Žlčník: Malý orgán, ktorý dokáže potrápiť

Podľa tradičnej čínskej medicíny je jar "žlčníkovou sezónou“. V tomto období sa neprebúdza len príroda, ale aj problémy so žlčníkom. Zrejme je to spôsobené aj faktom, že po období pôstu prichádza čas veľkonočného prejedania sa. Na vzniku a rozvoji ochorení žlčníka sa ale vo veľkej miere podpisujú aj psychosomatické faktory, najmä stres.

13.04.2021 06:00
žlčník Foto:
Žlčníkové záchvaty, respektíve problémy so žlčníkom mávajú častejšie ženy ako muži.
debata (1)

To, že žlčník zaťažujú ťažké a mastné jedlá, vie každý. Lenže slanina nie je jedinou potravinou, ktorá mu nerobí dobre. Pozor si treba dať aj na inak zdravé ovocie, orechy či čokoládu. Žlčníku tak neublížite len vyprážanou rybou či rezňami, ale napríklad aj zázračnými diétami bez tuku. Možno schudnete, ale "vypestujete“ si žlčové kamene.

"Žlčník ako ľudský orgán si môžeme predstaviť ako malý detský balónik. Jeho funkcia v našom tele spočíva v hromadení žlče, ktorá je potrebná na lepšie trávenie mastných jedál. Problém nastáva, keď sa žlčník snaží stiahnuť a vypudiť žlč, pričom narazí na prekážku vo forme kameňa. V takomto prípade vznikajú silné kolikovité bolesti, známe aj ako žlčníkový záchvat,“ hovorí o možných problémoch doktor Július Muranský, chirurg z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave.

"Problémy so žlčníkom sa prejavujú vo forme bolestí, nafukovania a pocitom tlaku v bruchu. Príčinami týchto zdravotných ťažkostí sú predovšetkým konzumácia mastných jedál, prejedanie sa a zlé stravovacie návyky,“ uviedol.

Žlčníkové záchvaty, respektíve problémy so žlčníkom mávajú častejšie ženy ako muži. Výskyt kameňov spravidla stúpa s pribúdajúcim vekom a ohrození sú najmä ľudia s nadváhou, prudkými zmenami hmotnosti a takisto tehotné ženy. Neprospieva mu ani strava s vysokým obsahom tukov, cukrov a malým podielom vlákniny.

Občasné problémy s trávením trápia takmer každého. Kedy ale treba spozornieť, prípadne sa už obrátiť na lekára? "Na lekára by sme sa mali obrátiť už pri najmenšom podozrení na žlčníkový záchvat. V žiadnom prípade by sa pacient nemal spoliehať na to, že záchvat prejde sám, resp. že si ho sám prelieči,“ upozorňuje doktor Muranský.

"Lekár pacienta dôkladne vyšetrí a stanoví diagnózu. V prípade pozitívneho nálezu je cieľom najprv žlčník upokojiť a až potom ho operovať. Dovtedy je pacient na diéte, ktorá môže trvať niekoľko dní, ale aj týždňov. Počas tohto obdobia sa musia zo stravy vylúčiť mastné jedlá. Dôležitý je pravidelný pitný režim dostatočného množstva tekutín a konzumácia diétnych jedál, napríklad suchárov, tyčiniek a podobne,“ dodal.

Po konzultácii s lekárom je na zmiernenie bolestí vhodné užívanie tzv. spazmolytík – liekov, ktoré uvoľňujú hladkú svalovinu žlčníka. Ak problémy pretrvávajú, treba žlčník odstrániť. Operácie lekári vykonávajú väčšinou laparoskopicky. Iba v prípade komplikácií sa vykonáva operácia klasicky, otvorenou metódou.

"V dnešnej dobe sa ale snažíme predísť možným komplikáciám a na to nám slúži často ďalšia moderná metóda – endoskopická retrográdna cholangio-pankreatografia. Výhodou tejto miniinvazívnej metódy je nižšie riziko operačných komplikácií, rýchlejšie hojenie rán a rekonvalescencia pacienta,“ priblížil chirurg. Princípom je vydrénovanie žlče cez upchatý alebo utlačený žlčovod do dvanástnika a vykonáva ho gastroenterológ.

"Žlčník ako ľudský orgán je pre človeka dôležitý, nie však nenahraditeľný orgán tráviaceho traktu. Preto keď sú v žlčníku nahromadené kamene, vyberá sa celý žlčník. Po odstránení žlčníka odteká žlč do dvanástnika. Rozdiel je len v tom, že žlč sa nekumuluje, ale odteká kontinuálne. Po operácii sa teda mení spôsob trávenia,“ dodal doktor Július Muranský.

Slováci tráviace ťažkosti podceňujú

Hnačky, kŕče a bolesti brucha, vysilenie… Trávenie už neraz potrápilo každého z nás. Ľudia berú tráviace ťažkosti často na ľahkú váhu, aj napriek tomu, že najmä tie dlhotrvajúce môžu byť indikátorom oveľa závažnejších zdravotných ťažkostí. Pacienti navštevujú lekárov kvôli problémom s trávením veľmi striedmo.

Z prieskumu, ktorý realizovala začiatkom tohto roka agentúra Neopublic, vyplynulo hneď niekoľko zaujímavých faktov. Až 35,8 % Slovákov trpí tráviacimi problémami aspoň raz do týždňa. Hnačkou, ktorá je definovaná ako vyprázdňovanie riedkej stolice viac ako trikrát do dňa, trpí aspoň raz do týždňa až 23,5 % Slovákov.

Reálny problém nastáva pri fakte, že nemusí ísť iba o akútnu a krátkodobú hnačku, keď vám nesadne nejaká strava alebo ublíži konkrétna potravina. Ľudia si väčšinou myslia, že hnačku dostali z nesprávnej stravy a po iných príčinách už ďalej nepátrajú. Akútna hnačka sa začína náhle a trvá krátko – obvykle pár dní. Môže mať infekčný pôvod (spôsobený baktériami, vírusmi) alebo vznikne po dietetickej chybe. Ak hnačka trvá niekoľko týždňov, prechádza do chronického štádia, ktoré vyžaduje lekárske vyšetrenia. Až 67,3 % opýtaných nešlo s hnačkou k lekárovi, aj keď mali dlhodobé ťažkosti a nepomáhala im zvolená liečba.

Hnačku sa snažíme najčastejšie liečiť domácou liečbou a voľnopredajnými liekmi. Viac ako 22 % Slovákov vôbec nelieči hnačku, keď ju dostanú, aj keď sa pri nej až 84 % respondentov trápi s kŕčmi a bolesťou brucha. Lekára navštevujeme s hnačkou veľmi málo, aj napriek skutočnosti, že 24 % Slovákov uvádza, že hnačka výrazne negatívne ovplyvňuje kvalitu ich života.

Pri liečbe hnačky je možné použiť lieky chrániace sliznicu tráviaceho traktu, ktoré na seba viažu vírusy, baktérie a ich toxíny (napríklad adsorbenty). Ďalej je vhodné použiť lieky a výživové doplnky, ktoré pomáhajú navrátiť rovnováhu črevnej mikroflóry. Až 53 % Slovákov si pri hnačke najčastejšie pomáha aktívnym uhlím, 43 % čajmi a 41 % probiotikami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #žlčník #bolesť žlčníka #prejedanie #žlčníkové kamene