Päť rád, ako nosiť respirátor: Buďte oholený a svorku na nos!

Rúška a respirátory používame už rok, napriek tomu ich nie vždy nosíme správne. Každá ochrana je účinná iba v prípade, že sa používa tak, ako je odporúčané. Technologická spoločnosť 3M, výrobca respirátorov a ochranných pomôcok, preto zhrnula základné fakty a odporúčania, ako s nimi narábať čo najlepšie.

05.03.2021 00:00
respirátor, FFP2 Foto:
Každá ochrana je účinná iba v prípade, že sa používa tak, ako je odporúčané.
debata (15)

Opakovane použiteľné látkové ​​alebo jednorazové rúška ​​môžu pomôcť zachytiť niektoré kvapôčky z dýchacích ciest vylúčené ich nositeľom, čo môže pomôcť pri ochrane ľudí v okolí.

Chirurgické masky používajú zdravotnícki pracovníci ako bariéru, ktorá chráni ich samotných aj pacienta počas lekárskych zákrokov. Zachytávajú napríklad aj častice a kvapôčky, ktoré môžu obsahovať vírusy a baktérie.

Respirátor s označením N95, prípadne KN95, alebo u nás FFP2 (prípadne vyššia verzia FFP3) je určený na dôkladné utesnenie zakrývajúce ústa a nos. Filtruje najmenej 94 % častíc zo vzduchu s definovateľným priemerom vrátane tých, ktoré môžu obsahovať vírusy a baktérie. Tu je dôležité upozorniť, že toto číslo predstavuje filtračnú schopnosť a nie o celkovú nepriedušnosť respirátora. Táto filtrácia z veľkej časti závisí od toho, ako dobre respirátor sedí na tvári a do akej miery si ho dokáže nositeľ správne nasadiť.

Základné pravidlá pre správne nosenie respirátorov

Respirátor je funkčný iba za predpokladu, že dobre tesní. Ak chcete skontrolovať správne utesnenie respirátora, položte naň opatrne obe ruky a zhlboka sa nadýchnite. Vo vnútri respirátora by mal pri nadýchnutí vzniknúť podtlak a pretlak pri vydýchnutí. „Ak uniká vzduch okolo nosa, skúste upraviť polohu respirátora na vašej tvári. Ak uniká pri okrajoch respirátora, utiahnite si záhlavné pásky okolo hlavy. Ak sa vám nedarí respirátor prispôsobiť tak, aby ste dosiahli bezpečné utesnenie, vyskúšajte iný model,“ radí aplikačný inžinier Jan Pavliš, ktorý sa v 3M venuje osobným ochranným pracovným prostriedkom. A aké sú jeho ďalšie odporúčania?

Respirátor spĺňa svoju úlohu len vtedy, ak sa... Foto: 3M
respirátor, respirátory, koronavírus, ochrana Respirátor spĺňa svoju úlohu len vtedy, ak sa nosí podľa odporúčaní.

- Nenoste respirátor naopak

Kovová svorka v hornej časti vám pomôže respirátor správne utesniť okolo nosa, kde zvykne byť najväčšie riziko prieniku! Ak sa svorka nachádza v blízkosti vašej brady, máte respirátor nasadený „dole hlavou“, a teda nemôže správne tesniť! Hádam už nie je potrebné dodať, že v rámci správnej ochrany si musíte zakryť nos aj ústa.

- Nosovú čast respirátora si upravujte oboma rukami

Nosová svorka by mala sledovať krivky nosa a líc. Ak nesedí správne, vzniká medzera, cez ktorú prúdi vzduch a respirátor tak neposkytuje správnu ochranu. Je preto dobré ju s pomocou prstov oboch rúk prispôsobiť tvaru vášho nosa.

- Používajte obe záhlavné pásky, jednu nad ušami a druhú pod nimi

Nosenie respirátora iba s jednou páskou neposkytuje dostatočné utesnenie. Správne utesnenie a priľnutie sa dá najlepšie dosiahnuť tak, že jedna páska obopína hlavu nad ušami a druhá pod nimi okolo krku.

- Ohoľte sa

Fúzy, dlhé brady, ale aj strnisko spôsobujú prenikanie častíc do respirátora. Na správne utesnenie je nevyhnutné byť dohladka oholený.

- Ak chcete respirátor používať opakovane, dajte ho do päťdňovej karantény

Väčšina respirátorov je určená na jednorazové použitie, či už v priemysle, zdravotníctve, alebo na verejnosti, kde sa ich nositeľ vystavuje riziku nákazy vírusom. Akékoľvek neprofesionálne pokusy o dezinfekciu respirátorov spoločnosť 3M neodporúča z dôvodu možného zníženia filtračnej účinnosti alebo mechanického poškodenia, čo môže spôsobiť zvýšenie celkového prieniku. CDC a ECDC (organizácie na prevenciu a kontrolu ochorení v USA a EÚ) odporúčajú odložiť použité respirátory na bezpečné miesto najlepšie v papierovom vrecúšku do päťdňovej karantény. Po nej je možné respirátor bezpečne znovu použiť. CDC ďalej odporúča takýto respirátor použiť maximálne 5-krát. Samozrejmosťou je nepoužívať veľmi znečistené alebo poškodené výrobky.

Poznámka: Podľa normy EN 149 + 41 je správnym výrazom „Filtračná polomaska na ochranu proti časticiam“, pre potreby článku používame označenie „respirátor“.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #respirátor #pandémia koronavírusu #predaj respirátorov #ako používať respirátor