Diabetes: Liečbou je aj racionálna výživa

Na Slovensku je približne 400-tisíc diabetikov. Pribúda najmä ľudí s diabetom 2. typu. Základným opatrením v liečbe je diabetická diéta. Tento spôsob stravovania je vlastne zdravý životný štýl. Základom je pravidelnosť a správna voľba potravín, dostatok vlákniny a tekutín. A, samozrejme, pohyb.

14.08.2020 06:00
diabetes, cukrovka, glukomer Foto:
Diabetik by sa mal naučiť poznať sacharidové jednotky aspoň pri základných potravinách a počítať ich na svoju váhu a výšku.
debata

„Aj nevýrazné schudnutie o pár kilogramov vedie k zníženiu hladín krvného cukru. Diabetikov oveľa viac ako ostatných ľudí totiž ohrozujú cievne choroby, ateroskleróza, poškodenie nervov, zraku, infekcie,“ hovorí docent Emil Martinka, predseda Slovenskej diabetologickej asociácie. Podľa jeho slov príznaky choroby sa správnym životným štýlom dajú zmierniť, v niektorých prípadoch aj odstrániť.

Ako na to? Prestať sladiť, nepiť nápoje sladené cukrom, vynechať cukrovinky, ovocie jesť ako samostatné jedlo raz denne. Dôležité je biele pečivo nahradiť celozrnným, každé hlavné jedlo doplniť zeleninou. Dôležité je aj rozdelenie stravy. Mnohým diabetikom vyhovuje jesť päť- až šesťkrát denne.

Diabetik by sa mal naučiť poznať sacharidové jednotky aspoň pri základných potravinách a počítať ich na svoju váhu a výšku. Sacharidová jednotka je umelý pojem a zavedený bol najmä preto, aby uľahčil orientáciu v potravinách, ktoré obsahujú cukry (ryža, cestoviny, zemiaky, celozrnné výrobky). Jedna sacharidová jednotka obsahuje 10 gramov sacharidov.

„Jedálny lístok pre každého pacienta je individuálny podľa hmotnosti, charakteru práce, typu liečby, sprievodných ochorení, intolerancie niektorých potravín či alergie, návykov a individuálnych požiadaviek pacienta,“ vraví docent Martinka. "Pravidlami racionálnej výživy by sa mala riadiť celá rodina. Jedálny lístok sa totiž veľmi ťažko mení pacientom z rodín, kde sa konzumuje veľa tukov, údenín, sladkostí či bieleho pečiva a kde je málo zeleniny a ovocia,“ povedal.

Zároveň upozornil, že v súčasnej dobe pandémie koronavírusu je riziko ochorenia u diabetikov vyššie ako u zdravej populácie. „Je zvýšené riziko infekcií a infekčných ochorení vrátane COVID-19, ako aj ťažšieho priebehu tohto ochorenia je u pacientov s diabetes mellitus, pričom konečné riziko závisí od veku, sprievodných chronických ochorení, ale aj od stavu glykemickej kontroly, stavu imunitného systému, s čím súvisí aj stav nutrície (výživy) a dostatok fyzickej aktivity. Okrem dodržiavania všeobecných pravidiel prevencie je pre pacienta s cukrovkou dôležitá čo najlepšia kontrola glykémií a posilňovanie imunity," dodal docent Martinka.

Predseda Slovenskej diabetologickej asociácie odporúča do bežného jedálneho lístka pridať aj potraviny s posilňujúcim účinkom na imunitu, akými sú napríklad zázvor, baza, čučoriedky, huby, pšeničné klíčky, jogurt, špenátové listy, zelený čaj, brokolica, cibuľa, cesnak, granátové jablká. „Črevnú mikroflóru dokážeme podporiť primeranými porciami zeleniny, ovocia, kyslomliečnych produktov a prípadne aj probiotík. Nemenej dôležité je denne vypiť 2 až 2,5 litra tekutín, nájsť si čas na odpočinok a dostatočný spánok, vyhýbať sa stresovým situáciám, pozitívne myslieť a predchádzať tak stavom depresie,“ dodal docent Martinka.

