Číňanka mala po uzdravení po druhýkrát pozitívny test na koronavírus

Úrady v čínskom meste Ťing-čou dnes informovali o prípade miestnej ženy, ktorá pred šiestimi mesiacmi prekonala ochorenie covid-19 a cez víkend mala opätovne pozitívny test na koronavírus.

12.08.2020 15:00
Covid-19 / Koronavírus / Foto: ,
Udrží očkovanie proti koronavírusu dostatočne dlho hladinu protilátok?
debata (4)

Napísala to agentúra Reuters s tým, že nie je jasné, aký je momentálne zdravotný stav pacientky. Podobné prípady už boli zdokumentované aj v Spojených štátoch. Vedci naďalej hľadajú odpoveď na otázku, ako dlho môže ľuďom po prekonaní koronavírusovej nákazy vydržať imunita. U 68-ročnej ženy v Ťing-čou, meste, ktoré leží v rovnakej provincii ako pôvodné epicentrum infekcie Wu-chan, sa prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 po prvýkrát potvrdila dňa 8. februára. Pred niekoľkými mesiacmi sa uzdravila a v nedeľu bola opäť testovaná s pozitívnym výsledkom.

Nejde o prvý prípad s podobným scenárom. Lekár z Washingtonu Clay Ackerly edávno na webe Vox popísal skúsenosť jedného zo svojich pacientov, ktorý mal od začiatku júla rovnako druhý pozitívny nález na koronavírus. S týmto zdravotným problémom sa stretol už pred troma mesiacmi, pričom sa pred návratom infekcie cítil byť dlhšiu dobu zdravý.

Podobné správy zvyšujú obavy, že imunita vybudovaná organizmom v boji proti infekcii môže za krátku dobu odoznieť. Takto napríklad funguje bežné nachladnutie, ktoré môžu tiež spôsobovať koronavírusy.

Obavy ohľadom stability imunity vyvolala aj štúdia vedcov z univerzity King's College London, ktorí u pacientov s covid-19 monitorovali hladinu protilátok v krvi. Zistili, že ich koncentrácia bola už tri mesiace po dosiahnutí vrcholu výrazne nižšia. "Čo sa týka protilátok, reakcia organizmu na vírus je slušná, ale v priebehu krátkeho časového úseku zoslabne,“ hodnotila výskum jedna z jeho autoriek Katie Dooresová. Dodala, že akákoľvek vakcína bude potenciálne fungovať rovnako.

Odborníci v americkom magazíne The Atlantic však naznačili, že z výsledkov štúdie nemožno vyvodzovať ďalekosiahle závery. Londýnsky tím sa zaoberal len jedným aspektom ľudského imunitného systému a jestvuje aj možnosť, že organizmus sa vírusu SARS-CoV-2 bude vedieť brániť aj s nižšou hladinou protilátok.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #liek na koronavírus #Covid-19 #pandémia koronavírusu