Migréna je postrach žien aj mužov. Čo je najnovší trend v liečbe?

Pätina dospelých žien a dvadsatina mužov sveta sa pri slove migréna doslova desí. Napriek tomu, že ju spôsobuje mnoho faktorov, jej pravá príčina dodnes nie je známa. Prejavuje sa ukrutnou bolesťou hlavy, nevoľnosťou či dokonca zvracaním. Navyše, od prvých symptómov po stanovenie diagnózy môžu prejsť roky.

26.11.2021 06:00
migréna, bolesť hlavy, utrpenie Foto:
Zhruba polovica ľudí toto ochorenie tají pred svojím zamestnávateľom alebo rodinou.
debata

Migréna je vážne neurologické ochorenie, ktoré treba liečiť. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaraďuje migrénu medzi 20 ochorení, ktoré najvýraznejšie ovplyvňujú kvalitu života. Napriek tomu si viac ako tretina slovenských pacientov s migrénou myslí, že toto ochorenie nevníma verejnosť vážne.

Dosah ochorenia na bežný život sa priamo úmerne zvyšuje s intenzitou a intervalom výskytu migrény, ale aj pridružených ochorení. V otázke kvality života 58 % migrenikov konštatovalo, že ochorenie najviac ovplyvňuje celkové zdravie a spokojnosť v živote.

„Život komplikuje nielen migréna, ale aj pridružené ochorenia, tzv. komorbidity migrény. Veľmi častou je epilepsia či skleróza multiplex, vyskytujú sa aj psychické poruchy ako depresia alebo bipolárna porucha. Výnimkou nie sú ani ekzém, astma, potravinové alergie a senná nádcha,“ hovorí neurológ profesor Peter Valkovič.

Vnímanie ochorenia a jeho dosah na kvalitu života človeka mapoval prieskum Ipsos Healthcare, ktorý upozornil na problémy slovenských migrenikov. Vyplynulo z neho, že migrénou všeobecne trpia častejšie ženy, na Slovensku tvoria 70 % všetkých migrenikov. Najväčšiu skupinu pacientov (50 %) tvoria ľudia vo veku 34 až 49 rokov, o niečo menej (29 %) predstavuje skupina nad 50 rokov, diagnostikované sú aj mladšie ročníky, 22 % pacientov je vo veku od 18 do 33 rokov.

Prieskum ukázal, že až 49 % ľudí trpiacich migrénou toto ochorenie skrýva, a to najčastejšie pred zamestnávateľom (71 %), ale aj deťmi (33 %), priateľmi (31 %), často aj pred partnermi (27 %).

Katarína Beňová Čítajte viac Príbeh: Na migrénu sa nedá zvyknúť

Diagnostika je pre pacientov veľmi dôležitým prvým krokom. Avšak interval medzi diagnostikovaním migrény a nasadením liečby je na Slovensku v priemere tri roky. Pacienti tak môžu s neliečenou migrénou stráviť až sedem rokov. Až štvrtina pacientov pritom uvádza, že ich migréna sa v priebehu času zhoršuje, migrenózne ataky sa môžu objavovať 4 až 15 dní v mesiaci.

Pacient prichádza k lekárovi s bolesťou hlavy, ktorá môže znamenať rôzne zdravotné problémy. „Ak máte časté bolesti hlavy, nebojte sa vyhľadať neurológa a podrobne mu popísať svoju skúsenosť. Vyšetrenie netreba odkladať, pretože je krokom k definitívnej diagnóze. Ak ide o migrénu, treba ju liečiť, aby sa pacient cítil lepšie a ochorenie ďalej nebránilo v každodennom živote,“ hovorí neurológ František Jurčaga.

Až po dôkladnej diagnostike nasleduje liečba podľa vplyvu atakov na bežnú dennú aktivitu. Akútna liečba odstraňuje bolesť mierneho charakteru, ktorá sa dá tlmiť analgetikami. Ak sú záchvaty časté alebo dostatočne neúčinkuje akútna liečba bolesti, je vhodné uvažovať o preventívnej terapii. Tá je indikovaná v prípadoch, v ktorých má pacient štyri a viac dní s bolesťou hlavy do mesiaca, ako aj v prípadoch, keď migréna výrazne ovplyvňuje každodenné aktivity pacienta, záchvaty sa predlžujú a akútna liečba je neefektívna alebo má nežiaduce účinky.

Najnovším trendom je biologická liečba takzvanými monoklonálnymi protilátkami, ktorá je dostupná už aj na Slovensku pre pacientov, ktorí spĺňajú jej kritériá.

migréna, bolesť hlavy, hlava, mozog, Čítajte viac Osem vecí, ktorým sa treba pri migréne vyhnúť

Najčastejšie mýty a fakty

Mýtus: Migréna slúži len na ospravedlnenie predčasného odchodu z práce alebo úplnej absencie.
Fakt: Pacienti s migrénou nie sú simulanti. Majú oprávnený dôvod na odchod z práce, pretože potrebujú čas na liečbu a zotavenie. Často však zostávajú v práci napriek nevoľnosti, vyčerpaniu a trýznivej bolesti, ktorú im migréna spôsobuje.

Mýtus: Migréna je ochorenie dospelých.
Fakt: Nie je to pravda. Približne až 15 % detí trpí týmto ochorením.

Mýtus: Migrénu spôsobuje stres.
Fakt: Stres migrénu nezapríčiňuje. U pacienta, ktorý má na toto ochorenie predpoklady, však môže byť stres spúšťačom bolesti.

Mýtus: Migréna je ochorenie žien.
Fakt: Je pravda, že migrénou trpí viac žien ako mužov, treba však povedať, že ani mužom sa migréna nevyhýba.

Mýtus: Migréna je známkou toho, že máte psychické problémy a nechuť na sex.
Fakt: Migréna je choroba, nie psychosomatický príznak.

hlava, bolesť, vyšetrenie, diagnóza, lekár Čítajte rozhovor Rozhovor s neurológom: Miláčik, bolí ma hlava

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #migréna #bolesť hlavy #neurológ #neurologická porucha