Otázky a odpovede: Diabetes a koronavírus

Ako COVID-19 vplýva na pacientov s cukrovkou?
COVID-19 môže u pacientov s cukrovkou spôsobovať závažnejšie príznaky, priebeh a komplikácie. Pacienti s diabetom často trpia a liečia sa aj na iné chronické ochorenia, ako je vysoký tlak, problémy so srdcom, srdcové zlyhávanie, ochorenia obličiek, otvorené defekty na nohách a majú tiež zníženú imunitu. To všetko riziko ďalej zvyšuje. Riziko zvyšuje aj vek pacienta. Starší pacienti s diabetom a komplikáciami preto patria k tým najrizikovejším. Je preto veľmi dôležité toto riziko minimalizovať dôsledným a aktívnym prístupom k vašim preventívnym postupom.

Mám cukrovku a myslím si, že by som mohol byť infikovaný. Čo mám urobiť?
Ak sa necítite dobre, zostaňte doma, kontaktujte svojho všeobecného lekára a postupujte podľa jeho pokynov. Ak máte cukrovku a máte príznaky, ako je kašeľ, vysoká teplota a dýchavičnosť, je potrebné ihneď telefonicky kontaktovať svojho všeobecného lekára alebo príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, alebo operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (155). Následne postupujte podľa inštrukcií. Predtým si spomeňte a dôkladne si v mysli preopakujte, kde všade ste sa v posledných dňoch zdržiavali, či ste neboli v zahraničí, pokiaľ áno, v ktorej krajine, kedy, alebo či vás nenavštívil príbuzný, alebo hocikto iný, kto bol v posledných dvoch týždňoch v zahraničí alebo v kontakte s inými chorými. Skúste si tiež spomenúť, či ste neboli v kontakte s inou osobou, ktorá mala teplotu či príznaky respiračného ochorenia.

Z hľadiska liečby diabetu je potrebné častejšie monitorovanie glykémie a kontaktovať svojho diabetológa ohľadom úpravy liečby, nakoľko niektoré lieky môžu byť počas akútnych ochorení rizikové. Pred konzultáciou si pripravte odpovede na otázky týkajúce sa aktuálneho stavu, hodnôt merania glykémií, ako aj dávok podaných liekov, názvy inzulínov, ktoré používate, dávky a časový rozpis inzulínu, rozpis inzulínu v inzulínovej pumpe a podobne.

V prípade ľahších prejavov ochorenia (nemáte vysokú teplotu, hnačku, nevraciate, normálne prijímate potravu a tekutiny) je dôležité riadiť sa postupom, ktorý vám váš lekár odporučil pre dni, keď ste chorí na bežné ochorenia (viróza, prechodné tráviace ťažkosti a pod.).

Ako by som sa mal ako diabetik pripraviť v prípade zistenia infekcie?
Každý by mal mať plán pre prípad, že by on alebo jeho príbuzný ochorel. Pre ľudí s cukrovkou je to obzvlášť dôležité. Váš plán by mal obsahovať:

  • Zosumarizujte si kontaktné informácie pre svojich lekárov, kliniku, lekáreň, poisťovňu a pod.
  • Zapíšte si názvy liekov, ktoré užívate, ako aj spôsob ich dávkovania.
  • Zadovážte si dostatok liekov na jeden až dva týždne pre prípad, že by ste sa do lekárne nemohli dostať.
  • Uistite sa, že máte k dispozícii všetky svoje lieky, aby ste nemuseli odchádzať z domu, pokiaľ by ste ochoreli.
  • Uistite sa, že máte dostatok spotrebného materiálu (testovacie prúžky, spotrebný materiál k inzulínovej pumpe, preväzový materiál, dezinfekčné prostriedky, mydlo na umývanie rúk a pod.).
  • V prípade objavenia sa hypoglykémie majte poruke jednoduché sacharidy (hroznový cukor, Glukopur, tzv. rýchly cukor vo forme gélu alebo roztoku, spreja, prírodný džús, sladené nápoje).
  • Ak sa liečite inzulínom alebo liekmi, ktoré môžu spôsobiť hypoglykémiu, resp. mávate hypoglykémie, majte k dispozícii aj glukagón.
  • Ak máte cukrovku 1. typu, zadovážte si aj prúžky na vyšetrenie ketolátok.
Zdroj: doc. Emil Martinka pre Slovenskú diabetickú asociáciu, sdia.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #diabetes #zdravý životný štýl #Covid-19