Vysoký tlak: Nedajme šancu tichému zabijakovi

Slovensko je na popredných miestach celosvetových rebríčkov úmrtnosti na srdcovo-cievne choroby. Prečo je to tak? Pretože rizikové faktory, napríklad vysoký tlak, nebolia. Často sa o ňom dozvedáme až vtedy, keď spôsobí cievnu mozgovú príhodu, zlyhávanie srdca, poruchy funkcie obličiek a ďalšie. Patrí k tichým zabijakom a ročne ho diagnostikujú viac ako 30-tisíc Slovákom.

30.09.2020 06:00
doktor, písanie, ovocie, zelenina, zdravá strava Foto:
Pacienti si často myslia, že po stanovení diagnózy a nastavení na liečbu príde okamžitý a zázračný úspech. Neuvedomujú si, že za úspech sa pokladá aj sebadisciplína.
debata (8)

Obavy vyvoláva fakt, že stále neklesá počet nových infarktov a mozgových porážok. S vekom tieto čísla rastú. Až deväť z desiatich Slovákov má minimálne jeden rizikový. faktor pre vznik kardiovaskulárneho ochorenia. Hlavnými faktormi, ktoré spôsobujú tento typ ochorení, sú vysoký tlak, fajčenie, nedostatok pohybu, nadváha a obezita, vysoká hladina cholesterolu či nesprávna životospráva. Problémy so srdcom a s vysokým tlakom sa zobrazujú aj v rebríčku najpredpisova­nejších liekov.

Video
Ukážeme vám komplexné kardiologické ambulantné vyšetrenie!

Najbežnejšie diagnózy zo skupiny chorôb obehovej sústavy, ktorými trpíme, sú napríklad chronická ischemická choroba srdca, mozgový infarkt, srdcové zlyhanie, predsieňová fibrilácia, hypertenzia či akútny infarkt myokardu. Ich výskyt je taký častý, že sa vysoko umiestňujú v rebríčku najčastejších príčin hospitalizácií.

Preto je prevencia veľmi dôležitá. Zmena stravovacích návykov, viac pohybu, zníženie váhy a správne užívanie liekov sú základ. Navyše, liečba musí byť konkrétne cielená na pacienta.

„Dôležité je, aby liečba bola každému pacientovi „ušitá na mieru“ a svojvoľne sa z pacientovej strany neprerušovala,“ hovorí docentka Eva Goncalvesová, primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych ochorení (NUSCH) v Bratislave. Vysvetľovanie užívania liekov je pre veľa ľudí zdĺhavé, niekedy nudné. Navyše mnohí majú problém užívať aj tri lieky naraz. A tak liečbu buď zanedbávajú, alebo lieky neužívajú správne.

„V ambulancii stretávam rôznych pacientov, niektorí chcú počúvať, iní majú svoje vlastné predstavy o medicíne. Nájdu sa aj takí, ktorí prídu s naštudovaným postupom z internetu a tvrdohlavo sa ho držia. No a svojskou skupinou pacientov sú tí, ktorí veria na zázračnú a rýchlu liečbu bez vlastného pričinenia. Lenže ten zázrak je v nich samotných, v tom, ako dokážu spolupracovať so zdravotníckou komunitou a dodržiavať sebadisciplínu,“ uviedla doktorka Ivana Šoóšová, primárka Ambulantného oddelenia NUSCH.

Slováci dosť podceňujú kardiovaskulárne problémy, čo sa odráža na vysokom počte úmrtí na choroby srdca a ciev. Ľudia si tiež neuvedomujú, že práve tieto ochorenia ich počas života najviac dostávajú na nemocničná lôžka,“ dodala Šoóšová.

