Komária kalamita! Aký repelent a aké sú zásady ich používania?

V tomto období sa v niektorých častiach Slovenska nesmierne premnožili komáre. Hovorí sa o kalamite, aká tu nebola desať rokov. Aké sú možnosti chrániť sa pred týmto dotieravým hmyzom?

09.07.2020 06:00
kliešť, repelent, komáre Foto:
Repelenty možno nanášať na kožu, na oblečenie či na obuv.
debata (3)

Stručne povedané: vhodné oblečenie, repelenty, sieťky na okná, moskytiéry nad posteľou ako v trópoch. Pre rybárov, zálesákov či trampov sa predávajú aj špeciálne klobúky s moskytiérami cez tvár, ktoré sa dajú pri krku utiahnuť. Jeden internetový obchod má dokonca niečo ako moskytiéru na celé telo. V časoch „korony“ v nej už človek vlastne ani nepôsobí zvláštne.

18-ročná Bratislavčanka Aneta bola tento týždeň na túre v Malých Karpatoch. Dva dni šliapali s ťažkými ruksakmi na chrbtoch a v lese nocovali v stane. Bola to vopred dohodnutá akcia v rámci plnenia školského vzdelávacieho programu, ktorá sa nedala zrušiť. „Vedeli sme, že je veľa komárov, ale toto som nikdy nezažila,“ hovorí. „V priebehu jedného dňa som minula celú jednu fľaštičku repelentu, ktorý obsahoval 15 % účinnej látky DEET. Mama mi kúpila aj repelentný náramok, ktorý obsahoval éterické oleje z pelargónie a citronely s vysokým podielom repelentnej zložky geraniol. Náramok stál v lekárni 7,50 eura! Bohužiaľ, približne po hodine som ho stratila, pretože má veľmi zle vyriešené upevnenie. Škoda peňazí. Mala som okolo seba doslova vlastné hejno komárov. Tvár mi ochránilo to, že som sa neustále ovievala vejárom. Chrbát a zadné časti nôh mám úplne doštípané aj cez legíny (lepšie sú voľnejšie nohavice – pozn. aut.). Po natretí bielym gélom na štípance vyzerám, akoby som mala ovčie kiahne. Kamarátka, tá má zas úplne doštípanú tvár. Hanbí sa vyjsť aj na ulicu.“

Impregnácia oblečenia vydrží dlhšie

Pri výbere repelentov sa treba orientovať podľa množstva účinnej látky a podľa ich formy. Dostanete ich kúpiť najčastejšie vo forme spreja, mechanického rozprašovača, ale aj vo forme gélu, krému, dokonca guľôčkového roll-onu a jemnej peny, predávajú sa aj náramky (tie sú obyčajne napustené prírodnými silicami), elektrické odpudzovače hmyzu, insekticídne špirály. Spreje a rozprašovače sa väčšinou nanášajú na oblečenie (prípadne kožu), ostatné formy logicky len na kožu. Impregnácia oblečenia vydrží dlhšie ako na koži! Na koži repelent v závislosti od účinnej látky môže spôsobiť viac alergických reakcií. Čoraz viac výrobcov prírodnej kozmetiky vyrába prírodné repelenty s éterickými olejmi (eukalyptus, citrónová tráva, levanduľa), ktoré majú výhodu, že sú vhodné aj pre deti a tehotné ženy. Niektoré dokonca obsahujú aj výťažky z rastlín s chladivým, hydratačným či protizápalovým účinkom. Účinok prírodných repelentov je často sporný, ale ak sú komáre výrazne premnožené, často veru nepostačujú ani repelenty s účinkom overeným v laboratóriu. Človek je doštípaný aj tak – bez repelentu by však iste dopadol ešte horšie.

Čo sa týka účinných látok, na obaloch výrobkov sú väčšinou napísané veľmi malým písmom. Preto je dobré naštudovať si na internete, čo konkrétny repelent obsahuje, pre koho je vhodný a v kamenných či online obchodoch už hľadať konkrétny výrobok.

V týchto dňoch sa komáre neznesiteľne premnožili. Foto: SHUTTERSTOCK
komáre, komár V týchto dňoch sa komáre neznesiteľne premnožili.

