Problém s dychom? Môže ísť o vážne ochorenie

Približne päťtisíc ľudí na Slovensku ročne podľahne respiračným a kardiovaskulárnym ochoreniam v dôsledku zlej kvality ovzdušia. V Európe je to ročne 400 000 ľudí.

20.01.2021 06:00
pľúca, hlien, CHOCHP Foto:
Poškodené dýchacie cesty produkujú omnoho viac hlienov ako tie zdravé.
debata (3)

Znečistené prostredie predstavuje z ekonomického hľadiska zvýšené náklady, keďže sa zvyšujú výdavky na zdravotnú starostlivosť a znižuje sa produktivita ľudí.

"Pľúca sú orgán, ktorý si ani neuvedomujeme, že máme. Možno len vtedy, keď bežíme na autobus a zadýchame sa. Dýchanie je pre ľudí taký prirodzený proces, že ho vôbec nevnímame a všimneme si ho, až keď začneme byť chorí,“ vraví pneumológ Pavol Pobeha. "Väčšina ľudí, ktorí majú nejaké pľúcne ochorenie, si až vtedy uvedomí, aké je dýchanie dôležité,“ dodáva.

"Životné prostredie vplýva na naše zdravie, a to veľmi významne. Nie však len na poškodenie pľúc, ale aj na poškodenie srdca a ciev, čo vedie k výraznému zhoršeniu kvality života pacientov, pokiaľ sa tieto ochorenia u nich vyskytnú. Dokonca sa udáva, že až sedem miliónov pacientov umiera ročne v dôsledku znečisteného prostredia,“ hovorí pneumologička Veronika Urdová.

Vzťah k prírode a životnému prostrediu sa začína už v detstve. Ako vzbudiť a podporiť záujem ľudí a nabádať ich, aby šetrili prírodu a svoje zdravie? Slovenská pneumologická a ftizeologická spoločnosť a Boehringer Ingelheim vytvorili koncept prednášok a komunikačných posolstiev s následnou aktivitou pre žiakov na slovenských stredných školách. Jeho hlavným cieľom bolo poskytnúť informácie, vyzvať mladých ľudí a vzbudiť v nich záujem a povedomie o chronickej obštrukčnej chorobe pľúc (CHOCHP), ktorá je štvrtou najčastejšou príčinou smrti.

Video
Pneumológ Laššán: Priebeh COVID-19 je zradný.

Rizikové faktory vzniku ochorenia sú rôzne, vplyv majú gény, rast a vývoj pľúc, pohlavie, vek či respiračné infekcie. Takisto netreba zabudnúť, že ochorenie vyvoláva cigaretový dym, organický a anorganický prach, znečistenie vzduchu v domácnosti, kúrenie a varenie spaľovaním biomasy v zle vetraných obydliach alebo znečistenie vzduchu vo vonkajšom prostredí.

"Najmä pre mladú generáciu je dôležité zdravo žiť, zdravo sa stravovať a mať aktívny pohyb. Čo je to zdravo žiť a zdravo dýchať? Vyhýbať sa všetkým tým veciam, čo poškodzujú pľúca či priedušky. Čiže vyhýbať sa fajčeniu, teda všetkým formám fajčenia,“ hovorí docent Ivan Solovič, primár I. oddelenia pneumológie a ftizeológie Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch.

"Veľké percento našich pacientov sú práve pacienti s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc. Toto ochorenie je prognosticky veľmi zlé. A o to je to smutnejšie, že je smrteľné, napriek rôznym liečebným metodikám, ktoré máme, pretože je preventabilné a jedna z najúčinnejších prevencií je vôbec nezačať fajčiť,“ upozorňuje doktorka Marta Hájková, prednostka Kliniky pneumológie a ftizeológie II. LFUK a UNB a hlavná odborníčka MZ SR pre pneumológiu a ftizeológiu.

