Marián Oltman: Za problémy s pečeňou môže náš smutný príbeh lovcov mamutov

Zdravá pečeň potrebuje zdravé črevo a dobré baktérie. "Keďže je tých baktérií v našom tele viac ako našich buniek, zoberte si, aký obrovský kompostér spolu tvoria. Večer niečo zjeme a najneskôr o 12 hodín máme z toho dokonalý kompost. Miliarda probiotických baktérií musí urobiť v čreve za krátky čas správne precíznu prácu. Ak sa táto mikrobiota naruší alebo chýba, náš imunitný systém reaguje negatívne a v čreve nastáva porucha priepustnosti sliznice.

18.06.2021 07:47
surové mäso Foto:
Kedysi bol mamut raz za čas a bolo nepredstaviteľné, aby sa človek toľko nehýbal a jedol tak často a nad mieru. Lenže dnes máme mamuta v chladničke na počkanie, vychutnávame si ho niekoľkokrát za deň a jeho prebytky ukladáme v množstvách do tukového tkaniva, aj pečene.
debata (5)

V dôsledku porušenia tejto ochrannej bariéry čreva začína byť pečeň bombardovaná vecami, ktoré by sa do nej nemali dostať. Škodia jej a pod tlakom tohto dlhodobého bombardovania začína tukovatieť. Takto vzniká zápal, ochorenie, ktorému hovoríme steatohepatitída. Keď je dostatočne dlho prítomná, napríklad 20 až 30 rokov, vzniká efekt, ktorý voláme cirhóza alebo nádor pečene," hovorí MUDr. Marián Oltman, PhD., hepatológ z bratislavského centra THALION, ktoré sa venuje diagnostike a liečbe chorôb pečene. „Kto dokáže čítať medzi riadkami, tu niekde nájde aj moju odpoveď na to, prečo, a tak zrazu, ochorenia pečene narástli. Od roku 1976 je to neuveriteľných 400 percent. Za všetkým môžeme hľadať nesprávny životný štýl.“

Ako funguje naša pečeň?

Ak chceme správne pochopiť funkciu pečene, jej unikátnosť a nenahraditeľné vlastnosti, musíme sa snažiť súbežne porozumieť aj útvaru, v ktorom pečeň funguje. Predstavte si dokonalý rovnostranný trojuholník, ktorý tvoria tri dokonalo rovnaké uhly a tri dokonalo rovnaké strany. Na jednom vrchole je črevo s črevnou výstelkou, na druhom mikrobiálne osadenie čreva, teda malé priateľské baktérie osídľujúce tieto miesta, a na tretej, hore, na vrchole, je pečeň. Všetky tieto tri veci sú si rovnocenné. Čokoľvek by z tejto schémy vypadlo alebo by nespolupracovalo, bol by to koniec veľmi dôležitého systému v ľudskom tele. Ak však tieto tri zložky fungujú správne, tak máme zabezpečenú nesmierne dôležitú ochranu.

Aká strava škodí pečeni?

Vo všeobecnosti sme prešli na nesprávne zloženie stravy. Máme takzvanú diétu na západný štýl –„western stylediet“ (TheWesternPat­ternDiet (WPD), ktorá ako jediná z diét škodí. Lebo diéty majú pomáhať. Princíp toho, prečo je WPD škodlivá, tkvie v tom, že obsahuje veľa kalórií, málo vlákniny a veľa cukrov. Ak sa vrátime k nášmu zlatému trojuholníku, potom nám musí byť jasné, že ak máme nesprávne zloženie stravy, meníme si aj skladbu baktérií v čreve na menej prospešné, a pečeň je potom viac zaťažená.

Ďalším faktorom vplývajúcim na správne fungovanie zlatého trojuholníka, a teda aj fungovanie pečene, je hygiena. Žijeme moderným spôsobom, strácame bezprostredný kontakt s prírodou, upúšťame od farmárčenia, prestávame byť v styku s pôdou a so zvieratami, čo má za následok, že strácame kontakt s rôznymi ďalšími baktériami. Prakticky nás ani nemajú kde tie správne probiotické baktérie osídliť, pokiaľ sa uzatvárame do svojich bytov. A síce sa to snažíme zlepšovať tým, že užívame rôzne super potraviny, ako napríklad toľko spomínanú bryndzu alebo kvasenú kapustu a podobne. To všetko je síce veľmi dobré, no len to nestačí. A okrem toho, treba to robiť stále, nie len keď zistíme, že nastáva problém.

Hepatológ MUDr. Marián Oltman, PhD. z...
Marián Oltman, hepatológ Hepatológ MUDr. Marián Oltman, PhD. z bratislavského centra THALION, ktoré sa venuje diagnostike a liečbe chorôb pečene.

Ovplyvňuje funkciu pečene aj nedostatok pohybu?

Áno, treťou veľkou negatívnou položkou je nepohyb. Naše gény sa vyvíjali niekoľko desiatok tisíc rokov na to, aby sme nachádzali potravu a dokázali vďaka tomu prežiť. Situáciu, keď stačí na prežitie jeden pohyb, teda natiahnuť ruku do chladničky, máme asi len posledných 100 rokov. Hovorím tomu smutný príbeh lovcov mamutov. Kedysi bol totiž mamut raz za čas a bolo nepredstaviteľné, aby sa človek toľko nehýbal a jedol tak často a nad mieru. Gény sú z týchto čias poučené, nedajú sa len tak prepísať. Preto, keď príde veľa jedla, dajú signál, aby sa nadbytok odkladal. Lenže dnes máme mamuta v chladničke na počkanie, vychutnávame si ho niekoľkokrát za deň a jeho prebytky ukladáme v množstvách do tukového tkaniva, aj pečene. Mamut je tu nonstop, stále len odkladáme a odkladáme a zrazu je tých zásob v našom tele toľko, že už ich nemáme šancu minúť. Výsledkom je potom nadváha, obezita, hypertenzia, cukrovka a množstvo ďalších súvisiacich ochorení. A sú to tiež hlavné príčiny, prečo narastajú aj choroby pečene.

