Pravda o cholesterole. Čo spôsobuje ten zlý?

Strašiak cholesterol? Vedeli ste, že cholesterol je spoločne s fajčením a vysokým krvným tlakom v rovnakej skupine najzávažnejších rizikových faktorov ochorení srdca a ciev? Ako ho udržať pod kontrolou? Zdravou stravou, pravidelným pohybom, minimom stresu a bokom by malo ísť aj fajčenie.

15.05.2021 06:00
zdravá strava, srdce, stetoskop Foto:
Ak by sme cholesterolu mali prideliť základnú úlohu, tak je pomocníkom pri uzdravovaní a regenerácii.
debata

Cholesterol vo všeobecnosti vnímame negatívne. Pritom nie je nebezpečný a v našom tele zohráva dôležitú úlohu. "Potrebujeme ho všetci, bez neho nemôže organizmus správne fungovať. Vďaka nemu sa nám tvoria hormóny, vitamín D a dôležité žlčové kyseliny, ktorým vďačíme za to, že dokážeme stráviť jedlo,“ hovorí o dôležitosti cholesterolu doktorka Jana Bendová, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo.

Ak by sme cholesterolu mali prideliť základnú úlohu, tak je pomocníkom pri uzdravovaní a regenerácii. Tukovú látku zvanú cholesterol potrebuje naozaj každá bunka. Naše telo si ho z dvoch tretín tvorí samo priamo v pečeni, zvyšnú časť získavame prostredníctvom stravy.

"Veľmi dôležité je oddeliť dobrý cholesterol (HDL) od toho zlého (LDL). Základný rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že kým pri tom dobrom sa báť nemusíme a vďačíme mu za to, že nám čistí tepny a zároveň priaznivo pôsobí na krvný obeh, tak pri tom zlom už treba byť na pozore. Ten nám tepny upcháva, takže aj jeho koncentrácia v krvi by mala byť čo najnižšia. Naopak, čím vyššia hladina HDL cholesterolu v krvi je, tým lepšie pre srdce,“ vysvetľuje rozdiely odborníčka.

Čo by sme však mali vedieť, že zlý cholesterol v tele nijako necítime, pretože nebolí a v mladšom veku sa ani nijako výrazne neprejavuje. Jeho dôsledky v podobe srdcovo-cievnych ochorení sa prejavia až vo vyššom veku. "To už hovoríme o kôrnatení tepien. Odborne sa nazýva ateroskleróza a predstavuje vysokú koncentráciu cholesterolu, ktorý sa ukladá do cievnych stien, čím ich upcháva a ich priechodnosť sa tým zníži. Výsledkom sú potom už spomínané závažné zdravotné komplikácie, ktoré môžu viesť k srdcovému infarktu či mozgovej porážke, rôznym cievnym komplikáciám, nedokrveniu dolných končatín, zasiahne aj obličky a dokonca môže spôsobiť poruchy erekcie u mužov,“ dodáva Jana Bendová.

kardiológia, doktorka, pacient, vyšetrenie Čítajte viac Prečo sa kardiológovia zaujímajú o mŕtvicu, obličky, oči a cholesterol?

Ak vám lekár zistil zvýšený cholesterol v krvi, treba upraviť svoj životný štýl, pretože každé kilo navyše spôsobuje jeho ďalší nárast. Za zvýšeným, prípadne vysokým cholesterolom môžeme hľadať sedavý spôsob života a málo fyzickej aktivity. "Pravidelný pohyb a športovanie (minimálne tri až štyrikrát do týždňa aspoň po 30 minút) zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu a navyše priaznivo pôsobí aj na našu psychiku. Ďalším faktorom, ktorý môže mať negatívny vplyv na cholesterol, je totiž stres,“ upozorňuje Bendová.

O tom, že životný štýl je alfou a omegou dobrého zdravia, vieme. K tomu zákonite patrí aj kvalitná strava. Jedálny lístok by mal byť rozmanitý, bohatý na ovocie, zeleninu, vlákninu. Pri jedle je dôležitá aj pravidelnosť, mali by sme jesť päť až šesťkrát za deň v menších porciách. K zdravému životnému štýlu patrí strava s obmedzením živočíšnych tukov, s výnimkou rýb a rybieho tuku.

K ďalším rizikovým faktorom vysokej hladiny cholesterolu treba pripočítať vyšší vek, vysoký krvný tlak, cukrovku, menopauzu či gény, najmä v rizikových rodinách, kde napríklad rodičia či starí rodičia mali v skoršom veku srdcový infarkt alebo mozgovú porážku.

Odporúčané hladiny (v mmol/l):
Celkový cholesterol: <5,0
LDL cholesterol – obe pohlavia: <3,0
HDL cholesterol – muži >1,0
HDL cholesterol – ženy: >1,2
Norma pre LDL cholesterol menej ako 3 mmol/l platí pre zdravých ľudí, bez kardiovaskulárnych rizikových faktorov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #zlý cholesterol