„Práve mladí ľudia sú najzraniteľnejšou skupinou a aj vo svetle dnešnej pandémie. To znamená, že respiračné vírusy vo všeobecnosti napádajú už predtým poškodené pľúca, a to napríklad v podobe inzultov fajčenia. Naše štatistiky hovoria, že každoročne stúpa percento ľudí, ktorí fajčia, a stúpa podiel mladých ľudí. A čo je ešte horšie, z tých mladých ľudí stúpa podiel dievčat. Tak ako sme sa kedysi učili, že prevažujú fajčiari muži, dnes sa nám začínajú mladé ženy doťahovať,“ približuje doktorka Hájková.

Chronickou obštrukčnou chorobou pľúc sú ohrození najmä ľudia po štyridsiatke a viac ako polovica pacientov, približne 54 %, je mladších ako 65 rokov. Kým v minulosti sa týkala najmä mužov, v súčasnosti sa výskyt preniesol už aj na ženskú populáciu. V čase súčasnej pandémie by najobozretnejší mali byť najmä starší ľudia nad 60 rokov a ľudia s chronickými ochoreniami. Ľudia s CHOCHP sú náchylnejší na ochorenie COVID-19, pretože môžu mať narušenú epitelovú výstelku, respektíve poškodenú bunkovú bariéru, ktorá pomáha chrániť pľúca, a to vírusom a chorobám uľahčuje napadnutie zvyšku tela.

Je možné rozpoznať, či trpíte CHOCHP?

  • Typickým prvým príznakom ochorenia je kašeľ. Väčšinou ide o produktívny kašeľ s vykašliavaním hlienov. Na začiatku ochorenia sa objavuje, potom opäť vymizne, no ako ochorenie postupuje, kašeľ je stále trvalejší, označujeme ho aj ako chronický. Väčšina pacientov ho vníma ako bežný tzv. fajčiarsky kašeľ a až závažnejšie príznaky potom upútajú ich pozornosť.
  • Dýchavičnosť a chrapot sú najčastejšími dôvodmi, prečo ľudia vyhľadajú lekára a sú aj hlavnou príčinou invalidity a vzniku úzkosti. Pacient má pocit, že nemôže úplne vydýchnuť. Ako dôsledok opakovaného zápalu alebo rozdutia pľúc vzniká zúženie, ktoré sa prejavuje poruchou priechodnosti dýchacích ciest a obmedzením prúdenia vzduchu v dýchacích cestách. Zo začiatku sa problémy s dýchaním objavujú len po fyzickej aktivite či námahe, napríklad pri chôdzi do schodov. Postupne sa však zhoršujú a môžu spôsobiť vážne ťažkosti, najmä ak človek ďalej fajčí.
  • Hlieny sú charakteristickým symptómom, poškodené dýchacie cesty produkujú omnoho viac hlienov ako tie zdravé a pri tomto ochorení kašeľ obyčajne sprevádza vykašliavanie veľkého množstva hlienov v priebehu celého dňa.
  • Infekcie hrudníka, vírusové alebo bakteriálne, majú pacienti častejšie a sprevádza ich ťažší priebeh. Problémy s dýchaním a kašeľ sa môžu pri prebiehajúcej infekcii ešte skomplikovať a aj množstvo vykašľaných hlienov je vyššie, ako to býva zvyčajne. Hlieny majú pri infekcii žltú alebo zelenú farbu a jej najvyššie riziko hrozí v zimných mesiacoch.
  • Cyanóza, typická pre pacientov s CHOCHP, je viditeľná ako modrofialové zafarbenie kože a slizníc, ale tiež pier, jazyka, líc či spojoviek. Koža, najmä na končatinách, je teplá.
  • Mimopľúcne prejavy boli popísané ako poruchy funkcie srdcovo-cievneho systému, endokrinného systému, svalového a kostrového aparátu. Pri ťažkej forme ochorenia výrazne trpí výživa a dochádza k veľkému poklesu telesnej hmotnosti, najmä na úkor kostrového svalstva. Iné prejavy sa vyskytujú v podobe únavy či opuchov členkov.
  • Bolesť na hrudníku alebo vykašliavanie krvi nie sú príznaky typické pre toto ochorenie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pľúca #znečistené ovzdušie