Chrípka alebo COVID-19? Ako ich rozlíšiť?

Jeseň je obdobím, keď medzi nami začínajú kolovať aj iné vírusy ako koronavírus. A aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že je ochorenie COVID-19 totožné s bežnou chrípkou, v skutočnosti to tak nie je. Aj keď majú toho veľa spoločného, v istých veciach sa od seba líšia. Ako si teda nespliesť nádchu a bežné prechladnutie s koronavírusom?

21.10.2020 06:00
žena, rúško, ochrana Foto:
Ľudia môžu byť aj nositeľmi oboch vírusov naraz, avšak budú vtedy v mimoriadnom ohrození života.
debata (9)

„Tak ako chrípka, rovnako aj ochorenie COVID-19 patrí do skupiny respiračných ochorení vírusového pôvodu s prakticky rovnakými príznakmi – náhly vzostup teploty (horúčka), kašeľ, nádcha, bolesť hlavy, bolesť kĺbov. Preto sú dôležité informácie o epidemiologickej a cestovateľskej anamnéze, kontakte s chorým a, samozrejme, laboratórne vyšetrenie, ktorým sa ochorenia spoľahlivo rozlíšia. Len na základe príznakov sa s určitosťou nedá tvrdiť, či ide o chrípku, alebo ochorenie COVID-19,“ upozorňuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Ak sa u kohokoľvek prejavia príznaky respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky sa skontaktovať so svojím ošetrujúcim lekárom a informovať ho o svojom zdravotnom stave. „Lekár následne určí ďalší postup diagnostiky a liečby. S touto výzvou apelujeme na verejnosť od začiatku pandémie ochorenia COVID-19,“ prízvukuje Račková.

Môžu byť ľudia nositeľmi oboch vírusov naraz? „Áno, je to možné. Preto sa v nastávajúcej chrípkovej sezóne 2020/2021 ešte dôraznejšie odporúčame očkovanie proti chrípke, aby nedošlo k súbežnej infekcii oboma vírusmi. Ak by človek ochorel na infekciu vyvolanú koronavírusom a nebol by očkovaný proti chrípke, ďalšie ochorenie prebiehajúce súbežne by mohlo významne zhoršiť jeho zdravotný stav,“ odporúča hovorkyňa.

Aj britský vládny úrad pre verejné zdravie varuje, že osoby, ktoré budú mať v rovnakom čase chrípku a tiež ochorenie COVID-19 spôsobené novým druhom koronavírusu, budú v mimoriadnom ohrození života. Vyplýva to z novej štúdie, v ktorej vedci využili údaje zo začiatku pandémie v Spojenom kráľovstve. Podľa nej zomrelo v dôsledku kombinácie ochorenia COVID-19 a chrípky až 43 percent ľudí, pričom samotnému ochoreniu COVID-19 (bez chrípky) podľahlo len necelých 27 percent pacientov," píše sa v správe TASR. Riaditeľka úradu pre ochranu zdravia a zdravotníctvo Yvonne Doylová uviedla, že tí pacienti, ktorí mali chrípku, mali menšie riziko nákazy koronavírusom. Varovala však, že najmä ľudia so slabou imunitou riskujú vážne ohrozenie života a mali by sa proti chrípke chrániť.

SARS-Cov-2 nie je podľa všetkého závislý od ročného obdobia. S príchodom chrípkovej sezóny však situácia bude komplikovanejšia, vzhľadom na zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení vrátane chrípky a chrípke podobných ochorení.

Ako dodala, na pamäti treba mať aj základnú zásadu ROR: rúško-odstup-ruky/dezinfekcia. „Ide o základnú a veľmi účinnú prevenciu, ktorou dokážeme seba a svoje okolie efektívne chrániť, a ktorými prispievame k zamedzeniu šírenia ochorenia COVID-19. Rúška zabraňujú, aby človek, ktorý je potenciálne nakazený, šíril vírus ďalej do okolia,“ uzavrela Daša Račková.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #Covid-19