Reuma: Keď imunitný systém tela omylom napadne kĺby a spôsobí zápal

Trikrát častejšie postihuje ženy ako mužov a nevyhýba sa ani známym osobnostiam. Speváčku Edith Piaf, maliara Auguste Renoira či tenistku Caroline Wozniacku okrem talentu spája, rovnako ako milióny ľudí po celom svete, choroba, ktorej sa ľudovo hovorí reuma.

24.06.2021 06:00
žena, reuma, bolesť Foto:
Ochorenie si vyžaduje dlhodobú, často celoživotnú liečbu. Farmakologickú aj nefarmakologickú.
debata

Príčina vzniku reumatických ochorení nie je známa. Predpokladá sa, že istú rolu pri jej vzniku zohrávajú genetické faktory, hormonálne zmeny, ale aj stres a fajčenie.

"Do skupiny reumatických ochorení patrí viac ako 200 heterogénnych chorôb s rôznou etiológiou, ktoré postihujú pohybový aparát, veľká časť je sprevádzaná kĺbovými ťažkosťami. Vo všeobecnosti sa dajú rozdeliť na ochorenia degeneratívne, kde k zmenám na kĺboch dochádza v dôsledku preťaženia, opotrebovania, vekom, napríklad často sa vyskytujúca artróza, a na skupinu zápalových ochorení, kde k poškodeniu kĺbov dochádza v dôsledku zápalu,“ hovorí doktorka Michaele Záriková z Reumatologickej ambulancie ARTROMAC v Košiciach.

"Tu je dôležité rozlíšiť, či ide o infekčný zápal spôsobený baktériou alebo vírusom, alebo o situáciu, kde k zápalovému procesu v organizme dochádza v dôsledku porušenej funkcie imunitného systému, keď imunita bojuje proti vlastnému organizmu. Do tejto skupiny ochorení patrí aj reumatoidná artritída,“ podotýka doktorka Záriková.

Zápalové kĺbové ochorenia často postihujú aj mladých ľudí, kým nezápalové sa objavia skôr v staršom veku. "Práve tieto ochorenia predstavujú hlavné choroby, ktoré rieši reumatológ, v prípade nezápalových ochorení je možn8 aj liečba u ortopéda. Ale aj v rámci zápalových reumatických ochorení je nevyhnutná multidisciplinárna spolupráca a sledovanie pacienta aj ďalšími špecialistami, ako je napríklad oftalmológ, nefrológ, pneumológ, kardiológ, atď.,“ približuje reumatologička.

V prípade reumatoidnej artritídy môže totiž dôjsť k neinfekčnému zápalovému postihnutiu pohrudnice, pľúc, očí, pečene, kože, ciev, k hematologickým prejavom, zriedkavejšie aj k postihnutiu obličiek. V prípade iných zápalových reumatických ochorení, pri systémových ochoreniach spojiva sú často postihnuté viaceré orgánové systémy, najčastejšie pľúca, obličky, svaly, koža, môžu postihovať aj centrálny nervový systém. "Mnohé tieto ochorenia sú sprevádzané aj celkovými nešpecifickými prejavmi ako zvýšená únava, pocit nevýkonnosti, svalová slabosť, zvýšené teploty, úbytok hmotnosti, nočné potenie,“ upozorňuje Michaele Záriková.

Sita, PR článok, nepoužívať Čítajte viac Až polovicu Slovákov trápia kĺbové problémy - čo robiť, ak ste jedným z nich?

Ochorenie si vyžaduje dlhodobú, často celoživotnú liečbu. Doktorka Záriková hovorí, že na Slovensku je dostupná najmodernejšia liečba. Ak sa aplikuje v ranných štádiách ochorenia, je schopná zastaviť, resp. výrazne spomaliť progresiu ochorenia do štrukturálnych zmien na kĺboch. Preto je dôležitý záchyt ochorenia hneď v začiatkoch. "Neskorý začiatok liečby totiž môže spôsobiť zmeny nielen na kĺboch, ale aj na vnútorných orgánoch, čo predstavuje pre pacienta horšiu prognózu, agresívnejšiu liečbu, a niekedy aj napriek snahe trvalé následky,“ uviedla.

