Recepty pre zdravé srdce

Prinášame recepty na raňajky, obedy, večere, šaláty a dezerty, ktoré nezaťažia vaše srdce. Inšpirujte sa a neváhajte vyskúšať nové jedlá.

27.09.2021 06:00
zdravá strava, potrava, srdce Foto:
Inšpirujte sa a neváhajte vyskúšať nové jedlá.
debata

Raňajky

Tmavý chlieb s paprikovým tvarohom
Čo treba: nízkotučné mlieko, chlieb z celozrnného šrotu, nízkotučný mäkký tvaroh, cibuľku
Postup: tvaroh rozšľaháme s trochou mlieka, vmiešame nasekanú cibuľku a dochutíme soľou a sladkou červenou paprikou.

Reďkovková nátierka
Čo treba: 30 g syra cottage, 30 g masla, 3 reďkovky, pažítku, soľ a mleté čierne korenie
Postup: suroviny zmiešame, dochutíme a podávame s opečeným toastom.

Zeleninová nátierka
Čo treba: 20 g nízkotučného rastlinného tuku, 1 menšiu mrkvu, 1 petržlen, štvrtinu zeleru, 1 strúčik cesnaku, 1 mladú cibuľku, citrónovú kôru, soľ
Postup: očistenú nastrúhanú zeleninu, najemno pokrájanú cibuľku a prelisovaný cesnak premiešame s rastlinným tukom. Ochutíme ingredienciami podľa potreby, dozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s celozrnným chlebom.

panáčik, figúrka, šport, beh, pohyb Čítajte viac Návod na zdravé srdce

Polievky

Krémová pórovo-tekvicová polievka
Čo treba: 2 póry, štipku šafranu, 800 g tekvice, 2 bobkové listy, 1 l zeleninového vývaru, 2 PL olivového oleja
Postup: pór nakrájame na jemné kolieska a necháme ich speniť v troške zeleninového vývaru. Pridáme šafran a varíme 5 minút. Tekvicovú dužinu nakrájame na malé kocky a pridáme k póru. Varíme ďalších 10 minút. Pridáme liter vriaceho zeleninového vývaru a dva bobkové listy. Ochutíme soľou. Prikryjeme a necháme povariť 30 minút. Necháme 1 hodinu postáť. Vyberieme bobkové listy a všetko zmixujeme. Polievku podávame teplú s hriankami z celozrnného chleba a s dvomi lyžicami olivového oleja.

Fazuľková krémová polievka
Čo treba: 700 g fazuľky, 250 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, 50 g múky, 2 l zeleninového vývaru, tymian, majorán, čierne korenie, štipku soli. Príloha: 500 g ryže, polovica kocky zeleninového bujónu, olivový olej, 1 PL zeleninového vývaru
Postup: fazuľku umyjeme a nakrájame na kúsky. Najemno nakrájame cibuľu a spolu s cesnakom necháme speniť v troške zeleninového vývaru. Pridáme fazuľku a 5 minút ju necháme v otvorenej nádobe, aby nasiakla chuťou. Vyberieme strúčiky cesnaku. Fazuľku poprášime múkou, namočíme ju do teplého zeleninového vývaru, ochutíme tymianom, majoránom a 10 minút varíme. Odložíme tri naberačky fazuľky a zvyšok rozmixujeme. Uvaríme ryžu v litri vody, do ktorej pridáme polovicu kocky zeleninového bujónu. Keď sa voda úplne vyvarí, hrniec prikryjeme a vypneme oheň. Krém dochutíme 2 lyžicami olivového oleja. Do polievkovej misy dáme nepomixované fazuľky a nalejeme na ne krém.

