Ako fungujú tepny a dobrý cholesterol v nich

Akú úlohu zohráva cholesterol v našich tepnách a na čo všetko slúžia tepny v našom tele? Tu je odpoveď.

12.05.2021 06:00
cholesterol, HDL, LDL Foto:
HDL chráni tepny pred ich nebezpečným upchávaním a v porovnaní s LDL menej oxiduje, čím nezanecháva na stenách tepien lepkavé pláty
debata

Tepny zohrávajú v ľudskom tele kľúčovú úlohu, spolu so žilami tvoria cievny systém organizmu. Sú súčasťou kardiovaskulárneho systému. Vďaka ním nám prúdi okysličenú krv smerom od srdca ku tkanivám do celého tela, pričom výnimkou je len pľúcnica. Tá vedie odkysličenú z pravej komory priamo do pľúc. Medzi najdôležitejšie úlohy tepien patrí rozvádzanie už spomínanej okysličenej krvi bohatej na živiny po celom tele, uplatňujú sa tiež aj pri regulácii krvného tlaku. Krv v tepnách obsahuje nielen kyslík, ale aj látky nevyhnutné pre správnu funkciu tkanív a buniek.

Naše telo má hlavnú najväčšiu tepnu, ktorou je srdcovnica – aorta. Vychádza z ľavej srdcovej komory srdca, vytvára oblúk doľava dozadu a otáča sa k chrbtici. Z oblúka aorty vystupujú smerom k hlave tri tepny – ramenohlavová, ľavá spoločná krčnica a ľavá podkľúčna tepna. Oblúk aorty pokračuje smerom nadol ako hrudníková aorta, ktorá pokračuje ako brušná aorta a z nej vystupujú ďalšie menšie tepny.

Pri rozšírení aorty dochádza k oslabeniu jej stien a ak je rozšírenie príliš veľké, môže až prasknúť. Vydutina (aneuryzma) je nebezpečná diagnóza, jej prasknutie sa často končí až smrťou. Za vznikom ochorenia stojí niekoľko faktorov, jedným z nich je aj vysoký cholesterol či vysoký tlak.

Keď cholesterol pomáha

Cholesterolu sa však netreba báť. Nie každý je totiž zlý. Ten dobrý, ktorý označujeme ako HDL, nám pomáha. „Jeho zvýšené hodnoty totiž znižujú riziko ochorenia vencovitých tepien. HDL chráni tepny pred ich nebezpečným upchávaním a v porovnaní s LDL menej oxiduje, čím nezanecháva na stenách tepien lepkavé pláty,“ hovorí o „dobrom“ cholesterole doktorka Jana Bendová, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo. „Nemáme tu teda len problém so zlým cholesterolom, ľudí často trápi aj príliš nízka hladina toho dobrého. A o tom sa už hovorí, respektíve vie, oveľa menej,“ konštatovala.

cholesterol, HDL, LDL Čítajte viac Cholesterol. Čím ubližujeme srdcu a cievam? Plus 5 omylov o stravovaní

Pred znižovaním toho zlého cholesterolu varujú aj lekári a odborníci na zdravú výživu. Tí odporúčajú siahnuť po tukoch rastlinného pôvodu. Tuky prítomné v živočíšnych produktoch obsahujú prevažne nasýtené mastné kyseliny a cholesterol. Tieto zvyšujú hladinu LDL cholesterolu v krvi, a preto stúpa riziko ukladania sklerotických plátov na steny tepien. Pri konzumácií vhodných tukov sa však tieto procesy brzdia a, naopak stúpa hladina ochranného HDL cholesterolu. Vynikajúcim pomocníkom preto môže byť aj konzumácia tuku z rýb.

V Amerike napríklad považujú veľmi vysokú hladinu dobrého cholesterolu za priaznivý faktor pri ochorení vencovitých tepien. Ak sú hodnoty dobrého cholesterolu príliš nízke, tak lekár zvolí potrebnú liečbu.

Tepny: Veľké pomocníčky

Naše telo potrebuje veľmi pevné, odolné, svalnaté a pružné tepny. „Dôvod je veľmi jednoduchý, čelia vysokému tlaku, keďže krv v nich prúdi veľmi rýchlo. Svaly v stenách tepien sú pod neustálou kontrolou nášho nervového systému, dokážu sa pravidelne sťahovať, čím rozvádzajú krv do celého tela,“ hovorí doktorka Bendová.

Vedeli ste, že ak sa ochladí, tak tepny dokážu v prípade pôsobenia chladu na naše telo reagovať tým, že znížia prietok krvi, jednoducho sa stiahnu? „Je to obranný mechanizmus nášho tela, aby nestrácalo teplo. Funguje to aj opačne. Dokážu sa roztiahnuť, čím zas pomáhajú pri ochladzovaní organizmu, napríklad v horúcom počasí,“ vysvetľuje Bendová.

A tak niet divu, že je dôležité udržiavať ich v dobrej kondícii. Podľa doktorky Bendovej však tepny postihujú rôzne choroby, najčastejšie ateroskleróza. Tukové usadeniny zúžia alebo až zablokujú tepnové kanály a to následne vedie k zníženému prietoku krvi. Tým sa zároveň zvyšuje pravdepodobnosť tvorby krvných zrazenín. A čo presne znamená znížený prietok krvi? „Tkanivá a jednotlivé orgány neprijímajú dosť kyslíka, čím odumierajú tkanivá. Medzi ďalšie choroby postihujúce tepny patrí ešte aj disekcia a aneuryzma aorty alebo Raynaudova choroba,“ dodala Jana Bendová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #dobrý cholesterol #tepna