Meriate si doma tlak? Hodnoty si zapíšte

Lekári odporúčajú, aby sme si krvný tlak pravidelne kontrolovali aj v domácom prostredí, pričom je dôležité, aby bol meraný správnym postupom a správnou metódou za pomoci validovaných (kontrolovaných) prístrojov.

17.06.2021 06:00
muž, senior, tlak, meranie tlaku Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aké sú teda zásady správneho merania tlaku krvi?

  • Pred každým meraním by mal pacient sedieť aspoň päť minút v pokoji, nerozprávať.
  • Celé meranie by malo prebehnúť bez prítomnosti vonkajších rušivých vplyvov.
  • Manžeta tlakomera sa upevní na ruku tak, aby bola niekoľko centimetrov nad lakťom – vo výške srdca. Predlaktie je voľne položené na stole a lakeť mierne zohnutý.
  • Počas celého merania ruku nedvíhame, opierame dolné končatiny o zem, nestláčame brucho a nerozprávame.

„Práve hodnoty tlaku krvi (TK) namerané v domácom prostredí veľmi dobre odzrkadľujú, či vás lieky na tlak dostatočne chránia – napr. pred cievnou mozgovou príhodou, infarktom srdca alebo poškodením obličiek. Ak lieky náhodou ešte neužívate, viete zistiť, či už tlak potajme nezaťažuje váš srdcovocievny systém. Prečo si nezapísať do denníčka skratku „TK“? Jednoduchá pripomienka, ktorá znamená pre vás veľmi veľa. Nezabúdajte, čo je pre vás bežnou aktivitou, až také „samozrejmé“ nemusí byť. Pamätajte na prevenciu," pripomína MUDr. Adriana Šimková, PhD.

Ako vybrať domáci tlakomer

Väčšina zdravotníkov odporúča automatický bicepsový tlakomer (na nadlaktie). Tlakomery na zápästie sú už menej populárne, pretože pri veku nad 60 rokov môžu poskytovať menej spoľahlivé údaje pre možné tvrdšie cievy na zápästí.

Vyberte si tlakomer, ktorý bol klinicky overený. Ak si nie ste istí, obráťte sa na svojho lekára, lekárnika, alebo odborníka v zdravotníckych potrebách.

Zamerajte sa na históriu a dobré meno výrobcu, dostupnosť slovenského autorizovaného servisu a náhradných dielov, inovatívne funkcie pre zlepšenie presnosti merania, univerzálny rozmer manžety a jednoduchosť zobrazených výsledkov a ich evidencia v pamäti prístroja alebo v mobilnej aplikácii. Pri výbere tlakomera pre seniorov, tehotnú ženu alebo dieťa sa uistite, či je validovaný pre tieto podmienky.

Pri kúpe sa uistite, že manžeta je vhodná pre váš obvod paže – zmerajte si stredný obvod bicepsu a vyberte tlakomer, ktorý je dodávaný s manžetou správnej veľkosti.

Po zakúpení si tlakomer prineste na najbližšiu návštevu svojho lekára a nechajte ho skontrolovať, či ho používate správne a či dosahuje rovnaké výsledky ako ambulantný prístroj.

Video
MUDr. Šoóšová: Aký tlakomer si rozhodne nekúpiť?

Krvný tlak ľavá ruka vs. pravá ruka

Existuje niekoľko štúdií s cieľom zistiť, čo je normálna variácia medzi pravou a ľavou rukou. Všeobecne sa akýkoľvek rozdiel 10 mm Hg alebo menej považuje za normálny a nie je dôvodom na obavy.

Prečo si viesť denník o krvnom tlaku?

Jedno meranie krvného tlaku je ako snímka. Poskytuje iba informácie o tom, aký je váš krvný tlak v danom okamihu. Záznam nameraných hodnôt v priebehu času poskytuje „časozberný“ obraz vášho krvného tlaku, ktorý vám môže pomôcť nadviazať partnerstvo s lekárom, aby ste sa uistili, že vaša liečba na zníženie vysokého krvného tlaku funguje. Výborným pomocníkom sú dnes aj služby mobilných aplikácií, ktoré jednoducho komunikujú s tlakomerom a zobrazujú grafické a priemerné hodnoty za akékoľvek obdobie a poskytujú aj jednoduché denníky životných udalostí, ktoré majú vplyv na hodnoty krvného tlaku.

