Test by mal rozpoznať rakovinu prsníka zo sĺz

Medicínsky prielom? Test so slznou tekutinou by mal v budúcnosti poskytnúť rýchle informácie o tom, či máte rakovinu prsníka, alebo nie.

11.07.2020 09:00
prsia, rakovina prsníka Foto:
Pravidelné samovyšetrenie prsníkov je rovnako dôležité, ako pravidelné mamografické vyšetrenie žien po 45 roku života.
debata

Kľúčom v boji proti rakovine je skoré odhalenie nádoru. Pretože čím je menší, tým ľahšie je s touto zákernou chorobou bojovať a tým sa šanca na prežitie zvyšuje. Pravidelná prevencia je preto mimoriadne dôležitá.

Rakovine prsníka treba venovať pozornosť, pretože ide o najbežnejší typ rakoviny u žien. Ročne zabíja väčšie percento žien, ako akýkoľvek iný druh rakoviny. Preto je pravidelné samovyšetrenie prsníkov rovnako dôležité, ako pravidelné mamografické vyšetrenie žien po 45 roku života. Veľa žien považuje toto vyšetrenie za mimoriadne nepríjemné. Každopádne, nová metóda včasnej diagnostiky by mala spôsobiť oveľa menej bolesti. Stačí totiž „vyprodukovať“ len niekoľko sĺz.

Výskumný tím z Japonska okolo autora Toshiume Tekeuchi z univerzity Kobe vyvinul test, ktorý dokáže zistiť rakovinu prsníka zo slznej tekutiny. Tento test by mal reagovať na bunkové zložky, ktoré sú uvoľňované z rakovinových buniek a dajú sa zistiť aj zo sĺz. To znamená, že sa dá použiť na včasnú detekciu aj na včasnú detekciu relapsov. A to aj do desiatich minút.

Rýchly test však ešte nie je na trhu, najskôr sa musia uskutočniť väčšie vedecké štúdie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nádor #rakovina prsníka #slzy #včasná detekcia