Pečeň: Ako si ju "neprejesť"

Tuková choroba pečene sa vyvíja dlho nepozorovane, a pokiaľ sa neodhalí a nelieči, pacient končí s cirhózou pečene a jej následným zlyhaním až smrťou. Steatóza pečene bola zaradená do rebríčka najrozšírenejších ochorení vyspelých krajín sveta. Odhaduje sa, že v súčasnosti postihuje až 25 % svetovej populácie.

16.06.2021 10:00
muž, sendvič, fastfood Foto:
Lieky sú pri liečbe pečene dôležité, ale bez zmeny celkového životného štýlu nebudú účinné.
debata

Zistilo sa, že nesúvisí len s alkoholom, nebolí, nie je ju vidieť a v mnohých prípadoch je ju náročné včas zastaviť. Za posledné dve desaťročia nealkoholické tukové ochorenie pečene (NAFLD) vyrástlo z relatívne neznámeho ochorenia k najbežnejšej príčine chronického ochorenia pečene na svete.

To, že steatóza je prvým stupňom poškodenia pečene pri nadmernom pití alkoholu, je dávno známe. Ale že ju majú aj ľudia, ktorí alkohol vôbec nepijú alebo ho pijú len málo, sa vie iba zopár rokov.

„Ak chceme správne pochopiť funkciu pečene, musíme sa snažiť porozumieť aj útvaru, v ktorom pečeň funguje. Predstavte si dokonalý rovnostranný trojuholník, ktorý tvoria tri dokonalo rovnaké uhly a tri dokonalo rovnaké strany. Na jednom vrchole je črevo s črevnou výstelkou, na druhom mikrobiálne osídlenie čreva, teda malé priateľské baktérie osídľujúce tieto miesta, a na tretej, hore, na vrchole, je pečeň. Všetky tieto tri veci sú si rovnocenné. Čokoľvek by z tejto schémy vypadlo alebo by nespolupracovalo, bol by to koniec veľmi dôležitého systému v ľudskom tele. Ak však tieto tri zložky fungujú správne, tak máme zabezpečenú nesmierne dôležitú ochranu,“ vysvetľuje hepatológ Marián Oltman z bratislavského centra THALION.

Narušenie tejto zákonitej ochrany navodzuje metabolický syndróm. Definovať ho možno aj ako prítomnosť najmenej troch z nasledujúcich piatich abnormalít: obvod pása u mužov viac ako 94 cm alebo 80 cm u žien,, hladina sérových triglyceridov viac ako 1,7 mmol/l, hladina sérového HDL-cholesterolu pod 1,0 mmol/l alebo u žien pod 1,3, krvný tlak vyšší ako 130/85, hladina glukózy nalačno vyššia ako 5,6 mmol/l alebo prítomnosť už rozvinutej cukrovky 2. typu.

„V minulosti nebola stukovatená pečeň považovaná za veľkú hrozbu, domnievali sme sa, že do určitej miery neprekáža. Ale posledných desať rokov sa potvrdzuje, že ani steatóza nie je úplne beztrestná a je potrebné zvýšiť mieru jej kontroly. Ak je dlhodobo prítomná, stresuje každú jednu pečeňovú bunku,“ upozorňuje hepatológ.

Závažnejší problém však nastáva, ak prechádza do ďalšieho štádia NAFLD, ktorým je nealkoholová steatohepatitída (NASH, angl. non-alcolcoholic steatohepatitis), ktorá môže prejsť do fibrózy, cirhózy a tiež do hepatocelulárneho karcinómu. Kým jednoduchá steatóza pečene nie je pre svojho nositeľa nebezpečná, nealkoholová steatohepatitída (NASH) je už počiatkom rozvoja cirhózy.

pečeň, cirhóza Čítajte viac Z infekčných ochorení po tbc najviac "zabíjajú" hepatitídy

„Najprv to vedie k veľmi ľahkému stupňu zápalu, súčasne vzniká ľahký stupeň fibrotizácie pečene, alebo jazvovatenie. Má viaceré štádiá. Tie prvé sa ešte dajú zastaviť, tie posledné štádiá cirhózy sú už nezvratné,“ vyratúva hrozby doktor Oltman.

Čo rozhoduje o progresii zo steatózy do zápalu (NASH), zatiaľ nie je úplne jasné. „S určitosťou však vieme, že nadmerné a nezdravé priberanie ľudí s poruchou metabolizmu vedie k nárastu počtu chorých s cirhózou, vyvinutou na základe NASH, čiže nealkoholovej steatohepatitídy,“ dodal hepatológ.

