Slovák vymyslel gél na zlatú žilu

V starovekom Egypte mali medzi odborníkmi na najrôznejšie ochorenia významné postavenie "znalci telesných tekutín" a "strážcovia konečníka". Egypťania hemoroidy vypaľovali priložením žeravého železa.

24.09.2020 06:00
hemoroidy, toaleta, potreba, stolica, záchod Foto:
V starovekom Egypte mali medzi odborníkmi na najrôznejšie ochorenia významné postavenie ,,znalci telesných tekutín" a ,,strážcovia konečníka".
debata (6)

Našťastie, dnešná proktológia (náuka o chorobách konečníka) ponúka jemnejšie metódy na riešenie problému zlatej žily.

Chúlostivý problém, ktorým trpia mnohí, hoci sa naň neumiera. Patrí k najrozšírenejším civilizačným ochoreniam 21. storočia a dopracovali sme sa k nim ako „Homo sedens“, človek sediaci. Ľudia majú tendenciu riešenie hemoroidov pomerne dlho odkladať. „K nám už väčšinou prídu pacienti s vážnejšími ťažkosťami. Ani nie preto, že by sa predtým hanbili, skôr príznaky ochorenia v každodennom živote podceňujú so zdôvodnením, že ide o následok dlhého sedenia alebo nedostatočného pitného režimu,“ hovorí všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Soňa Ostrovská z Bratislavy.

Tak ako v celom našom tele, aj v konečníku sa nachádzajú žilové pletence. Hemoroidy sú teda normálne anatomické štruktúry, ale k žilovému ochoreniu označovanému ako hemoroidy dochádza vtedy, keď sa tieto žily zväčšia a zapália. Príčiny, ktoré prispievajú k rozvoju „zlatej žily“, sú všeobecne známe. Svoje zohráva aj genetika, lebo nadmerné ochabovanie cievnych stien býva dedičné. Nasleduje zlá životospráva v zmysle nedostatku vlákniny v strave a nedostatočného prijímania tekutín, ktoré vedie k zápcham a nepravidelnému vyprázdňovaniu, keď treba silno tlačiť. Neprospeje ani populárne vysedávanie na toalete, najnovšie so smartfónmi a tabletmi, pretože človek má príliš dlho otvorený vonkajší análny zvierač a pletence ciev v okolí konečníka sa tak nadmerne vytláčajú. Niekdajšie vykonávanie veľkej potreby v drepe malo svoj význam – bolo rýchle a efektívne.

Hemoroidmi sú väčšmi ohrození ľudia, ktorí po celý deň sedia, či už v kanceláriách, alebo za volantom. Bohužiaľ, aj športovci, ktorí sa síce hýbu, ale silové športy v zmysle dvíhania činiek, cyklistika či jazdecké športy vyvíjajú mechanický tlak na okolie konečníka. Následkom je spomalenie prúdenia krvi a znížená dávka kyslíka tkanivám. To poškodzuje žilové steny. Zapájanie brušného svalstva pri šliapaní na pedále navyše zvyšuje vnútrobrušný tlak, a tým aj tlak vnútri ciev.

„Ľudia sa obávajú rakoviny hrubého čreva a konečníka, ale aj následky hemoroidov môžu byť veľmi nepríjemné a vážne,“ vysvetľuje MUDr. Ostrovská. Taký hemoroidálny atak, príznak posledného štádia zlatej žily, si pre veľké bolesti a krvácanie, opuch, hnisanie a silný zápal zapamätá každý, kto ho niekedy zažil. Niektorí pacienti, ktorí chronicky krvácajú, prichádzajú za odborníkom už s doslova závažnou málokrvnosťou. „Majú takú hladinu hemoglobínu, že keby išlo o akútnu stratu krvi, ocitli by sa pri takýchto hodnotách doslova v hemoragickom šoku,“ povedal svojho času pre Pravdu chirurg doc. MUDr. Augustín Prochotský, CSc. Tým, že krv strácajú postupne, organizmus sa tomuto stavu prispôsobil. Pritom hemoroidy sa dajú účinne liečiť režimovými opatreniami, konzervatívnou alebo chirurgickou liečbou. Chirurgia má význam pri vyšších štádiách ochorenia, tie počiatočné sa dajú dobre zvládnuť úpravou životného štýlu a s pomocou liekov a zdravotníckych pomôcok obsahujúcich kombináciu liečiv a účinných látok s protizápalovými a bolesť zmierňujúcimi účinkami. Veľmi známym prostriedkom na hemoroidy je napríklad dubová kôra, extrakty z nej sú častou súčasťou mastí, gélov, čapíkov, sedacích kúpeľov.

Mimochodom, vývojom originálnej zdravotnej pomôcky na hemoroidy sa môžu pochváliť aj Slováci. PharmDr. Ján Tomasch vyvinul vo farmaceutických laboratóriách „strážcu konečníka“ – anorektálny gél pozostávajúci z kombinácie prírodných flavonoidov – extraktu dubovej kôry, diosmínu a hesperidínu určený na prevenciu aj akútne hemoroidálne problémy. Flavonoidy síce v prevencii a liečbe zlatej žily nie sú nijakou novinkou, tu je však unikátom špeciálne zosieťovaná čistená voda, ktorá v rámci hydrogélu v spojení s účinnými látkami umožňuje vďaka udržiavaniu vlhkosti lepšie hojenie. Vedec ho ako „neveriaci Tomasch“ vyskúšal aj sám na sebe, pretože „nie každé zlato je to pravé“.

Hemoroidy sa „nezvrhávajú“ na rakovinu v zmysle kolorektálneho karcinómu, hoci výnimkou nie je ani to, že sa obe tieto diagnózy vyskytujú naraz. Krvácanie z konečníka by preto každého malo priviesť k lekárovi.

Príznaky ochorenia

  • krvácanie v stolici (svetlá krv na toaletnom papieri)
  • svrbenie, pálenie, pocit plnosti
  • pocit vlhka, mokvanie
  • spočiatku pocit tupého tlaku, neskôr bolesť
  • prolaps (vyčnievanie) hemoroidov pri postupujúcom ochorení

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hemoroidy #konečník #zlatá žila