteoporózy patrí rodinná predispozícia, hormonálne zmeny, významná strata telesnej výšky, skorší začiatok menopauzy, metabolické poruchy, podváha, dlhodobé užívanie kortikosteroidov, nedostatok minerálov, vitamínov, pohybu či nadmerné požívanie kávy, alkoholu a fajčenie. Preventívne by mal teda lekára navštíviť každý, kto má viacero rizikových faktorov, najmä ľudia nad 65 rokov. Základnou diagnostickou metódou je denzitometrické vyšetrenie.

Cieľom liečby je najmä zabrániť vzniku zlomenín, ako aj zachovať množstvo a kvalitu kostnej hmoty. Pacienti s osteoporózou majú možnosť liečiť sa rôznymi účinnými látkami. Rovnako ako vývoj osteoporózy, aj jej liečba je dlhodobá. Jej súčasťou by vždy mala byť aj správna životospráva, najmä pravidelné cvičenie, vhodné stravovanie, pravidelný pobyt na slnku a užívanie doplnkov – vápnika a vitamínu D.

Aj teraz, v čase pandémie koronavírusu, je dôležité, aby sa pacienti aktívne dožadovali svojej liečby. Práve teraz je veľmi dôležité zostať bez zlomenín. Prevencia pádov je rozhodujúca: je dôležité ubezpečiť sa, že v domácom prostredí nie sú prekážky. Pacienti by nemali prerušiť liečbu, ktorá im bola predpísaná, rovnako ani užívanie kalcia a vitamínu D. Svojho lekára môžu požiadať o elektronický recept. Podanie injekčnej liečby je možné aj v domácom prostredí, či už ide o samoaplikáciu alebo aplikáciu s pomocou člena rodiny či opatrovateľa. Každý lekár svojmu pacientovi poradí tú najvhodnejšiu alternatívu.

Čo by ste o nej mali vedieť

  • Na Slovensku žije asi 400-tisíc ľudí s osteoporózou, no len okolo 30 % z nich je diagnostikovaných a len 18 % je adekvátne liečených.
  • Osteoporózu nazývajú odborníci aj „detské ochorenie“ s „geriatrickými následkami“.
  • Odborníci ju zaraďujú medzi civilizačné ochorenia s výrazným celospoločenským významom. Pre jej vysoký výskyt a počet úmrtí, ktoré spôsobujú jej komplikácie, ide o najzávažnejšie ochorenie pohybového aparátu.
  • Podľa odhadov trpí osteoporózou na svete až 200 miliónov žien.
  • Na následky zlomeniny krčka stehnovej kosti zomrie viac žien, ako na rakovinu vaječníkov, maternice a krčka maternice dohromady.
  • Každé tri sekundy dochádza niekde na svete k zlomenine, ktorej príčinou je osteoporóza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza #prof. MUDr. Juraj Payer