Naše telo je stvorené pre pohyb. Jeho nedostatok bolí

Bolesť chrbta trápi takmer 80 percent Slovákov a je často spôsobená stresom, nedostatkom odpočinku, zlými pohybovými stereotypmi alebo nevhodnými stravovacími návykmi. Hoci ľudstvo dosiahlo obrovský pokrok, naše telo sa za posledných päťtisíc rokov veľmi nezmenilo. Stále je prispôsobené na zber a lov. Tento kontrast vytvára nerovnováhu, ktorá sa rýchlo prejaví rôznymi bolesťami, najčastejšie chrbta.

24.09.2021 06:00
chrbtica, hologram Foto:
Chrbticu si najviac ničíme neprimeraným jednostranným a dlhodobým preťažovaním jednotlivých jej úsekov.
debata

S rozvojom spoločnosti narastá aj počet pacientov s bolesťami chrbta. „Vyplýva to predovšetkým zo sedavého spôsobu práce, života, a jednoznačného preťažovania platničiek celej chrbtice. Preto je veľmi dôležité, aby sme sa naučili striedať prácu pri počítači, prácu posediačky s odpočinkom a uvoľňovaním svalstva chrbta. A tento pracovný a životný postoj by sme si mali osvojiť už od mladosti,“ hovorí lekársky riaditeľ Bardejovských kúpeľov Jozef Halecký. Keď už dôjde k poškodeniu chrbtice, je ťažké tento stav zmeniť.

„Čo sme si nesprávnymi návykmi spôsobili, to by sme si mali aj správnym pohybom a cvičením aj liečiť. Najlepšie výsledky možno dosiahnuť liečebnou telesnou výchovou pod vedením skúsených odborníkov napríklad tzv. severskou chôdzou s palicami, nordingwalking. Plávanie je obľúbenou a účinnou metódou liečby pri všetkých druhoch poškodenia chrbtice,“ hovorí o prevencii, ale aj riešení problémov doktor Halecký.

Chrbticu si najviac ničíme neprimeraným jednostranným a dlhodobým preťažovaním jednotlivých jej úsekov. „Predovšetkým pri dlhodobej sedavej práci s preťažením krčnej a hrudnej chrbtice a preťažením driekovej chrbtice dvíhaním ťažkých bremien pri práci na poli, ale aj pri niektorých druhoch športu. U detí častou príčinou poškodenia chrbtice je nesprávne sedenie v škole a spontánne detské skoliózy, ktoré sa prehliadajú a neliečia sa. Musíme si uvedomiť, že sú ľudia, ktorí sú už dedične náchylní na skoršie a ťažšie poškodenie chrbtice a kĺbov. A práve oni by sa mali včas a systematicky venovať prevencii,“ upozorňuje Jozef Halecký.

chrbtica Čítajte viac Sledujete chrbát u detí až v puberte? Môže byť neskoro

Podľa jeho slov za lekármi chodíme zvyčajne neskoro, keď už nepomáhajú lieky proti bolesti. „Pohybový aparát sa lieči najmä pohybom a cvikmi. Lieky sú až na druhom mieste. Rehabilitačný lekár, fyziater by mal určiť správnu diagnózu a naordinovať správnu liečbu. Rehabilitačný pracovník, fyzioterapeut, by mal pacienta naučiť správne a účinné cvičenia, v ktorých by mohol doma pacient pokračovať aj sám,“ približuje liečbu. „Bolesti chrbtice sa môžeme zbaviť iba v niektorých prípadoch, na začiatku bolestí chrbta, keď ochorenie je vo funkčnom poškodení, keď je porucha v dlhšie trvajúcom napätí svalstva v oblasti stavcov a platničiek. V tomto štádiu je najdôležitejšie pod vedením odborníkov zistiť, ktoré cviky pomáhajú a naučiť sa ich praktizovať pravidelne. V pokročilých štádiách, keď sú poškodené platničky, sa už uchyľujeme k liekom a chirurgickým spôsobom liečby.“

K rozvoju ochorení prispievajú aj dedičné predispozície. „Ak má dieťa predispozície k problémom s pohybovým aparátom, je dôležité správne pristupovať k výberu zamestnania a športu. Počiatočné funkčné ťažkosti je potrebné už riešiť správnym nácvikom takých pohybov, ktoré nám pomáhajú. Je dôležité včas diagnostikovať problém a začať liečbu. V strednom veku už je dôležité pátrať aj po osteoporóze a dlhodobo ju liečiť. Musíme sa vyhýbať úrazom pri športe a práci, ktoré si vyžadujú operačné postupy,“ vymenúva doktor Halecký.

Aj keď si to mnoho ľudí neuvedomuje, stres, ale aj dlhotrvajúca psychická nepohoda spôsobujú tzv. funkčné poruchy chrbtice, prevažne v mladšom a strednom veku. „Ešte nemusia byť viditeľné poškodenia chrbtice na röntgene alebo na CT, ale už tuhne svalstvo v oblasti platničiek a stavcov. Pod vplyvom stresového adrenalínu a kortizolu cítime, že máme stuhnutú oblasť krčnej chrbtice a stále nás niečo pobolieva pod lopatkami. Práve v tomto štádiu ochorenia je dôležitý správny odpočinok a telesné cvičenie, zamerané na bolestivú oblasť,“ dodáva odborník.

plávanie, žena, bazén, plaváreň Čítajte viac 20+ tipov, čo robiť, aby chrbát nebolel

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť chrbta #bolesť chrbtice #nedostatok pohybu