Zaujímavosti o čreve a stolici. Prečo je hnedá?

Črevo je najdlhšou časťou tráviacej rúry. Úžasný systém zákrut. Tráviaci trakt vrátane čriev je najväčší orgán ľudského tela s povrchom zhruba 200 štvorcových metrov. Tento povrch znásobujú črevné klky.

13.06.2021 06:00
črevo, toaletný papier, vyprázdňovanie, zápcha,... Foto:
Väčšine ľudí obsah hrubého čreva stačí na jednu návštevu záchoda denne.
debata (1)

V črevách sa nachádzajú aj hormóny šťastia. O tom, že os mozog-črevo je úzko prepojená, sa môžeme ľahko presvedčiť. Sme nervózni, keď sme hladní? Spokojní, keď sa najeme? Máme hnačku pred náročnou poradou či ťažkou skúškou? Črevo a jeho mikrobióm má dokonca spojitosť so psychickými ochoreniami ako depresie i autizmus.

Náš imunitný systém sídli v črevách. To je pravda. Až dve tretiny imunitného systému sídlia práve v črevnom trakte.

V črevnom trakte žije obrovské množstvo baktérií, ktoré majú podľa najnovších údajov hmotnosť zhruba jeden kilogram. Tie produkujú plyny. Odborný názov pre prdenie je flatulencia. Ľudia však nie sú najväčšími producentmi plynov na Zemi, sú nimi – termity. Na druhom mieste sú ťavy a na treťom zebry.

Stolicu tvorí zo 75 % voda a odpadové látky z tela vrátane nestráviteľného jedla, mŕtvych buniek a baktérií. Človek za celý svoj život vyprodukuje 10 až 50 ton výkalov.

Prečo je stolica obyčajne hnedá alebo čierna? Farbí ju tak žlč. Samozrejme, farba do veľkej miery závisí od prijatej potravy, dočervena ju môže sfarbiť cvikla, na modročierno čučoriedky, typické sfarbenie jej dodá mrkva alebo špenát. Spozornieť treba pri svetlej až belavej stolici s nedostatkom žlče, čo môže znamenať ochorenie pečene, žlčníka či pankreasu.

Čierna stolica môže znamenať aj krvácajúce žalúdočné vredy, viditeľná krv na povrchu stolice zas krvácajúce hemoroidy alebo trhliny análneho kanála. Okultné krvácanie do stolice ako rizikový faktor rakoviny voľným okom vidieť nie je. Veď okultné znamená skryté. Odhalí ho iba špeciálny test.

Tri- až štyrikrát denne hrubé črevo urobí vážne rozhodnutie a potlačí zahustené zvyšky dopredu. Tí, ktorí mu dokážu zabezpečiť dostatok hmoty (v podobe vlákniny), môžu ísť na záchod aj tri-, štyrikrát do dňa. Väčšine ľudí obsah hrubého čreva stačí na jednu návštevu záchoda denne. Ak človek ide iba trikrát do týždňa, ešte stále je to štatisticky v norme. Hrubé črevo žien je vo všeobecnosti o niečo pomalšie ako črevo mužov. Hormóny vraj nie sú hlavný dôvod.

Obrovské nafukovacie črevo, ktorým sa dá prejsť ako tunelom, vlastní OZ EUROPACOLON. Je to maketa a edukačná pomôcka, ktorá už niekoľkokrát prešla celé Slovensko. Možno ste v ňom boli aj vy!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stolica #hrubé črevo #črevo