Historicky najvyšší nárast HIV v SR bol za minulý rok. Koľko nových prípadov?

Každoročne tretiu májovú nedeľu, tohto roku 16. mája, spomíname na obete ochorenia AIDS. Celý svet si obete AIDS pripomína Svetlom pre AIDS. Červené svetlo sa stane nielen pripomienkou obetí AIDS, ale najmä upozornením, že HIV je stále veľkým problémom.

16.05.2021 06:00
HIV, AIDS Foto:
Na Slovensku bolo k 31. 12. 2020 evidovaných 1059 HIV pozitívnych ľudí.
debata (13)

Väčšina ľudí v poslednom roku venuje svoju pozornosť boju s covidom. HIV však stále existuje. Na Slovensku bolo k 31. 12. 2020 evidovaných 1059 HIV pozitívnych ľudí. V roku 2020 pribudlo 110 nových prípadov HIV, čo je historicky najvyšší nárast v jednom kalendárnom roku. V Českej republike došlo v roku 2020 v porovnaní s rokom 2019 k nárastu HIV pozitívnych prípadov o 251. Aktuálne dáta Státního zdravotního ústavu ukazujú, že k 31. 3. 2021 v ČR žilo celkom 3892 HIV pozitívnych ľudí.

Svetlo pre AIDS v nedeľu, 16. 5. 2021, o 20. hodine načerveno nasvieti 16 budov v Bratislave, ďalej v Prahe a ďalších českých mestách.

Dominik, herpes, mozog, Chlebodarca Čítajte aj Zákerný vírus sa ocitol v mozgu

„V poslednom roku spoločnosť venovala svoju pozornosť boju s COVID-19 a na ďalšie závažné ochorenia, vrátane HIV, sa takmer zabudlo. Ľudia menej vyhľadávali preventívnu lekársku starostlivosť a klesol tiež počet HIV testov. Vďaka nedostatočnému testovaniu a preventívnej starostlivosti počet HIV pozitívnych v ČR i SR začal významne stúpať. Bohužiaľ, HIV sám nezmizne a zostáva pre spoločnosť stále veľkým problémom,“ vraví Jiří Pavlát, riaditeľ Domu svetla a dopĺňa: „Akcia Svetlo pro AIDS slúži nielen ako symbolická pripomienka obetí AIDS, ale tiež ako upozornenie na problém stigmatizácie HIV pozitívnych a rastúci počet prípadov HIV.“

O občianskom združení Dom svetla Slovensko

Občianske združenie Dom svetla Slovensko vzniklo v roku 2012 ako mimovládna nezisková organizácia. Hlavným cieľom združenia je odstránenie stigmatizácie ľudí žijúcich s HIV, obhajovanie a presadzovanie ich ľudských práv. Neoddeliteľnou súčasťou činnosti je aj prevencia šírenia HIV/AIDS v SR. Viac na www.domsvetlaslovensko.sk.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #HIV #AIDS