Pandémia covidu ovplyvnila aj zrak detí. Ako im vybrať okuliare?

Proticovidové obmedzenia pohybu, kvôli ktorým deti nechodili do školy a často ani von hrať sa s kamarátmi, prispeli aj k zhoršeniu ich zraku. Nedostatok slnečného svitu spôsobil u detí, sledovaných vlani niekoľko mesiacov v Argentíne a Číne, väčšiu krátkozrakosť. Vyplýva to z dvoch vedeckých štúdií.

24.10.2021 06:00
dieťa, očná optika, okuliare, radosť Foto:
Dioptrie v optike vyrobia podľa receptu. Na rodiča čaká vyberanie rámu.
debata

„Keď deti nechodia von a nemajú dostatok slnečného svetla, sietnica oka nevytvára dopamín, čo prispieva k vzniku krátkozrakosti,“ uviedla argentínska detská očná lekárka Carolina Picottiová, hlavná autorka štúdie. Podľa Piccotiovej k zastaveniu progresie krátkozrakosti stačí, aby deti boli aspoň dve hodiny denne na slnečnom svetle. Picottiová spolupracovala s dvoma desiatkami oftalmológov z rôznych argentínskych regiónov a sledovala deti od päť do 18 rokov. Za rok sa u nich v priemere zhoršila krátkozrakosť o 40 percent.

„Toto číslo je nielen veľmi vysoké, ale tiež potvrdzuje hypotézu, že ku krátkozrakosti prispievajú nielen genetické faktory, ale aj životný štýl,“ myslí si autorka tejto štúdie.

K podobným záverom dospel aj profesor Michiganskej univerzity David Musch, ktorý je spoluautorom ďalšej štúdie, ktorá porovnávala úroveň krátkozrakosti u viac ako 100-tisíc detí na základných školách v čínskej provincii Šan-tung v rokoch 2015 až 2020. Jej autori tiež dospeli k záveru, že lockdown vyhlásený pre pandémiu výrazne zhoršil krátkozrakosť, a to najviac u detí vo veku šesť až osem rokov.

Podľa prieskumu z Kolumbie, Mexika a Čile počas pandémie trávili tri štvrtiny detí oveľa viac času pred počítačovými či televíznymi obrazovkami. Skoro polovica z nich uviedla, že sedeli pred počítačom či televíziou o tri až šesť hodín dlhšie ako zvyčajne a u skoro tretiny to bolo o viac ako šesť hodín. Pozeranie do elektronickej obrazovky tiež môže spôsobiť únavu očí, dočasne rozmazané videnie či bolesti hlavy. Podľa Picottiovej nie je vedecky dokázané, že by žiarenie z obrazoviek spôsobovalo krátkozrakosť. Rôzne štúdie však podľa nej ukázali, že kvalitu zraku môže ovplyvniť vzdialenosť od obrazovky, veľkosť písma či kontrast.

(čtk)
doktor, zrak, preventívna prehliadka, vyšetrenie, pacientka Čítajte viac Zakryte si oko, môže vám to zachrániť zrak

Rady, ako vybrať deťom okuliare

„Neseď blízko pri televízore, pokazíš si zrak.” Pamätáte si na túto vetu, ktorú nám hovorili rodičia a dnes ju s obľubou používame pri výchove našich detí? Je pravdivá? Ako máme spozorovať, že naše dieťa potrebuje okuliare? Môžem dieťaťu kúpiť kvalitné okuliare, ale zároveň aj ušetriť? Na tieto a mnohé ďalšie otázky rodičov odpovedá očná lekárka MUDr. Petra Senešiová.

Ako zistím, že naše dieťa má problém so zrakom?

U starších detí je pomerne jednoduché zistiť, že niečo nie je v poriadku. Dieťa buď vie pomenovať, že zle vidí, alebo si všimneme príznaky ako problémy pri písaní a čítaní, časté bolesti hlavy, žmúrenie. Deti v predškolskom veku si dávajú predmety bližšie k tvári alebo sedia bližšie pri televízore, zakopávajú alebo škúlia. U najmenších detí, teda detí do troch rokov, môže ísť aj o vrodené chyby, ktoré sa diagnostikujú buď v pôrodnici, alebo v prvých mesiacoch života, keď si rodičia všimnú, že dieťa nereaguje na podnety, nesleduje hračku, reaguje najmä na hlas alebo dotyk a bojí sa samo v neznámom prostredí.

Musím navštíviť s dieťaťom očného lekára alebo postačí návšteva optometristu?

Odporúčam návštevu očného lekára. Optometrista môže len mierne upraviť dioptrie u väčších detí, ale nemôže deťom aplikovať potrebné kvapky, vyšetriť dieťa v cykloplégii alebo vyšetriť očné pozadie. Po rozkvapkaní očí vieme deťom presne namerať dioptrie, v opačnom prípade môže byť odchýlka aj niekoľko dioptrií.

Ako prebiehajú vyšetrenia u detí?

Deti, ktoré vedia čítať a písať, podstúpia v zásade veľmi podobné vyšetrenie ako v prípade dospelých pacientov. Pokiaľ dieťa ešte nevie čítať, podstúpi vyšetrenie na prístrojoch, následne číta obrázky a pomocou skúšobných skiel sa oční lekári snažia vykorigovať zrakovú chybu. U detí je dôležité podať kvapky na rozšírenie zreničiek, ktoré oslabia zaostrovanie, pretože malé deti vedia zaostriť aj 5 až 6 dioptrií a meranie so zúženou zrenicou je tak nepresné. Dioptrie sa následne merajú pomocou prístrojov.

Potrebujete pomôcť? Naši odborníci vám poradiaísť na Rady Pravdy

Škodí sledovanie televízora zblízka?

Áno aj nie. Keď dieťa sleduje televízor zo vzdialenosti menšej ako pol metra, určite to môže mať škodlivé následky. Ale bežné alebo časté sledovanie z primeranej vzdialenosti neškodí zraku tak, aby deti potrebovali okuliare. Väčší negatívny dosah na zrak majú tablety a telefóny, ktoré deti držia blízko pri tvári.

Môže sa detským pacientom časom upraviť zrak?

Možné to je predovšetkým u detí, ktoré majú menšie plusové dioptrie, a rovnako aj u detí, ktoré škúlia a sú tupozraké, je však nevyhnutné, aby dodržiavali liečebný postup a aj tu platí, že u každého dieťaťa je to individuálne.

Potrebujú deti častejšie okuliare do diaľky alebo do blízka?

Závisí to od veku detí, u tých menších ide najčastejšie o ďalekozrakosť, keď vidia blízke predmety rozmazane a dobre vidia do diaľky. U detí okolo 7 až 8 rokov sa stretávame častejšie s krátkozrakosťou, to znamená, že potrebujú mínusové dioptrie do diaľky.

Na čo sa máme zamerať pri výbere okuliarov pre deti?

Dioptrie v optike vyrobia podľa receptu. Na vás je tá príjemnejšia, no neraz aj zložitejšia situácia, ako vybrať správny rám okuliarov. Je vaše dieťa veľmi živé a hrozí väčšie riziko poškodenia rámu? Pýtajte si rámy z acetátu, ocele alebo kovu s ohybnými stránicami. U najmenších detí predávajú optiky rámy aj s gumičkami, aby nepadali z tváre. Takisto vyberajte odľahčené rámy, aby dobre sedeli a netlačili.

debata chyba
Viac na túto tému: #zrak #zrak dieťaťa #otázky a odpovede #krátkozrakosť #dioptrické okuliare #vedecké štúdie