Mýty a fakty: História mýtov o očkovaní

Kedy takéto mýty vznikli? Ktorý z nich mal takú váhu, že sme kvôli nemu takmer stratili kontrolu nad osýpkami? A ako je možné rozoznať mýty od faktov?

27.07.2021 06:00
hlava, ruky, koronavírus Foto:
Napriek tomu, že každý z mýtov bol doposiaľ odborne vyvrátený vedeckými štúdiami, ľuďom to nebráni naďalej šíriť nepravdy, ktoré môžu potenciálne ohroziť iných.
debata (14)

So vznikom prvej vakcíny sa medzi ľuďmi začali šíriť aj prvé mýty o očkovaní. Koncom 18. storočia britský chirurg Edward Jenner prišiel s prevratným riešením na zastavenie ochorenia, ktoré ľudstvo ničilo po stáročia – očkovacou látkou proti pravým kiahňam. Za strach a nevedomosť zaplatilo ľudstvo daň v podobe mýtov, ktoré sa šírili aj napriek viditeľnému účinku vakcíny. Keďže očkovacia látka pochádzala z kravských kiahní, ľudia sa báli, že im narastú rohy alebo nádory vo forme malých kráv.

Napriek pokročilému výskumu a vývoju vakcín sa s hoaxami o očkovaní stretávame rovnako aj v súčasnosti, pričom šírenie mýtov naberá na rýchlosti vďaka internetu. Z nepochopiteľných dôvodov verejnosť v mnohých prípadoch uverí „zaručeným odborníkom“ ponúkajúcim nepodložené tvrdenia, ktoré potom musia reálni vedeckí odborníci popierať prácnym dokazovaním pomocou veľkých štúdií.

Napriek tomu, že každý z mýtov bol doposiaľ odborne vyvrátený vedeckými štúdiami, ľuďom to nebráni naďalej šíriť nepravdy, ktoré môžu potenciálne ohroziť iných.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Aké účinné sú vakcíny proti mutácii delta?

Kvôli ktorému mýtu sme takmer stratili kontrolu nad osýpkami?

Neslávne známa štúdia britského lekára Andrewa Wakefielda, v ktorej tvrdil, že existuje súvislosť medzi očkovaním proti osýpkam a autizmom u detí, sa stala zrejme najrozšírenejším mýtom o očkovaní.

Po tom, ako sa ukázalo, že zistenia výskumu sú falošné, bol doktorovi Wakefieldovi odobratý diplom a časopis, ktorý túto štúdiu publikoval, článok stiahol. Následne sa ukázalo, že štúdia bola sponzorovaná právnikmi, ktorí mali v úmysle zastupovať deti postihnuté po očkovaní.

Tento prípad dokázal, aké nebezpečné môže byť šírenie hoaxov či nepodložených tvrdení. Sfalšované dáta štúdie doktora Wakefielda naštrbili dôveru rodičov po celom svete natoľko, že mnohí prestali svoje deti dávať očkovať proti osýpkam, čo v nasledujúcich rokoch spôsobilo mnohé veľké epidémie osýpok – ochorenia, ktoré malo ľudstvo už desaťročia pod kontrolou.

Vakcína proti covidu môže zmeniť ľudskú DNA

Jeden z najpopulárnejších hoaxov o vakcínach proti covidu, ktorý sa opakovane šíril na internete. Vakcíny mRNA od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna obsahujú ribonukleovú kyselinu mRNA, podľa ktorej sú v bunkách syntetizované bielkoviny. Tento proces však prebieha v oddelenom bunkovom priestore (v cytoplazme), nie v bunkovom jadre, v ktorom sa vyskytuje ľudská DNA. Voľná mRNA žiadnym spôsobom ľudskú DNA ovplyvniť nemôže, ľudské telo nemá enzýmy, ktoré by umožnili RNA prepísať a včleniť do DNA. Po odovzdaní informácie sa mRNA rýchlo rozpadá.

očkovanie, sestrička, dôchodkyňa, strach Čítajte viac Prečo a ako treba požiadať o očkovanie? Benefity a riziká

Návod: Ako sa nenakaziť hoaxami o covide alebo očkovaní

1. Dvakrát čítaj, potom zdieľaj
Našli ste na internete článok o covide alebo očkovaní? Naozaj ste to celé dočítali? Neponáhľajte sa, zamyslite sa, či naozaj ide o dôveryhodnú informáciu hodnú šírenia.

2. Myslite na tri veci: zdroj, zdroj a ešte raz zdroj
Kto je autor, poznáte ho? Nie je to falošný účet? Odkiaľ čerpá, na koho odkazuje? Nedajte sa nachytať lacnými podfukármi a „zaručenými odborníkmi“ na internete.

3. Google môže byť váš kamarát
Šokujúca informácia plná emócií, o ktorej ste ešte nikde nepočuli? Nebojte sa použiť vyhľadávač a zamyslite sa, prečo o tom nikde inde nepíšu. Možno preto, že je to výmysel? Viac zdrojov, viac rozumu.

4. Nie každý, kto má facebook, je novinár
„Videl som na internete“ nie je dobrá odpoveď. „Sesternica kolegovej známej“ nie je dobrý zdroj. Seriózni novinári sú lepší zdroj ako anonym z facebookovej skupiny.

5. Šíriť informácie je veľmi vážna vec
Šíriť hoax je hanba a nebezpečná vec, lebo môžete potenciálne ohroziť iných. Pamätá na to aj trestný zákon, v ktorom je paragraf o šírení poplašnej správy.

6. Rozprávajte sa s blízkymi o internete
Sociálne siete sú ešte stále nová vec a musíme sa spoločne učiť orientovať sa na nich. Majme trpezlivosť, empatiu a snahu pomáhať si v tom, aby sme boli čo najlepšie informovaní.

veslovanie, pandémia, koronavírus, rúško, čln, záchrana Čítajte viac Dlhodobé následky vakcín vs. covidu. Kedy sa neočkovať?

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #mýty a fakty #očkovanie proti covidu