Kolísanie krvného tlaku? A máte dosť minerálov?

Minerálne látky síce nájdeme v potravinách, ale ich vstrebávanie trvá omnoho dlhšie v porovnaní s tým z vodného prostredia. Najlepší spôsob, ako prijať dostatok minerálnych látok, je piť minerálne vody.

31.07.2021 06:00
minerálka, voda, pitie, pitný režim, smäd Foto:
Na dopĺňanie minerálnych látok je vhodné zvoliť si minerálne vody.
debata

Medzi najčastejšie chyby pri pitnom režime a dopĺňaní stratených minerálnych látok podľa prof. Ing. Petra Šimka, DrSc., z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave patrí zanedbanie pitného režimu, ktoré môže viesť k porušeniu tzv. osmotickej a acidobázickej rovnováhy. To znamená, že je narušená rovnováha v obsahu minerálnych látok a hodnota pH v bunke a medzibunkovom priestore. Následkom toho môže nastať napríklad búšenie srdca, pocit slabosti a pri pokračujúcom stave dokonca rozvrat vnútorného prostredia organizmu a následný kolaps.

Ďalšou chybou, ktorej sa ľudia dopúšťajú, je podľa odborníka nerovnomerné dopĺňanie minerálnych látok. To taktiež spôsobuje osmotické a acidobázické výkyvy v organizme a tie majú za následok o.i. kolísanie krvného tlaku. Chybou je tiež, že mnoho ľudí prijíma tekutiny až pri pocite smädu, čo je ale už prvotným príznakom dehydratácie organizmu. Prijímať tekutiny (neochutené a nesladené) by sme mali preto priebežne a na uhasenie smädu musíme nutne prijímať aj anorganické soli rozpustené vo vodnom prostredí. Ideálnou voľbou je v tomto prípade minerálna voda.

voda, malinovka, nápoj, smäd, pitný režim Čítajte rozhovor Dnešní mladí nepoznajú chuť čistej vody

Podľa profesora Šimka patria minerálne látky medzi životne dôležité faktory – sú súčasťou biologických štruktúr, majú katalytický a regulačný vplyv a tiež ochranný význam. To znamená, že sú nevyhnutné pre zachovanie životných funkcií a keďže si ľudské telo nevie tieto látky zaobstarať inak ako ich príjmom z potravy, musia byť takpovediac každodennou zložkou potravín či pitného režimu. Aj napriek tomu, že tvoria približne len štyri percentá telesnej hmotnosti, môže byť ich nedostatok príčinou mnohých zdravotných ťažkostí a ich dopĺňanie je práve preto prioritou v rámci správnej výživy. Profesor Šimko taktiež radí, že na dopĺňanie minerálnych látok je vhodné zvoliť si minerálne vody, tie obsahujú viac potrebných minerálnych látok v porovnaní s pitnou vodou. Ich zvýšený príjem je vhodný najmä v prípadoch zvýšenej námahy – výkone fyzickej práce či počas športovej aktivity a pri vysokej teplote okolia.

Minerálne látky a ich dôležitosť

- Sodík: Patrí k najdôležitejším minerálom. Ľudský organizmus ho potrebuje na reguláciu objemu telesných tekutín a prenos nervových vzruchov. Tak ako iné minerály si ho však ľudské telo nedokáže vyrobiť a preto je potrebné ho pravidelne dopĺňať. Podľa profesora Šimka sa pri jeho nedostatku narúša osmotická rovnováha a tiež acidobázická rovnováha – aktivácia tráviacich enzýmov (napr. alfa-amylázy).

- Kremík: Je látka, ktorá je potrebná pre zdravý vývoj kostí, chrupaviek – chráni pred osteoartrózou. Kremík je zodpovedný za elasticitu a integritu ciev – chráni ich pred aterosklerózou. Kremík môže byť ochranným faktorom mozgových buniek pri zvýšenom príjme hliníka. V minerálnych vodách sa tento prvok nachádza v rozpustnej vstrebateľnej forme a je podľa viacerých odborníkov pridanou hodnotou minerálnych vôd.

- Vápnik: Fyziologický význam vápnika spočíva v jeho funkcii stavebnej látky, pri svalovej kontrakcii, pri prenose nervového impulzu, zúženiu a relaxácii krvných ciev. Ióny vápnika znižujú dráždivosť a priepustnosť bunkových membrán. Nezastupiteľné miesto má vápnik v procese zrážanlivosti krvi. Jeho deficit môže spôsobiť nervové, svalové alebo srdcové ťažkosti, zvýšiť nárast zubného kazu alebo osteoporózu. Vápnik sa aktívne vstrebáva v čreve. Podľa odborníkov sú vhodným zdrojom vápnika prírodné minerálne vody.

- Draslík: Ten je dôležitý pre fungovanie svalov a nervov, podieľa sa na správnej látkovej výmene a udržiava stabilný krvný tlak. Jeho deficit vedie k poruchám svalovej aktivity, predovšetkým aktivity srdcového svalu, aktivácii glykolytických enzýmov (potrebné pre získavanie životodarnej energie zo sacharidov) a enzýmov dýchacieho reťazca, únave alebo k poruchám metabolizmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #minerálne vody