Malé zhubné znamienko môže v krátkom čase zabiť

Ku vzniku najzhubnejšej rakoviny kože, melanómu, prispieva najmä nárazové vystavovanie sa slnku. Ľudia trávia značnú časť roka v uzatvorených priestoroch a následne sa chcú v krátkom čase opáliť. V tomto roku to bude možno ešte vypuklejšie pre obmedzenia pohybu v súvislosti s koronavírusom a následné uvoľnenie opatrení.

02.06.2020 06:00
opaľovanie, žena, kamene, relax Foto:
Treba povedať, že až dve tretiny melanómov vznikajú "de novo“, na zdravej koži!
debata (1)

Naši predkovia zvykali svoju pokožku po zime na UV-žiarenie postupne. Od skorej jari trávili čas na poli, v hore, v záhrade, na pasienkoch s dobytkom. Koža si zvykala spočiatku na jarné "zubaté“ slnko, či na UV-žiarenie spoza mrakov, pretože v exteriéroch boli ľudia v minulosti prakticky za každého počasia. Kedysi sa nenosili odhalené ramená a šortky. A ľuďom ani nenapadlo vedome sa opaľovať, pretože za peknú sa považovala bledá pokožka šľachty s presvitajúcimi modrými cievkami (aj z toho vzniklo pomenovanie "modrá krv“).

Dnešní ľudia trávia väčšinu času v kanceláriách, obchodných domoch a v dopravných prostriedkoch. Počas niekoľko dní trvajúcich dovoleniek sa snažia všetko dohnať na zasnežených svahoch vo vysokej nadmorskej výške a na plážach pri vodných plochách. Cestujú do exotiky, kde je vysoký UV-index. Najzhubnejšia kožná rakovina melanóm a jej nárast je odrazom práve takéhoto intenzívneho občasného opaľovania a počtu akútnych spálení.

"Pri vzniku melanómu je zaujímavé, že často nemá priamy vzťah s množstvom slnečnej expozície, pretože je viac postihnutých pacientov pracujúcich v administratívnych prevádzkach ako tých, ktorí pracujú v exteriéroch, čiže vonku,“ konštatuje onkodermatologička z Národného onkologického ústavu v Bratislave MUDr. Desana Borecká. "Melanóm sa dokonca objavuje častejšie u ľudí, ktorí žijú v mestách.“ Samozrejme, chronické vystavovanie kože slnku vedie ku iným typom kožnej rakoviny, najmä bazaliómu, ten však nezvykne metastázovať.

Každoročne už po sedemnásty raz si Slovensko v rámci Európskeho dňa melanómu (EDM) pripomenulo potrebu pravidelne kontrolovať svoju kožu a všetky podozrivé útvary vrátane pigmentových znamienok. Treba povedať, že dve tretiny melanómov vznikajú "de novo“, na zdravej koži!

„Doposiaľ bol EDM spojený aj so skríningom materských znamienok a podozrivých zmien na koži v ambulanciách dermatovenerológov. V tomto roku sa však vzhľadom na opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 vedenie Slovenskej dermatovenero­logickej spoločnosti (SDVS) rozhodlo vypustiť túto aktivitu a nahradiť ju edukačnou kampaňou na zvýšenie povedomia o možných rizikách vzniku rakoviny kože. Vyšetrenia kože, či už materských znamienok alebo iných podozrivých zmien, sa vykonávajú, samozrejme, naďalej počas celého roka v každej kožnej ambulancii. Ak človek na svojej koži spozoruje podozrivý útvar, ak ho materské znamienko svrbí, alebo mu už nebodaj krváca, ak má dlhodobo sa nehojacu ranku, mal by čo najskôr navštíviť kožného lekára,“ uvádza prezident SDVS doc. MUDr. Dušan Buchvald.

Minulý rok bolo v rámci Európskeho dňa melanómu v rámci skríningu, aktívneho vyhľadávania v ohraničenom čase, vyšetrených 1 061 pacientov a našlo sa osem histologicky potvrdených melanómov. Potvrdených bolo tiež 31 bazaliómov a 3 spinaliómy, čo sú iné druhy rakoviny kože. Zaznamenali sa napríklad tri zaujímavé výsledky. U 15-ročnej pacientky bol diagnostikovaný bazalióm, ktorý sa vo väčšine prípadov vyskytuje skôr u starších ľudí. 23-ročnej pacientke boli súbežne odhalené malígny melanóm a spinalióm. 74-ročný pacient mal na tele hneď tri bazaliómy a jeden malígny melanóm.

Samozrejme, nových prípadov melanómu je každoročne v SR omnoho viac – okolo sedemsto. A podľa najnovších dostupných údajov z roku 2018 máme vyše 7 400 dospelých pacientov s diagnostikovaným melanómom a liečených na melanóm.

Európsky deň melanómu

Slovensko sa už od roku 2004 aktívne zapája do európskeho projektu EUROMELANOMA DAY, ktorý sa koná vždy v máji. V Európe sa táto akcia prvýkrát konala v roku 2000. V roku 2020 sa koná už 17. ročník. V určenom období sa vykonáva skríning (vyhľadávanie) a preventívne vyšetrenia materských znamienok s cieľom poukázať na dôležitosť samovyšetrenia, prevencie, včasnej diagnostiky a zásad bezpečného opaľovania. Tento rok sa od časovo ohraničeného skríningu z logických dôvodov upustilo.

Samozrejme, na preventívne kontroly materských znamienok treba chodiť celoročne, ale úlohou EUROMELANOMA DAY je pripomenúť to najmä pred nástupom leta a dovoleniek. Každoročne sú len počas samotnej kampane diagnostikované nové malígne melanómy, ale aj nemelanómové druhy rakoviny kože (bazaliómy a spinaliómy).

Brožúry a videá pre verejnosť sú zdieľané na webových stránkach a sociálnych médiách edukačnej platformy www.trhkoze.sk a na stránkach pacientskej organizácie www.rakovinakoze.org a www.sds-sk.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #melanóm #malígny melanóm