Čo je dobré vedieť o kliešťoch

Ako sa pred nimi chrániť? Sú všetky nákazlivé? Ako vybrať prisatého kliešťa a čo s ním potom? Viete, že sa o ne zaujímal už Aristoteles?

20.04.2021 06:00
kliešť, vyberanie Foto:
Vyťahujte ho pomaly, kývavým pohybom bez točenia.
debata

Myslite pri pobyte v prírode na ochranu

Kliešte sa vyskytujú v trávnatých porastoch s výškou od dvadsať centimetrov do jedného metra, v záhradách, v parkoch i v lesoch, ale v posledných rokoch v dôsledku klimatických zmien sa dostávajú aj do vyšších zemepisných polôh, až do nadmorskej výšky nad 1 000 metrov. Striehnu na koncoch listov, na steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov. Obľubujú najmä dubovo-hrabové lesy.

  • vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov – okraje lesov, vysoké porasty tráv, krovie
  • v prírode noste vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, hlavne dlhé nohavice, ponožky, vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte
  • používajte repelenty
  • po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo

Nie všetky kliešte sú nosičmi vírusu

K oblastiam s najväčším výskytom nakazených kliešťov patrí oblasť pozdĺž Váhu. V tejto oblasti býva dlhoročne najvyššia chorobnosť na kliešťovú encefalitídu, hoci na Slovensku výskyt tohto ochorenia nie je vysoký. Endemickými oblasťami sú aj juhozápadná časť Slovenska, napríklad pohoria Tribeč a Vtáčnik, Pohronská a Nitrianska pahorkatina, ďalej oblasť Malých Karpát, okresy Levice, Nitra, Nové Zámky a Trenčín.

Kliešť sa najčastejšie prisaje:

  • do vlasatej časti hlavy
  • do slabín a podpazušia
  • za uši
  • do podkolennej jamky
  • na intímne miesta

O kliešte sa zaujímal už Aristoteles

Kliešte a aj choroby, ktoré roznášajú, sprevádzajú ľudstvo už odpradávna. Svedčia o tom aj svojrázne historické záznamy. V súčasnosti nám síce nehrozí, že nás pri prechádzke v lese prepadne nebezpečný predátor, zato však na nás môže zaútočiť malý predátor čakajúci v tráve – kliešť.

Už na papyrusovom zvitku zo 16. storočia pred naším letopočtom môžeme nájsť zmienky o chorobe, ktorá bola pravdepodobne spôsobená uhryznutím kliešťa. A približne o storočie neskôr sa objavuje medzi egyptskými kresbami zvierat niečo, čo odborníci považujú za „tri kliešte zahryznuté do ucha hyeny“.

Grécky filozof Aristoteles venoval kliešťom pozornosť vo svojom diele Historia Animalium. Mylne sa síce domnieval, že kliešte vznikajú priamo z trávy, ale pravdu mal určite v tom, že „kliešte sú nechutné parazitické zvieratá“. Hoci naši predkovia mohli mať len ťažko správnu predstavu o podstate infekčných ochorení a o spôsoboch ich prenosu, kliešte a ich uhryznutie boli považované za škodlivé.

V niektorých dielach z rímskych čias sa objavujú aj recepty proti chorobám z uhryznutia kliešťami, nie je však pravdepodobné, že by s nimi vtedajší lekári dosiahli nejaké úspechy.

Vyberte ho správne

Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži.

Vyťahujte ho pomaly, kývavým pohybom bez točenia.

Kliešťa nevykrúcajte prudko do bokov, mohli by ste ho pretrhnúť.

Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť ho.

Nekvapkajte na kliešťa olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany.

Treba vybrať celé telo kliešťa aj s hlavičkou. Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte. Ak nie je poruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra) použite prípravok s obsahom alkoholu.

Ako zlikvidovať odstráneného kliešťa

S každým kliešťom zaobchádzajte ako s potenciálne infekčným materiálom!

Je nutné, aby pri jeho likvidácii nedošlo k postriekaniu rúk, prípadne predmetov v okolí.

Kliešťa zásadne nestláčajte ani sa ho nesnažte inak mechanicky rozdrviť.

Zabaľte ho do kúska papiera a na nehorľavom podklade zapáľte. Tento jednoduchý a účinný spôsob je kedykoľvek uskutočniteľný.

Zásadu o potenciálnej infekčnosti kliešťov treba rešpektovať aj pri odstraňovaní kliešťov z domácich zvierat.

Čo robiť po odstránení kliešťa

Kliešť, ktorý sa prichytil a začal sať, vyvolá vždy neveľké začervenanie pokožky v mieste prichytenia, ktoré môže pretrvávať 2 až 3 dni, ale nezväčšuje sa; nejde o boréliový erytém.

Po troch týždňoch od prisatia kliešťa pri zistení zväčšujúcej sa začervenanej škvrny na koži (ktorá väčšinou v strede zbledne), zvýšenej teplote, únave či chrípkových príznakoch je potrebné navštíviť lekára a informovať ho o napadnutí kliešťom.

Vyhýbajte sa, pokiaľ možno, zvýšenej telesnej námahe, stresu a nevystavujte sa silnému slnečnému žiareniu.

Nezničiteľný parazit?

  • Bežná dĺžka života kliešťa je niekoľko týždňov. Bez potravy potom môžu niektoré tieto parazity prežiť aj rok.
  • Samička dokáže naklásť až 3 000 vajíčok.
  • Každý jedinec prechádza štyrmi fázami vývojového cyklu. Vajíčko sa mení na larvu, neskôr sa z neho stáva nymfa a finálnym štádiom je dospelý samec alebo samička.
  • Dospelé kliešte, ktoré sa prisávajú na ľudí, sú samičky. Samce krv nesajú.
  • Sliny kliešťov fungujú ako lepidlo, vďaka ktorému sa parazit lepšie usadí na pokožke. Obsahujú navyše špeciálne látky, ktoré miesto prisatia umŕtvia, aby uhryznutie nebolo cítiť.
  • Po ukotvení v koži kliešť saje krv 10 minút až niekoľko hodín.
  • Kliešte sú živočíchy staré 120 miliónov rokov.
  • Ak chováte psa aj mačku na dvore, kliešť si vyberie pre prisatie vždy skôr psa.
  • Tieto tvory sú radené medzi hmyz, ale vďaka svojim ôsmich nohám sú príbuzné s pavúkmi.
  • Veľkosť kliešťov je veľmi rôznorodá – tie najmenšie bývajú ako zrnká maku, plne nasatý jedinec môže byť veľký takmer ako necht.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #ako vybrať kliešťa