Čo môžeme urobiť, aby sme zlepšili zdravie našej pečene?

Sú rôzne cesty. Opäť sa vraciame k nášmu zlatému trojuholníku: črevo, baktérie a pečeň. Pračlovek nemal na potrave napísané zloženie ani nevedel čítať a dokonca ani nevedel, že existujú nejaké baktérie, a predsa ich dostal. Znamená to, že príroda si to sama zariadila a my nad tým nemusíme veľa rozmýšľať.

Väčšinu tej správnej mikrobioty, správneho zloženia črevného osídlenia, totiž získavame už v útlom detstve. Znamená to, že pozitívnym faktorom pre človeka, do jeho budúcnosti a pre jeho vývoj, je dojčenie. Ak mama dojčí svoje dieťa, dáva mu zlato, dáva mu svoje srdce a praje mu to najväčšie a najdlhšie zdravie, vrátane zdravia pečene.

Všetky mláďatá, malé psíky, mačky a rovnako aj deti chcú všetko olizovať. To je tiež jeden z mechanizmov, ktorý zariadila príroda a vďaka ktorému sme postupne osídľovaní rôznym množstvom prospešných baktérií. Pozor, ja nehovorím, že styky s vonkajškom nemajú aj svoje nebezpečné stránky. Áno, existujú aj patologické baktérie a vírusy, ale ak sa pohybujeme v bežnom priestore, vzájomný kontakt s okolitým svetom a napríklad aj medzi nami ľuďmi je nesmierne dôležitý. Žiaľ, toto sa postupne vytráca. A nie je to dobre.

doktor, pečeň Čítajte viac Pečeni škodí lenivosť a zlá životospráva

Funguje systém črevo, baktérie a pečeň už od nášho narodenia?

Ešte sa len narodíme a náš slizničný imunitný systém v čreve už čaká na svoje prvé, obrovské rande s tými správnymi baktériami, aby nás spolu mohli po zvyšok života chrániť. Len na porovnanie, o aký gigantický ochranný systém ide, si môžeme ukázať na príklade povrchu čreva a povrchu ľudskej kože. Povrch čreva tvorí asi 200 až 250 štvorcových metrov, zatiaľ čo povrch kože len 1,7 štvorcového metra. Keď tam baktérie neprídu, črevo a slizničný bunkový systém, na tej ploche, sa nebude vyvíjať správne. Výsledkom môže byť nedobré trávenie počas celého ďalšieho vývoja a, samozrejme, potom aj veľká záťaž na pečeň.

Imunitný systém nás má chrániť, v zmysle „cudzie nechceme, vlastné si nedáme“. Lenže keď my za život zjeme niekoľko vagónov potravy, je jasné, že zjeme aj veci, ktoré nie sú nášmu telu príbuzné. A práve vďaka týmto správnym baktériám a vyzretej slizničnej bariére v čreve, následne aj správnou funkciou pečene, nastáva správna imunitná reakcia, takzvaná mierotvorná reakcia, ktorá zjednáva v našom organizme s cudzími látkami mier.

Ako pečeň chrániť, aby správne fungovala?

Musíme sa naučiť odolávať veciam, ktoré pečeni škodia. Ani ja sám nie som úplne ukážkový typ. Aj ja si rád dám z času na čas nejaké údené mäsko a tiež sladké. To ale až taký problém nie je. Problém je, ak konzumujeme tieto veci nevyvážene. Ak očakávame, že sa tieto negatívne závislosti a chute stanú naším životným štýlom, že ich budeme používať a aplikovať celé roky v životospráve a budeme potom čakať, že to bude dobré. Nebude. Treba si dožičiť, ale s mierou. Skladbu našej potravy musíme striedať a vyvažovať.

Fosfolipidy a iné dôležité látky pečene sú malí, no zato veľmi dôležití obrancovia, ktorých si môžeme predstaviť aj ako nejakú hradbu pečene. Na tento štít neustále narážajú rôzni nepriatelia, sú to všetky tie negatívne a škodlivé záležitosti, o ktorých sme hovorili vyššie, teda rôzne toxíny, mastné, pražené, presladené, v prípade alkoholovej steatózy aj alkohol, skrátka všetko škodlivé, čo sa vstrebe z tráviaceho traktu. Fosfolipidy sú síce súčasťou výzbroje a brnenia pečene, ktoré nás chráni pred tým, aby sme sa ľahko nezraňovali, ale ak chceme vyhrať vojnu, nemôžeme ich v tom nechať samotné, musíme sa bitky aj sami aktívne zúčastniť.

Črevo a aj pečeň sa dajú transplantovať. Navyše, pečeň má úžasnú regeneračnú schopnosť. Ale to všetko závisí od času, ktorý nám na to zostáva. Ak sa naraz zničí celá pečeň alebo celé črevo, niet návratu. Preto je dôležité vnímať tieto dva orgány a správne baktérie, ako jeden celok a dôležitý systém, a o ich fungovanie sa správne starať, kým je to možné a prirodzené.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #hepatitída #hepatológ