Polievka z ovsených vločiek
Čo treba: 20 g ovsených vločiek, 1 menšiu cibuľu, 1 malú šálku koreňovej zeleniny, 1 čl masla, mletú červenú papriku, soľ, vegetu, strúčik cesnaku, pažítku
Postup: nadrobno pokrájanú cibuľu spolu s ovsenými vločkami orestujeme bez pridania tuku, pridáme prelisovaný strúčik cesnaku, mletú papriku a zalejeme vriacou vodou. Pridáme na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu, osolíme, pridáme vegetu a varíme do mäkka. Na záver pridáme lyžičku masla a pred podávaním posypeme posekanou pažítkou.

cholesterol, zdravá strava Čítajte rozhovor Odborník radí: Potraviny, ktoré telo najviac využije pri boji s vysokým cholesterolom

Hlavné jedlá

Plnené zemiaky so syrovým dipom
Čo treba: 2 veľké zemiaky, 1 čl rímskej rasce, 1 malú limetku, 4 vetvičky čerstvého koriandra, 2 PL zrelého nastrúhaného syra gouda alebo čedar, 4 čl rastlinného tuku, mleté čili, mleté čierne korenie
Postup: očistíme zemiaky, poprepichujeme vidličkou šupku a zemiaky zabalíme samostatne do alobalu. Položíme ich na plech a pečieme 90 minút v zohriatej rúre. Po 75 minútach vyberieme plech z rúry, odstránime alobal a zemiaky dopečieme. Zatiaľ opražíme rascu bez tuku a necháme ju vychladnúť. Nastrúhame kôru z celej limetky, potom ju rozpolíme. Z jednej polovice vytlačíme šťavu a druhú rozkrojíme na štyri časti. Nasekáme najemno koriander, dáme ho do misky spolu s rascou, kôrou z limetky, niekoľkými kvapkami limetkovej šťavy, so syrom a s rastlinným tukom a zmiešame. Ochutíme čiernym korením a čili. Upečené zemiaky pozdĺžne prekrojíme, vydlabeme vnútrajšok a naplníme ich pripravenou zmesou.

Hubové rizoto
Čo treba: 60 g masla, 1 menšiu cibuľu, 80 g ryže, 50 ml bieleho vína, 25 g syra, soľ, zeleninový vývar podľa potreby, 20 g sušených húb, menšiu hrsť nasekanej petržlenovej vňate
Postup: huby namočíme na 30 minút do vody. V hrnci rozpustíme maslo a na miernom ohni na ňom speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Vsypeme ryžu a dobre premiešame. Podlejeme zeleninovým vývarom, pridáme scedené huby a víno. Za stáleho miešania pomaly varíme, aby sme rizoto nepripálili a aby sa nám rovnomerne uvarilo. Len čo ryža vsiakne väčšinu vývaru, znovu ju mierne podlejeme vývarom. Ryžu varíme al dente. Nakoniec rizoto posypeme nastrúhaným syrom a premiešame. Podľa chuti osolíme. Hotové rizoto zdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Hovädzie mäso s ryžou a paradajkovým šalátom
Čo treba: ryžu, hovädzie stehno, paradajky, cibuľku s vňaťou, cukor, múku, sójovú omáčku
Postup: mäso naklepeme, posolíme, okoreníme a opečieme po oboch stranách na teflónovej panvici. Podlejeme vodou a dusíme. Mäkké mäso zaprášime múkou, pokvapkáme sójovou omáčkou a necháme prejsť varom. Podávame s ryžou a paradajkovým šalátom.

Zapečená cuketa s baklažánom
Čo treba: hovädzie mäso, baklažán, cuketu, papriku, cibuľu, paradajkový pretlak, parmezán, olej, provensalské korenie
Postup: na panvici osmažíme nakrájanú cibuľu, cuketu a baklažán. Okoreníme provensalskými bylinkami. Do zapekacej misky dáme časť zeleniny, posolené mleté mäso a navrch zvyšok zeleniny. Zalejeme paradajkovým pretlakom, posypeme parmezánom a dáme zapiecť.