Účinné látky v repelentoch: DEET, ikaridín, permetrín, IR 3535

Najčastejšie používanými látkami v repelentoch je DEET (dietyltoluamid). Ide o najpoužívanejšiu, ale vo všeobecnosti aj najviac kritizovanú aktívnu zložku v repelentoch proti hmyzu, ktorá sa nepovažuje za bezpečnú pre malé deti. Ďalej je to IR3535 (etyl-butylacetylami­nopropionát) alebo ikaridín. Zo zlúčenín na prírodnej báze je známa napríklad citronela (olej získaný z listov a stoniek citrónovej trávy) či citriodiol. Niekedy je DEET okrem kombinácie s ikaridínom v kombinácii s malým množstvom permetrínu (ten sa bežne používa vo svete proti vši detskej).

Najúčinnejšie spreje (najmä do exotických krajín) majú kombinácie dvoch rôznych látok, napr. spomínaného DEET a ikaridínu. Kombinácia s inou účinnou látkou umožňuje znížiť obsah DEET. Repelenty s vysokým podielom DEET 50 % a viac podľa odborníkov neprinášajú žiadny ochranný účinok navyše. Naopak, len sa zvyšuje pravdepodobnosť nežiaducej reakcie na koži, vzniku bolestí hlavy a prederavenia oblečenia. V rámci nanášania na látky sa za bezpečný považuje obsah DEET do 25 % (bežné repelenty ho majú okolo 15 %), do trópov alebo do kalamitnej oblasti je vhodné mať vyšší percentuálny obsah (napr. 35 % DEET alebo kombináciu 25 % DEET s ikaridínom).

Ikaridín sa propaguje ako látka, ktorá je v porovnaní s DEET bezpečnejšia a šetrnejšia. Vo výrobkoch sa nachádza v koncentráciách do 20 %. Jeho výhodou je aj bezpečnostný profil, ktorý umožňuje používanie u detí vo veku od 2 rokov. Ikaridín nezanecháva škvrny na oblečení, nepoškodzuje vrchné vodeodolné vrstvy funkčného oblečenia, plasty a lakované povrchy.

Ku komárom sme často nespravodliví. Nenávidíme ich všetky, ale štípu nás len samičky. Je to pre ne životná nevyhnutnosť, pretože bez potrebnej dávky krvi by nemohli zniesť vajíčka. Komárie samčeky sú mierumilovné a nevinné tvory – dlhým cuciakom pijú iba rastlinné šťavy. Hynú iba niekoľko dní po párení. A práve zo spárených samičiek sa po oplodnení stávajú krvilačné beštie!

Základné zásady nanášania repelentov

  • Nezabúdajte na to, že účinok repelentov výrazne zhoršuje horúčava a námaha! Keď sa človek potí, ochranná vrstva z kože sa zmýva a repelent je potrebné použiť častejšie.
  • Použitie repelentu slabuje účinnosť UV filtra v opaľovacom prípravku. Odporúča sa najprv sa natrieť prípravkom na opaľovanie a repelent nastriekať až dodatočne!
  • Repelent vo všeobecnosti vydrží účinkovať dlhšie na oblečení, môže však zanechať fľaky a vyššia koncentrácia účinnej látky (najmä DEET) urobiť do látky dierky. Na pokožke zas hrozia alergické reakcie a vstrebávanie účinnej látky do tela.
  • Pri použití elektrických odpudzovačov hmyzu a špirál môžete ohroziť rybičky v akváriu, prípadne vtáky v klietke. Pri použití takéhoto odpudzovača v spálni vždy spite pri pootvorenom okne!
  • Doma sa repelenty často dajú nahradiť obyčajným ventilátorom (možno naň kvapnúť aj citronelu). Vedci totiž prišli na to, že keď v miestnosti cirkuluje vzduch v podobe aspoň malého vánku, komáre na ľudí nesadajú. Mohlo by sa zdať, že je to preto, lebo vo vetre majú problém pristáť na koži podobne ako lietadlo na letisku, ale príčina je iná. Tým, že ventilátor fúka, odnáša od tela oxid uhličitý, ktorý človek produkuje a ktorý zároveň priťahuje komáre.
  • Veľmi zaujímavú radu na odpudzovanie komárov napísala na sociálnu sieť Jana: „Žijeme v Afrike, klasické spreje sa neodvedčili. Samotná citronela nepomáha. Keď sedíme vonku, najviac pomôže zapáliť mletú kávu v nejakej keramickej nádobe. Je to dosť intenzívny zápach, ale funguje na 100 %.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #komár #repelent #komáre #kalamita #sprej