Veľkým problémom je aj liečba, ktorá je v súčasnosti obmedzená na zmeny životného štýlu, kde isté zlepšenie môžu poskytnúť podporné lieky na žlčové cesty a pečeň, takzvané hepatoprotektíva, lipotropné liečivá. Poslednou možnosťou je transplantácia pečene. Prostriedkom na podporu regenerácie pečene sa ukazujú esenciálne fosfolipidy, ktoré pochádzajú zo sójových bôbov. Ukázalo sa, že majú takmer identickú stavbu ako membrány väčšiny pečeňových buniek. Táto „náhradná“ stavebná jednotka môže pomôcť pri regenerácii stukovatenej pečene.

Ale ani táto cesta nebude účinná, ak sa k nej nepridá plán na zlepšenie celkového životného štýlu. Preto sú dostatok pohybu a kvalita stravy, bez prebytku nezdravých tukov a cukrov, vrátane „premnoženej“ fruktózy v boji proti chorobám pečene nevyhnutné.

Najčastejšie ochorenia pečene

Hepatitídy
existujú dve hlavné formy. V prvom prípade dochádza k rýchlemu rozvoju zápalu (akútna hepatitída), v druhom k pomalému rozvoju zápalu a poškodenia pečene (chronická hepatitída). Hoci ju môže vyvolať čokoľvek, najčastejšie je spôsobená infekciou jedným z niekoľkých vírusov infekčnej hepatitídy. Tieto vírusy sa nazývajú podľa poradia, ako boli objavené ako vírusy hepatitídy A, B, C, D, a E

Steatóza pečene (stukovatenie pečene)
vedie k zväčšeniu pečene, k jej bolestivosti a k abnormálnym pečeňovým funkciám. Ide väčšinou o reverzibilné ochorenie, ktoré ustupuje pri abstinencii. Inou príčinou pečeňovej steatózy je nealkoholová steatohepatitída (NASH), najčastejšia chronická hepatitída po vírusových zápaloch pečene.

Cirhóza
akákoľvek príčina vedúca k chronickému poškodzovaniu pečene môže viesť k cirhóze. Je to progresívne ochorenie, ktoré vedie k nevratnému poškodeniu. Lieči sa obmedzením vyvolávajúcej príčiny. Ak je spôsobená vírusovou infekciou alebo inou liečiteľnou príčinou poškodenia pečene, môže liečba stabilizovať ochorenie a zabrániť zhoršeniu pečeňových funkcií.

Obštrukcie žlčových ciest
žlčové kamene, nádory, trauma zápaly môžu viesť k blokáde alebo obštrukcii žlčových ciest odvádzajúcich žlč z pečene. Ak dôjde k obštrukcii, akumuluje sa žlč s odpadovými produktmi a koža a oči pacienta zožltnú (žltačka); bilirubín v moči mení jej farbu na tmavohnedú, zatiaľ čo jeho chýbanie v čreve spôsobuje svetlú farbu stolice (podobné symptómy sa môžu vyskytnúť aj pri akútnej hepatitíde a občas aj pri cirhóze). Obštrukcie môžu byť chronické a spôsobovať niektoré symptómy, ale väčšinou sú akútne a život ohrozujúce.

Rakovina pečene
hepatitída a cirhóza môžu viesť v niektorých prípadoch k rakovine pečene, ale častejšie nádorové ochorenie vychádza z inej časti tela a potom metastázuje do pečene.

Genetické ochorenia
väčšina genetických chorôb pečene je spôsobená chýbaním enzýmu alebo bielkoviny, čo vedie k poškodeniu pečene ukladaním materiálu.

Cysta na pečeni
najčastejšie príznaky cysty na pečeni: nadúvanie, tráviace ťažkosti, bolesti brucha, zväčšujúci sa objem brucha, nechutenstvo, žltá koža, žltkasté beľmo, žltačka

Infekčná mononukleóza
je ochorenie, ktoré sa šíri vírusovou infekciou. Príznaky: veľká únava, bolesť v krku, zväčšené lymfatické uzliny, vysoké horúčky, bolesť pod pravým rebrom. Opakom je priebeh bez zjavných príznakov a ťažkostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #cirhóza #nealkoholová steatóza