Špenátové cestoviny s kuracím mäsom
Čo treba: 80 g špenátových cestovín, 1 plátok kuracích pŕs, šálku mrazenej kukurice, 2 zelené cibuľky, 2 stredné paradajky, olivový olej, bazalku, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
Postup: cestoviny uvaríme domäkka v mierne osolenej vode, scedíme, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do misy. Kuracie prsia umyjeme, pokrájame na malé kúsky a spolu s cibuľkou pokrájanou nadrobno zľahka orestujeme na panvici bez pridania tuku. Pridáme kukuricu, podlejeme troškou vody, osolíme, okoreníme a podusíme do mäkka. Kuraciu zmes zmiešame s cestovinami, ozdobíme bazalkou a podávame s čerstvými paradajkami.

lekár, vyšetrenie, diagnóza, pacient, duševná choroba Čítajte aj Na zlyhávanie srdca sa lieči čoraz viac ľudí, ukazujú dáta zdravotných poisťovní

Šaláty

Hydinový šalát
Čo treba: 1 plátok kuracích pŕs, 2 stredne veľké šampiňóny, 1 čl masla, 1 šálku ananásového kompótu, 2 PL sójovej omáčky, citrónovú šťavu, soľ, petržlenovú vňať
Postup: umyté a na kocky pokrájané kuracie prsia spolu s očistenými, nadrobno pokrájanými šampiňónmi orestujeme na panvici bez pridania tuku, podlejeme vodou a podusíme do mäkka. Mierne osolíme, pridáme sójovú omáčku, ananásový kompót a krátko povaríme. Necháme vychladnúť, vmiešame maslo, pokvapkáme citrónovou šťavou, dozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s čerstvou zeleninou.

Cestovinový šalát s tuniakom
Čo treba: 120 g celozrnných cestovín, 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, 1 čl olivového oleja, 2 PL kukurice, bielu reďkovku, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať
Postup: cestoviny uvaríme domäkka v mierne osolenej vode, scedíme a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme tuniaka, z ktorého vytlačíme šťavu, kukuricu a očistenú, na plátky nakrájanú reďkovku. Spolu premiešame a dochutíme soľou a korením. Dozdobíme petržlenovou vňaťou.

Zelerový šalát s pečivom
Čo treba: celozrnný rožok, sterilizovaný zeler, majonézu, syr, citrónovú šťavu
Postup: zeler scedíme a zmiešame s nastrúhaným syrom a majonézou. Dochutíme citrónovou šťavou a soľou. Podávame s celozrnným pečivom.

cholesterol Čítajte viac Cholesterol si nevygooglite. Treba ho zmerať

Dezerty

Melón v jogurte
Čo treba: 1 menší guľatý melón, 150 g nízkotučného jogurtu, 1 citrón, štipku mletej škorice
Postup: zrežeme vrch melóna a dáme ho do chladničky. Lyžicou vyprázdnime melón a vytvarujeme guľky. Nakrájanú dužinu dáme do misy, ochutíme citrónovou šťavou a pásikmi citrónovej kôry, z ktorej sme odstránili bielu časť. Na 2 hodiny vložíme do chladničky a občas pomiešame. Jogurt ochutíme škoricou. Tekutinu, ktorá sa vytvorila v mise, zlejeme a pridáme jogurt. Vložíme späť do melóna, dobre pomiešame, prikryjeme odkrojeným vrchom a podávame.

Penové pyšteky
Čo treba: 4 bielky izbovej teploty, 4 PL cukru, 1 vrecúško vanilínového cukru, štipku soli, 1 čl mandľového oleja
Postup: ušľaháme bielky. Keď začnú tuhnúť, pridávame po lyžičke cukor, soľ a vanilínový cukor. Plech vyložíme papierom na pečenie, ktorý zľahka potrieme mandľovým olejom. Pomocou lyžičky alebo cukrárskeho vrecka nanesieme ušľahané bielky na papier na pečenie v tvaroch a veľkosti podľa želania. Pečieme v rúre 1 hodinu (pri 120 °C). Vypneme rúru a penové pyšteky necháme v rúre sušiť asi 6 hodín, neotvárame dvierka.

Vysvetlivky: PL – polievková lyžica, čl – čajová lyžička
debata chyba
Viac na túto tému: #zdravé srdce #recepty #zdravá strava #zdravé recepty