Gynekologické zápaly. Môžu viesť až k neplodnosti!

Gynekologické zápaly sprevádzajú ženy najmä počas leta a dokážu byť nočnou morou pre nejednu z nich.

05.08.2020 06:00
vagína, nohavičky, prnie, spodná bielizeň Foto:
K ženským intímnym problémom môže prispieť aj používanie spodnej bielizne z umelých materiálov a tango nohavičky.
debata (1)

Problémy s gynekologickými zápalmi netreba podceňovať. Prečo? Ak v intímnych partiách vznikne problém a ak sa na začiatku správne nepodchytí, môže prerásť do opakovaných zápalov. Tie môžu v niektorých prípadoch viesť až k neplodnosti.

Čoraz častejšie sa hovorí o komplikáciách pri otehotnení u žien, ktoré mohli spôsobiť opakované a neriešené zápaly. "Nie všetky gynekologické zápaly sú priamou príčinou neplodnosti,“ vysvetľuje na úvod Silvester Galo, ktorý je vedúcim lekárom centra gynekológie, urológie a asistovanej reprodukcie GYN-FIV v Žiline. Podľa neho sa na tieto problémy treba pozrieť bližšie a vysvetliť aj ich vzťah k plodnosti.

Neliečenie chlamýdiovej infekcie môže viesť k vážnym zápalovým ochoreniam malej panvy. „Napríklad Chlamydia trachomatis sú baktérie, ktoré parazitujú vnútri vnímavých buniek slizníc. Je to najčastejšie ochorenie prenášané pohlavným stykom. Ak sa nelieči, môže spôsobiť vážne poškodenie vajcovodov v zmysle ich čiastočného alebo úplného uzavretia zápalovými zmenami. V extrémnom prípade môže spôsobiť zápalové ochorenie malej panvy s vážnymi následkami,“ varuje Galo.

„Bakteriálna vaginóza, známa aj ako vaginálna bakterióza, je obyčajne vyvolaná baktériou Gardnerella vaginalis. Je to zápalové ochorenie pošvy zapríčinené premnožením gardnerelly, ale aj iných baktérií, ktoré ju typicky sprevádzajú,“ hovorí ďalej odborník. Podľa neho medzi typické symptómy patrí hojný belavý výtok, ktorý sprevádza pach rybaciny. Môže sa prejaviť aj pálením pri močení, prípadne sa nemusí prejavovať vôbec. „Zvyšuje riziko nákazy viacerými sexuálne prenosnými chorobami vrátane HIV/AIDS a takisto zvyšuje riziko predčasného pôrodu. Najnovšie štúdie mikrobiómu, čiže kompletného mikrobiálneho osídlenia pošvy u pacientok so zdravotnými problémami, poukazujú tiež na fakt, že Gardnerella vaginalis môže znižovať úspešnosť liečby metódami asistovanej reprodukcie."

Video
Aj holenie intímnych partií môže mať negatívny vplyv na vznik mykóz či vaginóz.

Potom sú tu ešte ureaplazmy a mykoplazmy, ktoré modifikujú imunologickú odpoveď, spôsobujú chronické zápalové zmeny a môžu viesť k stavu „nabudenia“ imunity, ktorého dôsledkom môže byť zníženie šancí na správne uchytenie embrya.

Svrbenie, pálenie, výtok, zápach, pobolievanie podbrušia a bolesť pri pohlavnom styku, to všetko sú príznaky, pri ktorých je nutné vyhľadať gynekológa. Niektoré nezávažné či začínajúce sa zápaly síce dokáže eliminovať prirodzená imunita, ale v prípade rozvinutého zápalu s uvedenými prejavmi je skutočne potrebné vyhľadať lekársku pomoc. "Je nesmierne dôležité zachytiť a preliečiť zápal v jeho počiatočnom štádiu, aby nezanechal následky,“ upozorňuje Silvester Galo.

Niektoré ženy pri prvotných problémoch radšej siahnu po voľnopredajných liečivách alebo skúšajú „babské“ recepty. „Chápem, že pri opakovaných problémoch sú ženy zo svojej situácie frustrované, ale ako som už spomínal, pri uvedených ťažkostiach je nutné vyhľadať gynekológa. Je potrebné vykonať vaginálne vyšetrenie v gynekologických zrkadlách, posúdiť stav pošvy a krčka, prítomnosť výtoku, ktorý môže byť viditeľný len v okolí krčka a v pošve, ďalej je potrebné posúdenie charakteru výtoku, vykonanie testu pH, eventuálne vyšetrenia vzorky výtoku z pošvy mikroskopicky (v prípade bakteriálnej vaginózy)."

Nesprávna diagnostika a samoliečba problému, napríklad opakované podávanie antimykotík pri kvasinke, na ktorú liečivo nemá vplyv, môže viesť k opačnému efektu. Pacientky potom vidia, že to vedie len k predĺženiu doby do správnej diagnostiky a liečby, a teda aj k predĺženiu bolesti a diskomfortu.

Bylinné prípravky majú pomocný charakter napríklad pri niektorých chronických ochoreniach ako napríklad hemoroidy, pri kožných ochoreniach ako ekzém, psoriáza, ale nie sú riešením gynekologických zápalov. "V prípade cesnaku a jogurtu poviem len toľko, že patria do kuchyne,“ konštatuje známy odborník na neplodnosť.

Gynekologický zápal ovplyvňuje aj intímny život, preto by mali spozornieť aj muži. Vyžadujú tieto ženské problémy aj liečbu v prípade partnera? „Určite to platí v prípade chlamýdií. Partnera odporúčam preliečiť masťou aj v prípade mykózy. Pri opakovanom výskyte je nutná systémová liečba, senzibilizácia. Podobne aj pri ureaplazmách, mykoplazmách platí, že treba preliečiť oboch. Neplatí to však pri bakteriálnej vaginóze, ktorá je záležitosťou dysmikróbie u ženy. Partner sa v tomto prípade preliečovať nemusí,“ tvrdí gynekológ.

Pri ostatných pohlavne prenosných chorobách, ako nebodaj syfilis a kvapavka, je, samozrejme, nutné preliečiť oboch partnerov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #gynekológ #infekcie #pohlavné orgány #gynekologický zápal