Pracujete v exteriéri? Nemelanómová rakovina je 20-krát častejšia ako melanóm

Onkodermatológ z Banskej Bystrice MUDr. Slavomír Urbanček, PhD., hovorí vo videu o tom, ako sa odlišuje tzv. nemelanómová rakovina kože od obávaného malígneho melanómu. Zatiaľ kým melanóm s najvyššou úmrtnosťou tvorí jedno percento kožných nádorov, zvyšok tvoria bazaliómy a spinaliómy. Ktoré z nich metastázujú?

14.06.2021 06:00
debata
Video
Onkodermatológ z Banskej Bystrice MUDr. Slavomír Urbanček, PhD., hovorí vo videu o tom, ako sa odlišuje tzv. nemelanómová rakovina kože od obávaného malígneho melanómu.

Vo videu sa dozviete:

  • Ktorý kožný nádor je najzhubnejší?
  • Aké dva základné typy nemelanómovej rakoviny kože poznáme?
  • Čo je rizikovým faktorom melanómu a čo rizikom vzniku bazaliómu a spinaliómu?
  • Čo je výhodou kožných nádorov?
  • Ako je možné, že niektorí pacienti prichádzajú s rozsiahlymi karcinómami kože v pokročilom štádiu?

Slovenská dermatovenero­logická spoločnosť prináša osvetovo-preventívny projekt SunSafe pracovisko určený na prevenciu kožných nádorov najmä u rizikovej skupiny zamestnancov pracujúcich v exteriéri, ktorí sú pri výkone zamestnania dlhodobo vystavení UV žiareniu. „Cieľom projektu je zvyšovať povedomie o nebezpečenstve kožných nádorov a možnostiach ich prevencie, ale aj vytvorenie podmienok pre zlepšenie možností skorej diagnostiky, prevencie a liečby kožných nádorov,“ hovorí doc. MUDr. Dušan Buchvald, PhD., prezident Slovenskej dermatovenero­logickej spoločnosti, odborného garanta projektu.

Partnerom pilotnej časti projektu je okrem Cechu strechárov Slovenska aj Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska.

Slovenská dermatovenero­logická spoločnosť vyzýva všetkých zamestnávateľov, ktorých zamestnanci sú počas pracovnej doby vystavení slnečnému žiareniu, predovšetkým v stavebníctve, poľnohospodárstve, cestovnom ruchu a službách, ale aj ďalších, aby sa zapojili do projektu prostredníctvom prihlasovacieho formulára na stránke projektu www.sunsafe.sk. Zapojením svojho pracoviska do projektu získa zamestnávateľ edukačné materiály, pokyny na zlepšenie ochrany zamestnancov pri práci na slnku a možnosť získať bezplatný skríning kože pre svojich zamestnancov. „Skríning bude vykonávať pojazdná klinika s dermatovene­rológom, ktorá príde v stanovenom termíne na prihlásené pracovisko v danom meste,“ dodáva Mgr. Silvia Schmidtmayerová, psychologička a spoluzakladateľka občianskeho združenia Pomoc pre pacientov s rakovinou kože.

Pojazdná klinika s dermatovene­rológom sa na skríning rakoviny kože vydá do terénu za prihlásenými zamestnávateľmi koncom tohto leta. Vyšetrenia kože sa budú konať priamo na pracoviskách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #melanóm #bazalióm #UV žiarenie #spinalióm