Čo (ne)robiť po stomatochirurgickom zákroku? Praktické rady

V spolupráci s MUDr. Rolandom Ostertagom z Bratislavy sme vytvorili rady, ako sa správať po stomatochirurgickom zákroku v ústnej dutine.

15.01.2021 06:00
zuby, zubár, stomatológia, chrup Foto:
Pacient, ktorý sa chystá na stomatochirurgický zákrok, by nemal byť chorý, ani mať herpes!
debata (5)
  • Po zákroku aspoň 30 minút držte medzi zubami zahryznutý gázový tampón. Ak vám rana po odoznení anestézy začne napriek tomu krvácať, zahryznite znovu do novej gázy alebo do vyžehlenej vreckovky. Krvavé sliny alebo drobné presakovanie rany v deň zákroku je normálne.
  • V deň zákroku nevyplachujte ústa, najmä neprebublávajte tekutinu (inak si odplavíte tzv. krvný koláč, ktorý vám ranu uzatvára)! Zuby si umyte len s navlhčenou mäkkou kefkou, bez zubnej pasty. Ranu nevycuciavajte, neskúmajte ju jazykom, netlačte na ňu, nezasahujte do nej.
  • V deň zákroku treba oddychovať, vylúčte fyzickú námahu a šport.
  • Prvé dva dni je vhodné okolie rany zvonka chladiť (ľadové obklady, napr. vrecúško s mrazeným hráškom, alebo špeciálne chladiace vrecúška s gélom, ktoré sa dávajú do mrazničky – avšak všetko prikladať cez vreckovku, aby ste si na koži nevytvorili omrzlinu).
  • Aspoň pol dňa nefajčiť (najlepšie však do konca života) a nekonzumovať alkohol. Nekonzumujte ani mliečne výrobky (z dôvodu kvasenia v rane).
  • Najskôr po dvoch hodinách od zákroku môžete začať postupne konzumovať kašovitú redšiu stravu, vynite sa drobnej potrave, ktorá by sa mohla dostať priamo do rany (ryža, sezam, mak…).
  • Po 24 hodinách od zákroku môžete ústa začať vyplachovať vlažným upokojujúcim roztokom (repík, šalvia, kamilky, ústna voda s 0,2 % chlórhexidínu – poradia v lekárni)
  • Ak užívate antibiotiká, pite veľké množstvo tekutín a vyhnite sa konzumácii mliečnych výrobkov.
  • K bežným javom po stomatochirurgickom zákroku patrí opuch líca aj pery (niekedy aj výrazný), teplota (aj niekoľko dní), sťažené prehĺtanie, malátnosť, bolestivosť v okolí rany a sťažené otváranie úst.
Video
Vo videu informácie na tému extrakcie (odstránenia) zuba.
  • Proti bolesti užívajte analgetiká (účinné látky ibuprofén, paracetamol, naproxén). V tomto prípade neužívajte kyselinu acetylsalicylovú, ktorá zvyšuje riziko krvácania (Acylpyrín, Aspirín, Anopyrín). Neodporúčajú sa ani analgetiká s kofeínovou zložkou, kofeín zvyšuje krvný tlak a hrozí krvácanie, resp. vyplavenie zrazeniny.
  • V prípade vážnejších problémov kontaktujte ošetrujúceho lekára. Sú pacienti, ktorým často po odstránení zuba vzniká tzv. syndróm suchého lôžka. Suché lôžko znamená, že rana sa neuzavrie, nevytvorí sa na nej krvná zrazenina. Omnoho častejšie je však dôvod ten, že sa pôvodná krvná zrazenina rozpadne (následkom infekcie, výplachov, fajčenia, nariedenej krvi…). Ak bolesti a zápal pretrvávajú, riešením je opätovné vyčistenie rany, drenáž a nasadenie antibiotík.
  • Treba vedieť, že pacient, ktorý sa chystá na stomatochirurgický zákrok, by nemal byť chorý (chrípka, nádcha, zápal hrdla, herpes, mal by mať negatívny antigénový alebo PCR test na nový koronavírus). Je dobré, ak žena nemá v tom čase menštruáciu, pretože počas nej hrozí zvýšené krvácanie a ťažší priebeh hojenia.

(Vytvorené v spolupráci so stomatologickou ambulanciou Dr. OSTERTAGDENTAL.)

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #stomatológ #stomatologická ordinácia #extrakcia zuba #vytiahnutie zuba