Pacient s chronickou leukémiou nie je v akútnom ohrození života

Chronická myelocytová leukémia (CML) je onkologické ochorenie a postihuje ľudí v produktívnom veku. Ešte pred takmer 20 rokmi bola CML nevyliečiteľným ochorením s krátkou dobou dožitia.

22.09.2020 13:02
odber krvi, krv, lekár Foto:
Leukémia je druh rakoviny krvi. „Chronická“ znamená pomalý priebeh, a „myeloidná“ hovorí o tom, že pochádza z myeloidných buniek, ktoré sú nezrelými bunkami.
debata

Dnes, vďaka modernej inovatívnej liečbe založenej na molekulárne cielenej terapii, môžu pacienti žiť dlhé roky plnohodnotný život so svojimi rodinami.

Prečo si svetový Deň chronickej myelocytovej leukémie pripomínajú pacienti po celom svete presne 22. 9.? Tieto symbolické čísla predstavujú chromozómy 9 a 22, ktoré si navzájom vymieňajú svoje časti, v dôsledku čoho dochádza ku genetickej zmene a vzniku tzv. Philadelphia chromozómu. Práve ten sa vyskytuje u viac ako 95 % pacientov s CML a považuje sa za príčinu tohto ochorenia.

Na Slovensku sa každoročne, už od roku 2011, konajú rôzne aktivity, ktorých cieľom je zvýšiť povedomie o ochorení, jeho príznakoch a upozorniť na najväčšie výzvy, s ktorými sa pacienti denno-denne stretávajú. Od diagnostiky, prístupu ku kvalitnej liečbe, nastavenia na liečbu, jej dodržiavanie až po manažment vedľajších účinkov.

„Pre pacientov s CML je veľmi dôležité, aby cítili podporu nielen svojej rodiny, ale aj širokého okolia a verejnosti. Stigmatizácia pacientov s onkologickým ochorením je problémom, s ktorým bojujeme už roky. A preto je pre nás dôležité, aby sa čo najviac ľudí dozvedelo, že ak má niekto chronickú myelocytovú leukémiu, neznamená to, že pacient je v akútnom ohrození života. Dôležitá je len včasná diagnostika a adekvátna liečba. Preto aj prostredníctvom virtuálnej akcie na sociálnych sieťach Daj košom leukémii chceme ukázať, že vďaka modernej liečbe, ktorú máme k dispozícii, sa aj s takým závažným ochorením dá žiť plnohodnotný a kvalitný život, stretávať sa s priateľmi a venovať sa svojim koníčkom. Veľa ľudí sa po oznámení diagnózy zľakne, ale naozaj, ja sám som príkladom, že s CML sa dá plnohodnotne žiť,“ hovorí Maroš Havran, predseda pacientskej organizácie CML life, ktorému ochorenie diagnostikovali.

Súčasťou tohtoročného Svetového dňa CML je online konferencia s odborníkmi a pacientmi, kde sa bude informovať o aktuálnych výzvach, otázkach súvisiacich s liečbou a možnostiach, ktoré pacienti s touto diagnózou majú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leukémia #onkohematológia #CML life