Psoriáza sa vyskytuje na celom tele. Ako sa oň starať?

V princípe platí, že svrbiace oblasti by ste nemali škriabať a kožu čo najviac zvlhčovať a hydratovať. Čo ešte pomáha?

22.01.2021 06:00
ekzém, psoriáza, pomoc, úľava, rastliny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nohy

Hrubá koža na chodidlách chráni cievy, nervy a svaly. Ak sa zapáli koža na prstoch a pätách, vytvára sa hrubá vrstva odumretej kože, výsledkom čoho je bolestivá a popraskaná koža. Cez praskliny môžu ľahko preniknúť baktérie a zápal sa rozšíri.

Problém majú najmä pacienti s nadváhou, vysokí, s plochými nohami a pacienti so zamestnaním, ktoré vyžaduje dlhé státie. Činnosti ako beh a aerobik môžu tiež zhoršiť zápal. Nohy môžu opuchnúť v dôsledku rozšírených žíl na predkoleniach. Dôjde k napnutiu kože a zvyšuje sa riziko vzniku psoriázy v tejto oblasti.

Pri vzplanutí ochorenia si namáčajte nohy aspoň 3× denne po 10 minútach v slanej vode. Roztiahnite prsty aby sa celé nohy dostali do kontaktu s vodou. Zvýšenú pozornosť venujte medziprstovým priestorom. Koža na pätách je často suchá a popraskaná, odporúča sa každý večer navliecť na nohy igelitové vrecko, v ktorom sa koža zvlhčí a zmiernia sa jej praskliny.

Ak sa choroba prejaví na nohách, mali by ste nosiť ľahkú, pohodlnú obuv, ktorá netlačí. Uprednostnite radšej kožu pred syntetikou. Noste len bavlnené pančuchy či ponožky.

Ruky

Ak sú postihnuté ruky, treba zabrániť opakovanému kontaktu s chemikáliami a látkami, ktoré môžu viesť k ďalšiemu zvýšeniu citlivosti kože. Stav môžu zhoršiť aj niektoré alergie. V 50 percentách prípadov sú postihnuté aj nechty, ktoré zhrubnú, zbelejú a v dôsledku suchosti sa objavia priečne pruhy.

Ak je postihnutá koža okolia nechtov, nedokáže naďalej plniť funkciu ochrannej bariéry. Zápal sa potom môže rozšíriť do oblasti pod nechtom. Lézie pod nechtom sa hoja ťažko, pretože sa k nim nedostane vzduch. Môže postihnúť aj končeky prstov. V takomto prípade to môže sťažiť činnosti, ktoré vyžadujú jemné pohyby rúk.

Starostlivosť o nechty, ktoré boli poškodené psoriázou, je náročná. Lepšie je používať klieštiky než nožnice. Chráňte pred poškodením nechtové lôžko a kožu okolo neho. Udržujte nechty krátke, dlhšie sú náchylnejšie na infekciu. Ak sú postihnuté dlane, koža ľahko praská a môžu do nej preniknúť baktérie.

Ak máte popraskané dlane, môžete si ich počas vykonávania domácich prác či opráv chrániť rukavicami alebo nepriedušným „igelitovým“ vreckom, pevne stiahnutým okolo zápästia. Rukavice a vrecko vytvoria za niekoľko hodín vlhké prostredie, koža zmäkne a stane sa pružnejšou. Vypracujte si návyk nosiť rukavice, keď sa ruky dostávajú do kontaktu s nečistotou, chemikáliami, tekutinami a podobne.

Kožné záhyby

Vo všetkých kožných záhyboch, zvlášť v oblastiach so silným potením sa vytvára vlhké prostredie. Koža nemá kontakt so vzduchom, zvyšuje sa teplota a vlhkosť. Z tohto dôvodu sa psoriáza vyvíja rýchlejšie za ušami, pod prsníkmi, v podpazuší, v pupku ako aj v okolí genitálií. Vždy keď je to možné, noste voľné a pohodlné oblečenie. Najlepším materiálom je bavlna alebo zmes bavlny a umelých vlákien. Snažte sa vyhnúť noseniu podprsenky s kosticou, pretože zvyšuje riziko potenia. Vždy po umývaní nezabudnite dôsledne vysušiť kožné záhyby. Ak treba, použite papierové vreckovky, aby ste mali istotu, že aj malé záhyby sú kompletne suché.

Tvár

Psoriáza na tvári je pomerne vzácna. Pri ošetrení tváre by ste mali používať nedráždivé a jemné produkty určené na starostlivosť o citlivú pleť. Zvyknite si osušiť pleť ľahkými dotykmi, poklepávaním, nie trením. Následne použite krém na hydratáciu. Obzvlášť dôležité to je v zime a pri suchom vzduchu, keď je koža dehydratovaná. Suchý vzduch a nedostatočná ventilácia nerobia psoriatickej koži dobre.

Cigaretový dym alebo chemické výpary môžu tiež zhoršiť zápal. Odporúča sa zvýšená pozornosť aj pri používaní kuchynského a priemyselného oleja, s ktorým môže prísť koža do kontaktu. Koža na tvári je jemná. Ak trpí psoriázou, je výrazne citlivejšia na počasie než zvyčajne a ťažšie sa prispôsobuje teplotným výkyvom.

Vietor a dážď na jeseň a v zime kožu vysušujú. Pred odchodom z domu by ste na tvár mali naniesť ochranný krém a vziať si čiapku alebo šál. Teplo a slnečné lúče na jar a v lete môžu tiež zhoršiť zápal. Vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu, aby ste sa nespálili. Používajte vhodný opaľovací krém.

Vlasy

Pre kožu je normálne, že sa odšupuje. Ak ale produkuje príliš veľa odumretých kožných buniek, môžu vzniknúť lupiny. Tieto sú neškodné a dajú sa ošetriť medicinálnymi šampónmi. Pri psoriáze sú ale väčšie a viditeľnejšie. Ložiská na zátylku alebo za ušami často silne svrbia. Aj keď škrabanie vedie k dočasnej úľave a je ventilom pre stres, v skutočnosti zhoršuje stav ochorenia.

Koža na zadnej strane ušných lalôčikov je relatívne citlivá. Je menej vystavená vzduchu a slnku, a preto má vyšší sklon k vlhnutiu. To znamená, že v prípade zápalu je zvýšené riziko osídlenia baktériami. Nezabúdajte po umytí vysušiť obe strany ušných lalôčikov.

Časté česanie môže zvýšiť zápal pri vlasovom korienku. K najintenzív­nejšiemu podráždeniu dochádza v oblasti rozhrania vlasov a tváre, na cestičke vo vlasoch a na zátylku, čo má za následok zápalové zmeny vlasového folikulu. Snažte sa vždy jemne umyť a osušiť vlasy a pokúste sa vyhnúť škriabaniu alebo poraneniu ložísk. Dôkladne osušte kožu za ušami a na oboch stranách ušných lalôčikov. Nenastavujte fén na najvyšší výkon a majte ho vo vzdialenosti 30 cm od hlavy. Vyhnite sa používaniu natáčok a kuliem, pretože ťahajú a vysušujú. Používajte kefu s prírodnými štetinami namiesto s umelými.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza