Žieravina v našom žalúdku. Aký má vplyv na vredy?

Už v roku 1910 jeden chorvátsky lekár povedal, že bez kyseliny nie sú vredy. A je to pravda. Samozrejme, kyselinu v žalúdku má každý, bez toho by nebolo možné tráviť potravu. Prečo však niekomu vredy vzniknú a inému nie? Ako sa odlišujú jednotlivé druhy vredov a z ktorých môže vzniknúť rakovina? A akú úlohu v tom zohráva helikobakter?

19.04.2021 06:00
žalúdok, bolesť, bolesť brucha, trávenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Jar je pre mnohých pacientov so žalúdočnými ťažkosťami rizikovým obdobím. "Áno, je tam akási sezónnosť. Práve pacienti, ktorí trpia zápalovými chorobami žalúdka (gastritídami) či žalúdočnými alebo dvanástnikovými vredmi, začínajú v týchto týždňoch pociťovať nevoľnosť, tlaky v bruchu či v epigastriu, čiže hornej polovici brucha,“ vysvetľuje internista a gastroenterológ z Bratislavy MUDr. Miloš Bubán.

Náš stravovací režim sa počas roka mení, aj keď je pravda, že táto sezónnosť sa dovozom ovocia z exotiky a konzervovaných potravín postupne potláča. Toto je obdobie, keď ešte stále nemáme čerstvé potraviny zo záhrady, po zime trpíme deficitom vitamínov a iných výživných látok. Takisto sa mení dĺžka slnečného svitu, aj preto je organizmus nevýkonný. Nie nadarmo sa hovorí o jarnej únave. Odborníci si to však vysvetľujú ako dôvod, prečo sa po zimnom období zvýrazňujú problémy so žalúdkom. Takisto je množstvo pacientov, ktorí nijakú sezónnosť nevnímajú, problémy majú stále. "A 10 % pacientov vôbec nemusí vedieť, že majú vredy žalúdka a dvanástnika,“ dodáva Miloš Bubán.

Žieravina v našom žalúdku

Súčasťou žalúdočných štiav sú kyseliny, napríklad soľná čiže chlorovodíková. Ide o dosť silné žieraviny, ktorých úlohou je rozkladať našu potravu. Žalúdočná sliznica má vybudovanú ochranu voči pôsobeniu kyseliny, je potiahnutá mucínom. Mucín na povrchu sliznice žalúdka tvorí jemný film a chráni ju tak pred natrávením kyselinou chlorovodíkovou. Ak sa však potrebná rovnováha naruší, vznikajú akútne i chronické zápaly žalúdka (gastritídy) a môžu sa vytvoriť aj tzv. peptické vredy. Hlavným vyvolávateľom chronických gastritíd je baktéria Helicobacter pylori. Na vrub helikobaktera idú aj dvanástnikové vredy. V každom prípade vredy súvisia so žalúdočnou kyselinou, tú však máme v žalúdku všetci. Vredy, našťastie, všetci nemáme.

Nepríjemné problémy so žalúdkom sa zvýrazňujú... Foto: SHUTTERSTOCK
bolenie žalúdka, lieky, brucho, bolesť brucha, žalúdok Nepríjemné problémy so žalúdkom sa zvýrazňujú na jar a na jeseň.

"Výskyt vredových ochorení žalúdka je aj rodinný,“ pripúšťa Miloš Bubán. "Samozrejme, úlohu zohráva spomínaný helikobakter, hoci jeho výskyt v populácii s príchodom moderných liečiv a tzv. eradikačnou liečbou troj – štvorkombináciou liečiv poklesol. V rozvojových krajinách má helikobaktera aj 90 % populácie, u nás ho má polovica pacientov po šesťdesiatke vyšetrovaných v ambulancii, to znamená, že prišli s príznakmi.“

Tvorbu vredov podporujú aj niektoré lieky ako nesteroidné antiflogistiká, ktoré sa užívajú na bolesť kĺbov, chrbtice a podobne. Patrí sem aj známy ibuprofén, diklofenak či kyselina acetylsalicylová, ktoré pri dlhodobom užívaní narúšajú ochrannú vrstvu žalúdka. Jednoznačne však škodí fajčenie aj nadmerný príjem destilátov, takisto pitie zalievaných zrnkových káv nalačno a konzumácia tučných a vyprážaných jedál. Samozrejme, vždy ide o kombináciu viacerých faktorov a nedá sa povedať, že kto pije tureckú kávu alebo užije aspirín, vytvorí sa mu vred. Čo sa týka stresu, nielen vyplavovanie stresových hormónov môže mať vplyv na tvorbu vredov, ale pravdepodobne najmä nepravidelné a rýchle jedenie konzervovaných či horúcich jedál a polotovarov. Často miešame piate cez deviate. Na jedlo treba mať čas a v súčasnej dobe ten čas chýba. Ruka v ruke s tým stúpa aj refluxná choroba pažeráka, ktorá sa prejavuje pálením záhy (pyrózou).

Niektoré vredy sa dokonca zahoja bez jazvy

Medzi žalúdočnými a dvanástnikovými vredmi sú isté rozdiely – v prejavoch, ale aj v ich prognóze. Dvanástnikové vredy vznikajú vo východovej časti žalúdka, sú omnoho častejšie, predpokladá sa tam jednoznačnejší súvis s nežiaducim pôsobením helikobaktera a prejavujú sa nepríjemnými príznakmi najmä nalačno. Ich "nositelia“ môžu byť aj obéznejší, zatiaľ kým vredy žalúdka sa ozývajú v čase, keď doň príde jedlo a takíto vredári majú vyššie tendencie k nechutenstvu a schudnutiu.

Video
MUDr. Miloš Bubán: Chcete vidieť gastrofibroskop?

Zlá správa je tá, že vredy sa občas môžu poriadne skomplikovať, krvácať, dokonca prederaviť žalúdok a jeho vytečený obsah do brušnej dutiny spôsobí zápal pobrušnice, prípadne natrávi pankreas. To už sú život ohrozujúce situácie. Dvanástnikové vredy sa môžu "zvrhnúť“ na rakovinu. Dobrá správa je tá, že počet prípadov rakoviny žalúdka klesá práve s liečbou helikobaktera v našej populácii a vredy možno úplne vyhojiť. "Niekedy sa zahoja jazvou, niekedy ad integrum, ani nie je vidieť, kde sa nachádzali,“ vysvetľuje MUD. Bubán. "Po niekoľkých týždňoch ich zahojenie prostredníctvom gastrofibroskopie (sondy do žalúdka) kontrolujeme. Ak mal niekto vred alebo vredy, neznamená to, že bude mať tento problém po celý život a neskôr sa mu budú vytvárať ďalšie a ďalšie. Do veľkej miery záleží aj na životnom štýle. V minulosti mávali dvanástnikové vredy napríklad mládenci počas povinnej vojenskej služby. Keď sa im skončila vojna, problémy sa im už nikdy nevrátili,“ dodáva. "Niekto však môže mať vredy dvakrát do roka.“

Liečivá na príznaky i príčinu problémov

Na riešenie problémov so žalúdkom dnes existujú rôzne liečivá. V lekárňach sa dajú kúpiť mnohé voľnopredajné lieky proti páleniu záhy, ktoré sa nazývajú antacidá. Pôsobia na princípe neutralizácie prekyslenia žalúdka alebo na princípe mechanického pôsobenia, keď napr. sirup vytvorí na povrchu jazierka v žalúdku gélovú bariéru, ochrannú vrstvu, čo chráni pažerák pred podráždením. Voľnopredajné dostupné prostriedky by však pri dlhodobom používaní mohli maskovať vážnejšie ochorenie, napr. práve žalúdočné vredy. Aj preto treba pri úpornom pálení záhy, ktoré trvá dlhšie ako mesiac, vyhľadať lekára.

Ďalšie dve skupiny liekov sú už určené na blokovanie samotnej tvorby žalúdočnej kyseliny. Prvá skupina má názov antagonisti H2 receptorov. Účinná látka sa končí koncovkou -itidín. Nástup účinku je asi po 70 minútach a vhodné sú pri ľahších formách refluxnej choroby, keď sa príznaky nevyskytujú každý deň. Najúčinnejšie lieky blokujúce produkciu žalúdočnej kyseliny sú však tzv. blokátory protónovej pumpy s koncovkou -prazol. S príchodom týchto liečiv s veľmi bezpečným profilom nastala doslova nová gastroenterologická éra. Miloš Bubán k tomu hovorí: "Niektorí pacienti ich užívajú celé roky, hoci by už možno ani nemuseli. Dávajú si ich opakovane predpísať obvodným lekárom, lebo s nimi majú dobrú skúsenosť. Samozrejme, nikdy nie je vhodné dlhodobo užívať liek, ak ho nepotrebujete.“

V dnešnej ére liečiv zo skupiny spomínaných blokátorov je akútne krvácajúcich či dokonca perforovaných vredov naozaj málo. 90 % vredov je nekomplikovaných a je možné ich "zasušiť liekmi“, ako hovoria pacienti. Samozrejme, niekedy môže akútny vred vzniknúť v priebehu 12 hodín a ak krváca, dá sa endoskopicky zasvorkovať a existujú špeciálne lepidlá, akýsi „ľudský kanagon“, ktorými sa to dá ošetriť. Vo výnimočných prípadoch, keď je krvácanie masívne a vznikne doslova „akútne brucho“, je potrebné riešiť to chirurgicky. Ale takto končí naozaj minimum „vredárov“.

Žalúdočné vredy

Ilustračné foto.

Peptický vred žalúdka: Nezhubné poškodenie sliznice žalúdka, ktoré presahuje až do hlbších vrstiev jeho steny. Negatívny vplyv majú aj lieky ako napríklad nesteroidné antiflogistiká (napr. ibuprofén, kyselina acetylsalicylová), kortikoidy aj vonkajšie faktory ako fajčenie, príjem alkoholu (najmä destilátov). Obyčajne spôsobujú ťažkosti krátko po najedení. Pacienti s peptickými vredmi žalúdka majú sklon skôr chudnúť.

Peptický vred dvanástnika: Vyskytuje sa častejšie. V drvivej väčšine ho vyvoláva infekcia Helicobacter pylori, ktorý produkuje rôzne enzýmy a cytotoxíny spolupôsobiace pri vzniku vredu. Tieto vredy majú tendenciu "ozývať“ sa skôr nalačno. Pacienti s dvanástnikovými vredmi môžu aj priberať. Vyššie riziko vzniku rakoviny žalúdka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #žaludočné problémy #vredy #žalúdočné vredy