Alzheimerova choroba: Tichá epidémia ľudstva prichádza nenápadne

Občasné zabúdanie, výpadky pamäti, neschopnosť orientovať sa. Takto pomaly, nenápadne napáda mozog Alzheimerova choroba. Podľa svetových štatistík trpí týmto ochorením viac ako 30 miliónov ľudí a jeho výskyt má rastúcu tendenciu. Predpokladá sa, že do roku 2050 celkový počet pacientov prekročí 130-miliónovú hranicu.

30.10.2020 06:00
Alzheimer, zabúdanie, jeseň, tvár, strom Foto:
Každé štyri sekundy pribudne na svete jeden prípad demencie.
debata (1)

Alzheimerova choroba je neurodegeneratívne ochorenie, ktoré sprevádza strata pamäti. Jeho prvým príznakom je časté zabúdanie. Problémy s pamäťou netreba bagatelizovať a ak sa k nim pridružia aj ďalšie prejavy, akými sú zmena nálady a správania, treba vyhľadať lekára. Demencia Alzheimerovho typu patrí totiž medzi desať hlavných smrteľných ochorení. Postihuje približne 50– až 60-tisíc ľudí na Slovensku, dotýka sa 150– až 200-tisíc rodinných príslušníkov a opatrovateľov.

Čím skôr je diagnostikovaná a začatá liečba, tým väčšia je šanca na zmiernenie priebehu. Toto neurodegeneratívne ochorenie mozgu zbavuje človeka schopnosti pamätať si, myslieť, poznať blízkych tým, že dochádza k zániku mozgových buniek a k zmene látkovej premeny v mozgu. Táto najčastejšia forma demencie spôsobuje poruchy mozgu a jeho činnosti.

Spočiatku ide o poruchy tzv. kognitívnych funkcií (myslenia, pamäti, úsudku), zhoršovanie krátkodobej pamäti, neschopnosť vykonávať niektoré zložitejšie činnosti, stratu orientácie v priestore, blúdenie, zlý časový odhad, zmätenosť či o problémy s vyjadrovaním a rozhodovaním sa. Neskôr nastáva celková zmena osobnosti, zhoršovanie dlhodobej pamäti, problémy s hygienou, obliekaním, jedlom, nespoznávanie známych a závislosť od pomoci iných osôb.

„S prevenciou je potrebné začať už od mladého veku a udržať si zdravý životný štýl po celý život a mať pod kontrolou všetky rizikové faktory – nadváhu, krvný tlak, cholesterol, hladinu krvného cukru. V stravovaní je dôležitá striedmosť a správne zastúpenie živín s dostatkom ovocia a zeleniny, ako aj potravín s vysokým obsahom tzv. dobrých tukov. Pravidelné cvičenie môže významne zlepšiť schopnosť vykonávať bežné aktivity denného života, zlepšuje priestorovú orientáciu, zlepšuje kognitívne funkcie,“ približuje prevenciu doktorka Ivana Smolková z oddelenia podpory zdravia a výchovy k zdraviu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Ako dodala, vhodná je napríklad rýchla chôdza aspoň trikrát do týždňa, strečing, balančné cvičenia a iné aeróbne cvičenia najlepšie pod dohľadom odborníka. "Pravidelný tréning mozgu ako čítanie, lúštenie krížoviek, stretávanie sa s priateľmi a vzájomná komunikácia, jednoduché matematické výpočty či slovné cvičenia aktivujú nervové bunky a zlepšujú celkový výkon mozgu,“ radí doktorka Ivana Smolková.

  • Vo svete žije 46,8 milióna ľudí s demenciou.
  • Každé štyri sekundy pribudne na svete jeden prípad demencie.
  • Najčastejšou formou demencie je Alzheimerova choroba.
  • Demenciou trpí každý 20. človek nad 65 rokov. Po 80. roku veku je to každý piaty človek.
  • V roku 2050 sa odhaduje nárast počtu pacientov trpiacich demenciou na 131,5 milióna.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimer #Alzheimerova choroba