Onychomykóza: Hubová infekcia nechtov sa ťažko lieči

Zdravé nechtové platničky sú hladké, rovnako hrubé, mierne klenuté, lesklé, priesvitné, ružovej farby. Je na nich viditeľný biely polmesiačik, tzv. lunula. Nežiaduce zmeny na nechtoch vznikajú z rôznych dôvodov. Najčastejšie sú následkom hubovej infekcie. Mikroskopické huby sa podieľajú v 50 % na zmenách nechtových platničiek.

14.07.2020 06:00
nechty, lak, nohy Foto:
V minulosti sa takáto infekcia nechtových platničiek riešila chirurgicky - strhnutím nechta. Dnes sa lieči s pomocou krémov, tabliet, roztokov alebo liečivých lakov.
debata

Onychomykóza, resp. plesňová infekcia nechtov, postihuje vo vekovej skupine 40 – 60-ročných až 15 – 20 % populácie. Mykotická infekcia v prvom rade zasahuje medziprstia nôh, odkiaľ sa šíri na nechty. "Asi jedna tretina hubových infekcií medziprstí nôh vedie ku ochoreniu nechtov,“ povedala pred časom na tlačovej konferencii na túto tému známa dermatologička prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD., z Bratislavy. "Pritom nechty na nohách sú štyri- až sedemkrát častejšie postihnuté ako nechty na rukách.“ Onychomykózu vyvoláva pestrá škála húb, najčastejšie dermatofyty. Pridružiť sa môže aj bakteriálna infekcia.

Liečba mykózy nechtov je zdĺhavá

Liečba onychomykózy je náročná a veľmi zdĺhavá, priam otravná. Aj preto je veľmi dôležité tomuto problému predchádzať. "Nosenie šľapiek na plavárňach ako ochrana pred prvým, najpočetnejším kontaktom kože s patogénmi v mokrom cudzom prostredí, je správne,“ ubezpečuje Ing. Milada Nádašiová, prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti (podológia je náuka o chodidlách – pozn. aut.). "Avšak ochranná obuv na plavárňach či kúpaliskách nepostačuje, ak sa už mykóza na nechtoch či koži vyskytla. Ak ste už mali hoci len zaparenú kožu medzi prstami, je nutné po vyliečení stále dbať o zvýšenú hygienu a po plávaní, wellness či fitnes si nohy pred natiahnutím ponožky či obutím topánok dezinfikovať špeciálnym sprejom s dezinfekčnými účinkami (s chlórhexidínom alebo vysokým obsahom alkoholu). Ošetriť sprejom treba kožu aj nechty na nohách,“ zdôrazňuje. "Dôvodom je fakt, že ak ste už mali mykózu, telo ostáva doživotne osídlené a táto infekcia vzplanie omnoho jednoduchšie v porovnaní s človekom, ktorý mykózu nikdy nemal.“

Niektorí ľudia si preventívne natierajú chodidlá a oblasť medzi prstami nôh antimykotickým krémom. Podľa odborníčky si tak zbytočne budujú rezistenciu. "Prevencia po kúpaní vo forme preventívnych krémov s obsahom mikrostriebra, manuky, čajovníkového oleja či kyseliny benzoovej podobne ako iné kozmetické prípravky sú absolútne vhodné. Dokonca sú veľkým pozitívom pre kožu, sú jej pomocníkmi pri ochrane,“ dodáva Ing. Nádašiová.

Nechty sa už nestrhávajú

Vláknité mikroskopické huby po uchytení sa na kožu prerastajú cez voľnú a bočnú časť nechtového lôžka. Necht sa najprv odlučuje od lôžka, priehľadná nechtová platnička sa mení na krémovo bielu až vanilkovú, spočiatku ide len o pásik, neskôr fľaky, mapy, škvrny. Pod nechtami sa vytvárajú veľmi infekčné drobivé masy. Infekcia sa postupne šíri na celý necht, ktorý sa v konečnom dôsledku úplne rozruší. Poškodenie nechtov môže byť spôsobené aj kvasinkami, obyčajne je to na rukách. Postihnutie kože a nechtov závisí aj od faktorov ako vlhko, poruchy krvného obehu, nesprávna manikúra či pedikúra alebo ochorenia ako cukrovka či poruchy imunity.

Hubové ochorenie nechtov sa veľmi zriedkavo vyskytuje u zdravých detí. Frekvencia stúpa s vekom. V minulosti sa takáto infekcia nechtových platničiek riešila chirurgicky – strhnutím nechta. Dnes sa lieči s pomocou krémov, tabliet, roztokov alebo liečivých lakov. Dôležitá je diagnostika, ktorá sa opiera o mykologické vyšetrenie, keď lekár spod nechta alebo zo samotného nechta zoškrabne vzorku. Tú pošle na kultiváciu a na základe jej výsledku nasadí potrebnú účinnú látku. Liečba onychomykózy trvá dlho. Trvá 4–6 mesiacov, kým vyrastie nový necht na ruke a 12–18 mesiacov rastie necht na nohe.

"Mykóza nechtov sa musí liečiť. Je to jedno z najťažšie vyliečiteľných mykotických ochorení, aké na povrchu tela môžeme mať,“ upozorňuje Milada Nádašiová z Centra medicinálnej pedikúry a podológie v bratislavskej Rači. "Či už ide o bifonazol, klotrimazol, ciklopiroxolamín alebo iné účinné látky, mal by o nich rozhodnúť dermatológ na základe steru a odborný pedikér by mal pripraviť necht na ich aplikáciu. Je to ochorenie podnechtia, nechtového lôžka, nechtového koreňa a celého okolia nechtov. Strhnutie samotného nechtu by nemalo význam.“

Prevencia onychomykózy

Vždy vlastná obuv vrátane papúč, vlastný uterák vyhradený na nohy (alebo papierové utierky), nosenie šľapiek pri bazénoch, dôkladné vysušenie priestorov medzi prstami, pravidelná dezinfekcia obuvi aj nôh, pravidelný octový preplach nôh alebo zásyp na nohy, každodenná výmena bavlnených ponožiek (pri infekcii žehlenie ponožiek z vnútornej strany), dezinfekcia nástrojov na manikúru, dlhodobé a trpezlivé užívanie prípravkov proti mykóze nechtov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mykóza #nechty #Dobré zdravie