Pečeň možno nielen prepiť, ale aj "prejesť"

Stukovatená pečeň, známa ako steatóza pečene, bola zaradená do rebríčka najrozšírenejších ochorení vyspelých krajín sveta. Zistilo sa, že táto diagnóza nesúvisí len s alkoholom, nebolí, nie je ju vidieť a v mnohých prípadoch je náročné ju včas zastaviť.

24.07.2021 06:00
pečeň, žlč, žlčník Foto:
Pre odhalenie nealkoholového stukovatenia, teda steatózy, stačí jednoduché ultrazvukové vyšetrenie.
debata

Za posledné dve desaťročia sa nealkoholová tuková choroba pečene stala jednou z najbežnejších príčin chronického ochorenia pečene na svete. Odhaduje sa, že v súčasnosti postihuje až 25 % svetovej populácie.

To, že steatóza pečene je prvým stupňom poškodenia tohto orgánu pri nadmernom pití alkoholu, je už dávno známe. Ale to, že stukovatenie pečene majú aj ľudia, ktorí alkohol vôbec nepijú, resp. ho pijú len málo, sa vie sotva zopár rokov. Chorých neustále pribúda, lekári nachádzajú steatózu u ľudí rôzneho veku, prevažne s obezitou, hypertenziou, vysokým obsahom tukov v krvi a diabetom 2. typu. Teda u ľudí trpiacich známym metabolickým syndrómom.

Štádiá deštrukcie pečene

U nealkoholového stukovatenia pečene je prvým stupňom steatóza, keď sa v hepatocytoch, teda v pečeňových bunkách, ktoré tvoria až 60–70 % jej objemu a zodpovedajú za väčšinu funkcií, zhromažďuje tuk v podobe kvapôčok. „V minulosti sme to nepovažovali za veľkú hrozbu. Avšak v posledných desiatich rokoch sa potvrdzuje, že ani steatóza nie je bez rizika a je potrebné viac sa na ňu zamerať," pokračuje MUDr. Oltman.

Závažnejší problém nastáva, ak steatóza pečene prejde do ďalšieho štádia, ktorým je nealkoholová steatohepatitída. Kým jednoduchá steatóza pečene nie je pre svojho nositeľa nebezpečná, nealkoholová steatohepatitída je už počiatkom rozvoja cirhózy pečene. „Najprv ide o veľmi ľahký stupeň zápalu, súčasne vzniká ľahký stupeň fibrotizácie, čiže jazvovatenia pečene. F0 sa číta ako fibróza nula a znamená normálnu pečeň. Potom nasleduje F1, F2 a F3. F4 už predstavuje cirhózu, ktorá má tiež svoje štádiá. Tie prvé sa ešte dajú zastaviť a možno aj trochu zlepšiť, posledné štádiá cirhózy sú už nevratné," vysvetľuje MUDr. Oltman.

Kto je v ohrození?

Čo rozhoduje o progresii zo steatózy do zápalu nie je úplne jasné. S určitosťou však vieme, že nadmerné a nezdravé priberanie ľudí s metabolickým syndrómom, teda s poruchou metabolizmu, vedie jednoznačne k nárastu počtu chorých s cirhózou pečene, ktorá sa vyvinula z nealkoholovej steatohepatitídy.

Nealkoholová steatohepatitída znamená, že chorý človek alkohol nepije vôbec alebo len málo. Málo pri mužoch znamená maximálne do 40 g čistého alkoholu za deň. Mnoho pacientov však skutočné množstvo vypitého alkoholu neprizná. Navyše z dôvodu individuálnych rozdielov voči toxickému vplyvu alkoholu môže byť pre niekoho už aj takáto denná dávka poškodzujúca. Pre odhalenie nealkoholového stukovatenia, teda steatózy, stačí jednoduché ultrazvukové vyšetrenie. No pre diagnostiku ďalších štádií poškodenia je nutná omnoho nákladnejšia a náročnejšia biopsia pečene. Patológ z odobratých vzoriek tkaniva pečene určí stupeň steatózy, aktivity zápalu a fibrózy.

Veľkým problémom je aj samotná liečba ochorenia. V súčasnosti je obmedzená na zmeny životného štýlu, kde isté zlepšenie môžu poskytnúť podporné lieky na žlčové cesty a pečeň, takzvané hepatoprotektíva, lipotropné liečivá. Poslednou možnosťou je transplantácia pečene. Počíta sa, že v blízkej budúcnosti dosiahne steatóza status epidémie a výrazne sa zvýši dopyt po výmene tohto orgánu.

Rozsah poškodenia pečene definovaný tukom

  • Steatóza znamená poškodenie viac ako 5 % hepatocytov tukom.
  • Ak je poškodených do 33 % hepatocytov, hovoríme o ľahkej steatóze.
  • Stredne ťažká steatóza znamená 34 až 66% hepatocytov poškodených tukom.
  • Ťažká steatóza znamená vyše 66 % hepatocytov poškodených nahromadeným tukom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #nealkoholová steatóza