Podologička: Dá sa predísť otlakom? A čo s nimi?

Nemáme možnosť chodiť po celý rok v mäkkých papučkách ani vo voľných šľapkách. A nie je to pre chodidlá ani vhodné. V tuhých trekingových topánkach, v lodičkách, napokon, v akejkoľvek novej obuvi sa často nevyhneme otlakom. Odborníci im hovoria pľuzgiere. Existuje vôbec prevencia a ako pľuzgiere ošetrovať?

28.07.2021 06:00
opätky, sandále, tenisky, otlaky, chodidlo Foto:
Zoberte si so sebou dvojo topánok, jedny nové, druhé overené. Nové topánky si obujte na cestu, v električke či autobuse sa prezujte. Následne si ich dajte zasa iba na cestu domov.
debata

Prepichovanie pľuzgierov je v pedikúre oficiálne zakázané, lebo je to vlastne narušenie integrity kože s vysokým rizikom infekcie. Do oblasti medzi pokožkou a zamšou sa cez ranu veľmi ľahko dostanú baktérie, najmä ak sa pľuzgier prepichne neodborne a nesterilne. Asi nijaký odborník preto nebude laikovi oficiálne odporúčať prepichnúť si pľuzgier doma, predovšetkým za nesterilných podmienok, a nemal by to urobiť diabetik s nábehom na diabetickú nohu či pacient s ischémiou končatín. A už rozhodne sa nesmie z pľuzgiera strhnúť "kožička“, ktorá ho pokrýva.

"Ja však v našom Centre pedikúry a podológie používam sterilný technologický postup,“ vysvetľuje školiteľka pedikúry Ing. Milada Nádašiová z Bratislavy. "Dezinfikujem povrch pľuzgiera a následne ho opatrne sterilnou jednorazovou ihlou jemne prepichnem. Vytlačím von tkanivový mok. Nasleduje chirurgická dezinfekcia, nechám pľuzgier preschnúť a prekrývam ho následne hydrokoloidnou náplasťou,“ dodáva.

Video
Podologička Milada Nádašiová: Máme tri základné typy chodidiel. Aký je ten váš?

Hydrokoloidné náplasti vstrebú tekutinu a prekryjú otlak

Tento druh náplasti by mal poskytnúť okamžitú ochranu pred ďalším zväčšovaním rany a zároveň zabezpečiť jej hojenie "vo vlhkom prostredí“. Ide o viacero druhov náplastí od rôznych výrobcov určených práve na na pľuzgiere, čiže otlaky. Tieto zdravotnícke pomôcky, ktoré dostať kúpiť v lekárňach aj v niektorých drogériách, majú tvar, ktorý by mal optimálne priľnúť k päte či prstom na nohách. Špeciálny film s liečivou látkou uprostred náplasti vstrebe tekutinu vystupujúcu z pľuzgiera a vytvorí mäkký gélový vankúš, ktorý ranu chráni a pomôže pri regenerácii pokožky. Laicky sa náplastiam hovorí aj "druhá koža“.

"Úlohou týchto náplastí je vytiahnuť tkanivový mok z pľuzgiera, nasať ho a následne sa v priebehu dní samy začnú odliepať. Takéto náplasti sa nestrhávajú o dve-tri hodiny, strhli by sa aj s pokožkou a pľuzgier by sa tak len otvoril!“ zdôrazňuje Ing. Nádašiová. "Nedávame si ich dole, prevlhčené sa odlepia, zošúveria samy. To je veľmi dôležité vedieť!“ Veľmi dôležitá informácia je aj tá, že náplasť vždy nalepujeme na napnutú kožu.

pedikúra, chodidlá, masáž nôh, nohy, Čítajte viac Deväť rád po ošetrení zarastajúceho nechta. Prečo nenanášať masti?

Ako roztiahnuť nepohodlné topánky?

Otlaky sa vytvárajú tam, kde je málo tukového podkožného tkaniva. Aj preto najčastejšie vznikajú na chodidle, v oblasti päty, špičky, prstov. Môžu však vzniknúť aj na spodnej časti chodidla. Tu môžu pomôcť gélové vložky do topánok.

V rámci prevencie je dôležité zabezpečiť, aby sa pokožka lepšie šmýkala. Existujú na to "tyčinky proti pľuzgierom“, ktoré zlepšujú kĺzavosť kože a znižujú pravdepodobnosť odtrhnutia pokožky od zamše, čo je podstata vzniku pľuzgiera. "Samozrejme, najjednoduchšie je odporučiť, nech si ľudia kupujú pohodlné topánky. Existuje však skupina ľudí, ktorí majú otlaky z nových topánok vždy, kým ich takpovediac nerozchodia,“ tvrdí podologička. Koža si jednoducho na určitých miestach musí zvyknúť na mechanické dráždenie. Klientom radím, aby si nové topánky jemne navlhčili. Následne ich horúcim fénom poriadne vyfénovali a nohy vo froté ponožkách si obuli do vyfénovaných topánok, v ktorých budú 20–30 minút chodiť po byte. Následne nech si sadnú a nechajú topánky na nohách vychladnúť. Na záver ich vyzujú a nechajú dokonale uschnúť.“

Takisto je dôležité dať novým topánkam istý "nábehový čas“ na tzv. rozchodenie. Zoberte si so sebou dvojo topánok, jedny nové, druhé overené. Nové topánky si obujte na cestu, v električke či autobuse sa prezujte. Následne si ich dajte zasa iba na cestu domov. Majte ich teda na nohách taký krátky čas, aby sa nestihli vytvoriť pľuzgiere, nechajte kožu oddychovať. Existujú aj tzv. rozťahovače topánok s trojuholníkom z plastu či dreva do špičky a pružinou do zadnej časti obuvi. Už sa málokde predávajú, ale dajú sa nájsť. A určite nenoste topánky na bosú nohu! Predovšetkým lodičky nie, pretože v zadnej časti topánky sú výraznejšie zahnuté, aby sa nevyzúvali, o to ľahšie sa však "zahryznú do kože“.

Nechajte "povoliť“ kožu na topánke, nie svoju vlastnú!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otlak #pľuzgier #otlaky