Pacienti s nedostatkom krvných doštičiek by nemali piť tonik

Ochorenie so skratkou ITP (idiopatická trombocytopénia) znamená, že telo z neznámeho dôvodu začne ničiť svoje krvné doštičky, ktoré sú zodpovedné za zrážanie krvi. Následkom môže byť nekontrolované krvácanie. Obava z nadmerného krvácania negatívne ovplyvňuje aj psychiku.

11.08.2020 06:00
krv, krvná skupina, laboratórium, skúmavka Foto:
Práve lieky, ktoré stimulujú kostnú dreň, aby vytvárala viac krvných doštičiek, priniesli zásadnú zmenu v liečbe tohto ochorenia.
debata

ITP je najčastejšie hematologické autoimunitné ochorenie, aj keď sa považuje za zriedkavé – trpia ním deviati ľudia zo 100-tisíc. Organizmus si začne vytvárať protilátky proti vlastným bunkám, v tomto prípade ide o krvné doštičky. Imunitný systém ich totiž považuje za cudzie. Spúšťačom môže byť vírusová alebo bakteriálna infekcia, užívanie niektorých liekov, vo väčšine prípadov je však príčina vzniku ITP neznáma. Nejde o dedičné, ale o získané ochorenie, ktorého výskyt stúpa s vekom. Napriek tomu neobchádza ani deti, aj keď u nich je typický skôr sezónny výskyt v jarných a letných mesiacoch.

Vieme, že máme tri typy krvných buniek – červené krvinky, biele krvinky a krvné doštičky – ktoré sa v tele prenášajú prostredníctvom priezračnej tekutiny nazývanej plazma. Krvné doštičky sú oválne alebo okrúhle telieska bez jadra, nie sú to teda pravé bunky. Pomáhajú však vytvárať krvné zrazeniny, a tak zastavovať krvácanie. Každý z nás už videl krvné doštičky bez toho, aby o tom vôbec vedel, pretože sú vlastne súčasťou každej chrasty, ktorá sa vytvára na rezných ranách a odreninách. U zdravých ľudí žijú krvné doštičky, čiže trombocyty, 8–10 dní. U ľudí s ITP sa krvné doštičky ničia rýchlejšie ako zvyčajne, takže ich životnosť je kratšia. Môže to byť jeden deň alebo dokonca len niekoľko hodín.

Niektorí pacienti môžu mať tzv. sekundárnu ITP. Vtedy však pokles krvných doštičiek sprevádza iné, tzv. primárne ochorenie – reumatologické, nádorové, infekčné. Do tejto skupiny patria aj trombocytopénie spôsobené vplyvom niektorých liekov.

Príznaky ITP závisia od počtu trombocytov. Prvým príznakom nedostatku krvných doštičiek môže byť nadmerné krvácanie po pomerne bežnom zákroku, akým je vytrhnutie zuba, krvácanie z nosa, nezastaviteľné krvácanie po úraze, krvácanie do moču, stolice či nadmerné menštruačné krvácanie. Inými typmi krvácania sú bodkovité krvácania do kože, ktoré vyzerajú ako popichanie hrotom ihly, môžu mať aj veľkosť špendlíkovej hlavičky (tzv. petechie), alebo väčšie kožné podliatiny. Závažnou komplikáciou, ktorá sa však, našťastie, vyskytuje len veľmi zriedkavo, je krvácanie do centrálneho nervového systému.

Neexistuje žiadne presné a definitívne vyšetrenie, resp. test na potvrdenie diagnózy ITP. Ak sa zistí, že pacient má nedostatok krvných doštičiek, najprv sa hľadá príčina ich poklesu, čiže už spomínané primárne ochorenie, ktoré by trombocytopéniu mohlo spôsobovať. Ak sa nenájde iný dôvod zníženia počtu krvných doštičiek, až potom ošetrujúci lekár konštatuje diagnózu primárna imunitná trombocytopénia. Začatie liečby sa odvíja od rizika krvácania. Existujú isté cieľové hodnoty počtu trombocytov pre jednotlivé operačné zákroky, navyše pred každým operačným zákrokom, čiže aj pred vytrhnutím zuba, musí hematológ zvážiť, či je na tento výkon potrebná nejaká špeciálna príprava.

Začiatok liečby ITP sa teda odvíja od rizika krvácania. V akútnom prípade závažného krvácania sa môže podať transfúzia krvných doštičiek, ktoré sa získavajú z krvi získanej od darcov. Tento efekt je okamžitý, ale, samozrejme, len krátkodobý, keďže doštičky "žijú“ len niekoľko dní, u pacientov s ITP navyše omnoho kratšie. Účinný liek, ktorý by fungoval na 100 % u všetkých pacientov, neexistuje. Vždy sa zvažuje liečba s ohľadom na celkový stav pacienta. Obyčajne sa začína kortikosteroidmi, ďalšou možnosťou sú imunoglobulíny, ktoré sa podávajú infúziou do žily. Ak pacient dostal terapiu kortikoidmi a imunoglobulínom a aj tak mu opätovne poklesne počet krvných doštičiek, prechádza sa na druhú líniu liečby. Tu sa používajú lieky na ovplyvnenie počtu krvných doštičiek zvýšením produkcie doštičiek v kostnej dreni (hovorí sa im agonisti trombopoetínových receptorov). Práve lieky, ktoré stimulujú kostnú dreň, aby vytvárala viac krvných doštičiek, priniesli zásadnú zmenu v liečbe tohto ochorenia. Ak liečba liekmi nezaberá, v niektorých prípadoch je možnosťou chirurgické odstránenie sleziny, orgánu, ktorý môže byť pri ITP miestom tvorby protilátok proti krvným doštičkám. Transplantácia kostnej drene pri liečbe ITP nijako nepomôže.

Niektorí pacienti majú za celý život len jednu epizódu ochorenia ITP a viac sa im nevráti. Sú aj takí, ktorým sa ochorenie opakuje. Prevencia vzniku tejto diagnózy neexistuje. Čo sa týka stravy, ľudia s "riedkou krvou“ by sa mali vyvarovať nápojov s obsahom chinínu (tonik). O tejto látke sa vie, že môže spôsobovať trombocytopéniu. Pacienti s nedostatkom krvných doštičiek by si mali dávať pozor aj na liečivá "riediace krv“, čiže obsahujúce kyselinu acetylsalicylovú (aspirín), takisto na protizápalové lieky ako ibuprofén, produkty z ginka, niektoré antibiotiká a lieky určené "na riedenie krvi“ (warfarín a podobne).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #porucha zrážanlivosti #krvné doštičky #zrážanie krvi