Pri reumatoidnej artritíde ide v liečbe o kombináciu farmakologického a nefarmakologického prístupu, ako je dodržiavanie režimových opatrení, racionálna strava a udržanie hmotnosti v pásme v normálnych hodnotách BMI, pohybová aktivita, pravidelné cvičenie, rehabilitačná, resp. aj kúpeľná liečba. "Najdôležitejšou formou liečby je však potlačenie zápalu, na čo sú určené nesteroidné antireumatiká. Zásadné ovplyvnenie zápalovej aktivity predstavuje použitie chorobu modifikujúcich antireumatických liekov,“ vymenúva možnosti liečby doktorka Michaele Záriková.

"Pri vysokej aktivite ochorenia sa krátkodobo, na preklenutie obdobia do plného nástupu účinku bazálnej liečby, môžu pridať kortikoidy v najnižšej účinnej dávke. Aplikuje sa aj biologická liečba. V manažmente pacienta má stále svoje miesto aj chirurgická liečba, sem patrí napríklad tzv. synovektómia, odstránenie synoviálnej membrány v prípade opakujúceho sa zápalu kĺbu, aby sa dočasne zabránilo ďalšej deštrukcii, a tiež implantácia totálnych náhrad kĺbov,“ dodala reumatologička.

Caroline Wozniacki: Každý deň pracujem na zvládaní svojho ochorenia

Profesionálnu tenistku dosť zabolelo, keď jej... Foto: SHUTTERSTOCK
Caroline Wozniacki, David Lee Profesionálnu tenistku dosť zabolelo, keď jej doktori povedali, že nie je vo forme a možno je tehotná alebo trpí depresiou.

„Reumatoidnú artritídu mi diagnostikovali po Wimbledone v lete roku 2018. Mala som pocit, že ma zasiahla silná chrípka. Prerušila som kvôli tomu zápasy. Boleli ma hánky a celkovo som sa cítila nanič,“ začína rozprávanie tenistka Caroline Wozniacki, tvár kampane Advantage Hers. Hovorí nielen o svojej ceste od získania titulu svetovej tenisovej jednotky po diagnózu reumatoidnej artritídy, ale aj o tom, prečo spolupracovala so spoločnosťou UCB na spustení kampane Advantage Hers pre ženy s chronickými zápalovými ochoreniami, ako je reumatoidná artritída, axiálna spondylartritída, psoriatická artritída a psoriáza na celom svete.

„Naším cieľom je spojiť čo najviac žien, ktoré žijú s chronickými zápalovými ochoreniami, aby sme si mohli navzájom pomáhať pri zostavovaní vlastného osobného herného plánu a naplno žiť naše životy. Prevratným momentom bolo, keď som sa ráno zobudila a oznámila svojmu priateľovi (dnes manželovi) Davidovi, že sa nemôžem pohnúť. Musel mi pomôcť z postele a preniesť ma do auta. Navštívila som niekoľkých lekárov. Dozvedela som sa, že nie som vo forme, možno som tehotná a depresívna. Ako jednej z najlepších tenistiek na svete bolo zarážajúce počuť, že nie som vo forme,“ vraví.

„Bola som rozrušená a nahnevaná, pretože mi nik neveril. Nakoniec som našla vynikajúceho reumatológa, ktorý mi diagnostikoval reumatoidnú artritídu. On-line podpora od žien, ktoré trpeli a prechádzali podobnými strasťami ako ja, je to najlepšie, čo sa mi mohlo stať. Mnoho ľudí v mojom svete nechápalo, čím som prechádzala.“

Ako uviedla, každý deň pracuje na zvládnutí svojej choroby. "Viem, že reumatoidná artritída bude so mnou až do konca života, a preto som sa vzdelávala nielen o svojom ochorení, ale aj o axiálnej spondylartritíde, psoriatickej artritíde a psoriáze a spolu s mojím reumatológom som vytvorila dlhodobý, vyvíjajúci sa herný plán. Vďaka podpore môjho špecialistu, manžela, rodiny a komunity som dnes nadšená z mojej budúcnosti, z nových úloh a príležitostí mimo tenisu a z toho, že môžem pomôcť iným ženám.

Viac informácií nájdete na: www.ucb.com/…tage-hers/sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reuma #Caroline Wozniacki #reumatoidná artritída #zápal kĺbov