Biologická liečba pre psoriatikov aj v kožných ambulanciách. Už rok

Pacienti s autoimunitným zápalovým kožným ochorením, s psoriázou, majú už vyše 10 rokov na Slovensku možnosť liečby najmodernejšou biologickou terapiou. Je dostupná pre pacientov so stredne závažnou až závažnou ložiskovou psoriázou.

29.10.2020 06:00
žena, koža, nádor, rakovina kože Foto:
Dnes sa už vie, že psoriáza nie je len chronické ochorenie kože.
debata

Do októbra 2019 mohli na biologickú liečbu nastavovať pacientov len Centrá pre biologickú liečbu, ktorých bolo celkovo osem. Od minulého roka môžu biologickú liečbu indikovať všetky dermatovenero­logické ambulancie, čím sa zásadne zvýšila dostupnosť biologickej liečby pre pacientov so stredne závažnou až závažnou psoriázou.

O zmenu sa zasadil aj hlavný odborník MZ SR pre dermatovenerológiu MUDr. Vladimír Flimer, ktorý uvádza: „Sme radi, že od minulého roka je biologická liečba vďaka našej aktivite prístupná nielen pre pacientov v centrách, ale v každej dermatovenero­logickej ambulancii. Pacient tak nemusí cestovať niekedy aj viac ako 100 km do centra, ale môže dostať biologickú liečbu vo svojej spádovej kožnej ambulancii a tam aj byť sledovaný.“ Ročne navštívi ambulancie kožných lekárov na Slovensku približne 60-tisíc pacientov. Len približne tretina z nich sa aj naozaj lieči.

V súčasnej dobe sa psoriáza posudzuje nielen podľa rozsahu a intenzity postihnutia, ale aj podľa lokalizácie a priebehu ochorenia v súvislosti s vplyvom choroby na kvalitu života. „Treba si uvedomiť, že psoriáza postihuje celú plochu tela a môže sa vyskytnúť aj v ústach, na jazyku, na pohlavných orgánoch či v okolí konečníka,“ vysvetľuje MUDr. Flimer. Bolestivé trhliny sa tvoria aj na podošvách a dlaniach. „Niekedy nemusí byť psoriáza ani na veľkých plochách, niekto ju môže mať iba na nechtoch a vzhľadom na profesiu ho to môže spoločensky diskvalifikovať.“ Obrovský pokrok v liečbe psoriázy v poslednom období umožňuje väčšine pacientom žiť plnohodnotný život a nemať nijaké alebo len minimálne príznaky psoriázy.

Psoriáza postihuje cca 2–4 % európskej populácie. Jej výskyt nie je odlišný medzi rôznymi socio-ekonomickými skupinami, ale vo všeobecnosti narastá s vekom. Muži a ženy sú postihnutí rovnako, hoci muži mávajú obyčajne ťažší priebeh. Vzplanutie psoriázy je možné v každom veku, pričom ochorenie sa najčastejšie po prvý raz objavuje do 35. roku života. Dnes je Svetový deň psoriázy. Psoriáza je multifaktoriálna choroba na genetickom podklade. Ochorenie je známe svojou dedičnosťou, chronickým priebehom s obdobiami vzplanutí a ústupov choroby. Provokačnými faktormi sú napríklad bakteriálna infekcia (streptokok), stres, spúšťačmi sú aj niektoré lieky (napr. betablokátory). Psoriatický proces je komplexná kožná imunitná reakcia s výraznou zápalovou zložkou.

Dnes sa už vie, že psoriáza nie je len chronické ochorenie kože. Ide o autoimunitné ochorenie, čo znamená, že imunitný systém nefunguje správne a organizmus napádajú bunky jeho vlastnej imunity. Je to zápalové ochorenie celého tela, ktoré má vplyv na celkový zdravotný stav pacienta a môžu s ňou súvisieť aj iné chorobné stavy. Ak sa psoriáza včas nediagnostikuje a nelieči, môže mať zápal negatívny účinok na celý organizmus. „Vie sa, že psoriáza súvisí s lymfómami, ale aj s karcinómami žalúdka či hrubého čreva, má rovnaký genetický základ ako Crohnova choroba či psoriatická artritída,“ zdôrazňuje MUDr. Katarína Kovarčíková z Centra biologickej liečby psoriázy FN v Nitre. „Psoriatická choroba úzko súvisí aj s depresiami a úzkosťou, jednoducho, ani zďaleka to nie je výlučne kožná choroba,“ pokračuje. Ak má niekto postihnuté len nechty a genitál, nesplní kritériá na predpis biologickej liečby. Našťastie, dnes sa už do úvahy berú aj kritériá kvality života. „Predstavme si mladého človeka, ktorý má šupinatú aj oblasť genitálu. Takíto ľudia majú problém nájsť si partnera, ochorenie je pre nich nesmierne hendikepujúce. Vďaka biologickej liečbe však začnú znova žiť!“

Kto je adept na biologickú liečbu?

  • pacient so stredne ťažkou a ťažkou formou psoriázy
  • pacient musí mať minimálne 10% postihnutia kože a tzv. PASI skóre vyššie ako 10
  • skóre odzrkadľuje množstvo šupín, intenzitu zápalu, infiltráciu kože a rozsah postihnutia jej povrchu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #biologická liečba #dermatovenerológ