Výkyvy počasia dokážu rozkývať aj tlak

  • Počasie nás vie často prekvapiť, najmä ak predpovede ohlasujú prudké tlakové zmeny a s nimi spojené rizikové stupne. Mnohým ľuďom sa v tom čase začnú pripomínať staré zranenia, iní sú podráždení, menej vnímaví či sústredení.
  • Meteosenzitivi­tou, čiže nejakou formou citlivosti na počasie, trpí čoraz viac ľudí.
  • Zdravotníci vedia, že v niektorých dňoch sú pohotovostné ambulancie len prázdne a inokedy sa zase plnia. Pribúdajú úrazy, autohavárie, pomáhať treba hypertonikom, astmatikom i ľuďom so psychickými poruchami.
  • Mnohí sa pýtajú samých seba, či je vnímavosť na počasie sugesciou, precitlivenosťou alebo chorobou?
  • Zmena atmosférického tlaku ovplyvňuje aj aktuálny tlak u každého jedného človeka. Ťažkosti vznikajú, keď atmosférický tlak a krvný tlak v krátkom čase veľmi kolíšu. Napríklad pri skokovom ochladení, pri daždi či snežení niektorí ľudia s vyšším krvným tlakom pociťujú únavu, bolesti hlavy, trpia nespavosťou či sú podráždení.
  • Napríklad v teplejších oblastiach majú ľudia všeobecne nižší krvný tlak a v takých krajinách je aj menej infarktov ako v severnejších krajinách.
  • Na zmeny počasia sú senzibilní aj ľudia v období rekonvalescencie po chorobe, priveľmi vyťažení, ale i tí, ktorí žijú pod stálym psychickým tlakom.
zdravá strava, fastfood, pizza, hranolky, ovocie, zelenina Čítajte aj Čo nepatrí do jedálneho lístka hypertonika
  • Primeraný stres je pre človeka stimulujúci, potrebný pre život. Ale dlhodobý nadmerný stres môže organizmus nezvratne poškodiť. Človek potom horšie spí, má zrýchlený pulz, zvýšený krvný tlak, rýchlejšie sa unaví a oslabuje sa jeho imunita. Ohrození sú najmä seniori. Z mladších ročníkov na zmeny počasia najčastejšie citlivo reagujú fajčiari, ľudia s nadváhou a obezitou, či so zvýšenými hladinami krvných tukov a cukru.
  • Výkyvy počasia môžu zvýrazňovať už pretrvávajúce zdravotné ťažkosti. U ľudí so srdcovocievnymi ochoreniami zima a chlad vedú k zúženiu srdcových i hlavných ciev, čo zvyčajne znamená vzostup krvného tlaku s pridruženými bolesťami hlavy, búšením srdca, dýchavičnosťou, zníženou koncentráciou a pocitom podráždenosti. Ľudia, ktorí sa liečia na vysoký krvný tlak, by si pri zmene atmosférického tlaku mali vždy, najmä ráno, odmerať tlak a nezabúdať užiť svoje lieky.
  • Každý by mal poznať svoj krvný tlak, cholesterol a cukor v krvi a mať ich pod kontrolou. Ak človeka začne bolieť hlava, je to signál, že sa asi zvýšil krvný tlak. Poučený pacient vie, ako má postupovať, má užiť odporúčané lieky a ostať v pokojnom režime.
  • Lieky na senzibilitu na počasie nemáme, ale preventívne prehliadky áno. Preto je dobré ich absolvovať, pri nich lekár skontroluje nielen krvný tlak a hladinu cholesterolu, ale aj ostatné rizikové faktory.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #meranie tlaku #tlakomer #meteosenzitivita