Príbeh: Ako osteoporóza mení životy ľudí

Pani Helena aj pani Alica už prekročili vek 70 rokov a obe majú rovnaký problém. Prečo osteoporóza ohrozuje častejšie ženy ako mužov? Je možné to ovplyvniť?

31.05.2020 06:00
osteoporóza, bolesť, žena Foto:
Zlomeninu v dôsledku osteoporózy utrpí viac ako polovica všetkých žien nad 50 rokov.
debata

Helena (70): Krátko na to, ako som dovŕšila dôchodkový vek, som bola na bežnej prehliadke u lekára. Lekár ma poslal na niekoľko vyšetrení, medziiným som absolvovala aj denzitometrické meranie hustoty kostí. Vyšetrenia potvrdili, že mám osteoporózu. Nevedela som, čo mám očakávať. Lekár mi stručne objasnil moju situáciu v súvislosti s touto diagnózou a dohodli sme sa, že o niekoľko týždňov prídem na kontrolu. Medzičasom som sa začala o toto ochorenie zaujímať viac, veľa som si naštudovala. Preto som mala množstvo otázok na lekára. Okrem liečby a užívania vitamínových doplnkov mi lekár nariadil viac pohybu a upraviť si stravu. Jednoducho som si zvykla na novú životosprávu a pravidelné užívanie liekov. Mala som pocit, že som pre svoje zdravie už urobila dosť. Akosi podvedome som prestala cvičiť, postupne som jedla viac a viac, no cítila som sa stále výborne. Neskôr ma upútal článok, v ktorom sa písalo o osteoporóze ako o tichom zlodejovi kostí a otvoril mi oči.

Hoci ešte stále úplne nerozumiem podstate ochorenia, som si vedomá jeho komplikácií a dôsledkov na môj ďalší život. Odvtedy dodržiavam pokyny lekára. Som staršia osoba, ale v rámci možností túžim prežiť život plnohodnotne a naplno. To pre mňa znamená tráviť viac času vonku s priateľmi, hrať sa s vnúčatami a venovať sa práci v záhrade. Mám obrovskú radosť z každej zeleniny, ktorú si dopestujem sama. Nedovolím, aby ma osteoporóza obmedzovala a znepríjemňovala mi život. Nová životospráva sa stala prirodzenou súčasťou môjho života. Naďalej pozorne sledujem a študujem všetko, čo sa týka tohto ochorenia.

Alica (74): Pred rokmi ma dcéra prehovorila, aby som sa s lekárom porozprávala o možných nežiaducich účinkoch kortikoidov, ktoré dlhodobo užívam, pretože mám reumatoidnú artritídu. Na jej radu som si urobila aj online test na www.krehkekosti.sk, aby som zistila, či mi nehrozí riziko osteoporózy. Dlhodobé užívanie kortikoidov je jedným z rizikových faktorov osteoporózy. Preto som lekára požiadala, aby vyhodnotil test, ktorý som si urobila doma, a o denzitometrické vyšetrenie. Osteoporóza sa u mňa potvrdila a začala som s liečbou. Stále som však mala pocit, že lieky nestačia a mala by som pre svoje zdravie urobiť viac. Dcéra na mňa naliehala, že sa musím začať stravovať zdravšie a dopriať si viac pohybu. Tiež mi poradila, na čo sa mám spýtať lekára. Teraz chodím každý týždeň plávať. Po plávaní si doprajem saunu. Na kratšie vzdialenosti, napríklad na menšie nákupy, chodím radšej peši ako autom. Upravila som si aj stravu, jem zdravšie.

Možno to bude znieť čudne, ale to, že mi diagnostikovali osteoporózu, mi vlastne pomohlo. Začala som sa o seba viac starať a život si viac užívam. Pokračujem v liečbe, užívam špeciálne lieky spolu s vitamínmi, hýbem sa, pravidelne cvičím, snažím sa stravovať zdravo. Na jednej strane cítim, že mám ochorenie pod kontrolou, na druhej strane sú tu však isté obavy z toho, čo by sa stalo, ak by som spadla, alebo mala iný úraz a niečo si zlomila. Nerada by som bola odkázaná na pomoc iných.

Ovplyvniteľné a neovplyvniteľné rizikové faktory

a) neovplyvniteľné: vek nad 65 rokov, ženské pohlavie, menopauza alebo hysterektómia, genetické faktory – osteoporóza v rodinnej anamnéze, oneskorený nástup prvej menštruácie, žiadny pôrod ani tehotenstvo, etnický pôvod (kaukazské etnikum), hypogonadizmus (nedostatočné vylučovanie testosterónu u mužov)

b) ovplyvniteľné: poruchy stravovania, index telesnej hmotnosti (BMI) nižší než 19, znížená činnosť žliaz produkujúcich pohlavné hormóny, fajčenie a alkohol, nedostatok vitamínu D, nedostatok príjmu vápnika, nedostatok pohybu, niektoré ochorenia (obličiek, čriev, anorexia…), dlhodobá liečba niektorými liekmi – napr. kortikoidmi, liekmi na štítnu žľazu, antiepileptikami, antacidami…, časté pády

Ženy a osteoporóza – prečo ich ohrozuje častejšie ako mužov?

Až 80 % pacientov s osteoporózou tvoria ženy. Riziko osteoporózy je u žien také vysoké, ako keby sa zrátalo riziko rakoviny prsníka, vaječníkov a maternice dohromady. Zlomeninu v dôsledku osteoporózy utrpí viac ako polovica všetkých žien nad 50 rokov. Prečo je to tak?

V dospelosti majú zásadný vplyv na kvalitu a hustotu kostnej hmoty pohlavné hormóny. Estrogén má v ženskom tele priaznivý vplyv na tvorbu nového kostného tkaniva, a tak aj na zníženie jeho odbúravania. Estrogén sa totiž viaže práve na osteoblasty – bunky, ktoré tvoria kostnú hmotu. No keď počas menopauzy dochádza k dramatickému poklesu estrogénu, jeho ochranný účinok sa stráca a kosť sa začne rýchlejšie odbúravať, preto sú ženy náchylné na vznik osteoporózy. Rýchly úbytok kosti pretrváva ešte asi počas 10 rokov po menopauze vďaka tomu, že odbúravanie kosti permanentne pretrváva nad jej novotvorbou.

Rovnako nepriaznivý vplyv na riziko osteoporózy ako menopauza majú aj operačné zákroky, pri ktorých sa odstránia vaječníky, keďže aj vtedy sa produkcia hormónov v organizme zastavuje.

V mužskom organizme hrá úlohu pre udržiavanie hustoty kostnej hmoty pohlavný hormón testosterón, ktorý podporuje novotvorbu kosti. Jeho význam pre kostný metabolizmus však nie je rozhodujúci. Keďže u mužov sa vekom znižuje jeho hladina postupne a nie tak náhle, ako hormóny u žien po menopauze, trápi osteoporóza mužov až v podstatne vyššom veku. Väčšine mužov začína hroziť až po 70. roku života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príbeh #osteoporóza