„Medzi pacientom a lekárom je špecifický vzťah, ktorý vplýva na celý proces liečby. Základom tohto partnerstva je obojstranná dôvera a rešpekt, a preto je dôležité, aby sa pacienti nebáli pýtať na nejasnosti, ktoré si nosia v hlave. Práve vzájomné otázky a odpovede posilnia pozitívnu komunikáciu. Pacient by sa nemal pasívne správať v ambulancii lekára, aktivita je v tomto prípade oveľa viac vítaná. Potom stúpajú šance, že liečba sa bude dodržiavať, a je aj účinnejšia,“ dopĺňa doktorka Adriana Šimková, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo.

Pacienti si často myslia, že po stanovení diagnózy a nastavení na liečbu príde okamžitý a zázračný úspech. Neuvedomujú si, že za úspech sa pokladá aj sebadisciplína. Cieľom totiž nie je priniesť lieky z lekárne a uložiť ich do skrinky. Pacienti by mali vedieť, že nikdy nebudú vidieť cieľovú rovinu pred očami, ale začali kráčať po novej ceste, pričom od nich závisí, aká dlhá bude.

Lekári preto apelujú na prevenciu a vyzývajú, aby sa ľudia zapojili do celosvetovej kampane, ktorá upozorňuje na potenciálne rizikové skupiny ľudí. Kampaň má dve nosné témy, ktoré hovoria o pravidelnej kontrole krvného tlaku a spolupráci medzi lekármi a pacientmi.

Hýbte sa

Ak vám diagnostikovali ochorenie srdca alebo ste podstúpili chirurgický zákrok na srdci, váš lekár vám pravdepodobne povie, že fyzické cvičenie je dôležitou súčasťou vašej liečby. Mnohí pacienti však majú strach, aby si cvičením neublížili. Existujú základné všeobecné pravidlá zdravého pohybu u pacientov s chorobami srdca:

  1. Nezabúdajte každé cvičenie vyvážiť odpočinkom.
  2. Vyhýbajte sa cvikom, ako je napr. sed – ľah či vztlaky. Tieto cviky si vyžadujú tlak svalstva oproti iným svalom alebo predmetom, čo nie je pri ochorení srdca vhodné.
  3. Necvičte vonku, pokiaľ je príliš chladno, horúco alebo vlhko. Vysoká vlhkosť môže spôsobiť, že sa rýchlejšie unavíte, extrémne teploty zase môžu narušiť krvný obeh, sťažujú dýchanie a spôsobujú bolesť na hrudníku. V takom počasí je preto lepšie cvičiť vnútri.
  4. Dbajte na dostatočný príjem tekutín. Piť by ste mali aj vtedy, keď sa necítite smádný, a to najmä v horúcich letných dňoch.
  5. Extrémne teplá a studená sprcha či sauna a ľadový bazén nie sú po cvičení pre pacientov s ochorením srdca vhodné. Extrémne teploty totiž zvyšujú záťaž na srdce.
  6. Vyhýbajte sa fyzickej aktivite v kopcovitom teréne. Ak už si neviete odpustiť prechádzku hore kopcom, spomaľte, aby ste srdce nepreťažovali. Kontrolujte si tep srdca.
  7. Nepoľavujte. Ak aj niekoľko dní necvičíte, napríklad pre chorobu, nezabudnite sa k pravidelnej fyzickej aktivite znovu vrátiť. Po pauze najprv začnite s nižšou záťažou, ako ste boli zvyknutí pred prerušením pravidelného cvičenia, a množstvo záťaže postupne zvyšujte.
  8. Overte si u svojho lekára, ako cvičiť, najmä ak sa vám zmenila liečba, ktorú užívate. Nové lieky totiž môžu výrazne zmeniť odpoveď vášho organizmu na námahu. Spýtajte sa ho, či môžete narábať s ťažšími predmetmi – ubezpečte sa, že práce, ktoré vykonávate v domácnosti či okolo záhrady, nie sú nad vaše možnosti. Pracujte len dovtedy, kým sa nezačnete cítiť unavený.
Zdroj: presrdce.eu

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký tlak #vysoký krvný tlak