Soľanka, mikroklíma aj slávna vodoliečba

Dnes vám u našich moravských susedov predstavíme šestoro kúpeľov, ktoré sa nachádzajú v dvoch krajoch. V Moravskoslezskom sú Karlova Studánka, historické kúpele Darkov či kúpele Klimkovice. V Olomouckom kraji možno nájsť Priessnitzove liečebné kúpele Jeseník, kúpele Slatinice a Velké Losiny. Už ste o nich počuli? Naši moravskí susedia majú množstvo balneologických skvostov, o ktorých možno ani netušíte!

27.11.2021 06:00
karlova studanka, kupele, dobre zdravie, Foto:
Karlova studánka sú horské liečebné kúpele.
debata

Načrite si zo zdravia v Karlovej studánke

Karlova studánka sú horské liečebné kúpele nachádzajúce sa v pohorí Hrubý Jeseník v nadmorskej výške 800 m. n. m. Je to región Severná Morava a Sliezsko. Obklopené horskou prírodou sa toto miesto pýši najčistejším vzduchom v strednej Európe. Budovy jednotlivých liečební sú postavené z dreva.

Ku prírodným liečivým zdrojom v týchto kúpeľoch obklopených horami patrí okrem nezameniteľných klimatických podmienok aj oxid uhličitý a minerálna voda získavané z hĺbky 127 metrov. Voda má vysoký obsah kyseliny uhličitej a metakremičitej. Slúži na prípravu uhličitých i rašelinových zábalov, na inhaláciu i pitie. Medzi obľúbené miesta kúpeľných hostí patrí aj bazén s teplou slanou vodou (32 až 34 stupňov Celzia) s podvodnými ležadlami, lavicami a masážnymi prúdmi. Možno tu nájsť aj vírivku, fínsku saunu, tepidárium či soľnú jaskyňu. Neodmysliteľný kúpeľný park zdobí umelý vodopád a geologická expozícia hornín z oblasti Jeseníkov. V týchto kúpeľoch je vhodné regenerovať svoje dýchacie cesty, liečia sa tu ochorenia ciev, pohybové problémy s kĺbami a chrbticou, diabetici a onkologickí pacienti. Liečivá klíma v tejto oblasti je ojedinelá!

V historickom Darkove lieči jódovo-brómová soľanka

Darkov sú kúpele známe najmä svojou jedinečnou... Foto: Petr Polák, CZECHTOURISM
kupele, darkov, dobre zdravie, Darkov sú kúpele známe najmä svojou jedinečnou jódovo-brómovou vodou.

Nájdete ich takisto v regióne Severná Morava a Sliezsko, v blízkosti je mesto Karviná. Darkov sú kúpele známe najmä svojou jedinečnou jódovo-brómovou vodou, ktorá má liečivú silu predovšetkým pre pohybové ústrojenstvo a neurologické indikácie. Tieto kúpele sú v tejto zdravotnej oblasti považované za jedny z najúspešnejších v Českej republike. Pre širokú verejnosť, nielen pre kúpeľných hostí, je tam otvorené aj Centrum regenerácie a moderný Svet vitality s atraktívnym saunovým svetom. Vo Svete vitality možno nájsť bazén so sladkou vodou, jódovo-brómový bazén s liečivými účinkami soľanky, tri druhy sáun, vírivky s výhľadom do kúpeľného parku a unikátne Polárium – kryokomoru (liečba prostredníctvom extrémneho chladu, až mínus 130 stupňov Celzia). Darkov je po kompletnej rekonštrukcii.

kupele, dobre zdravie, Čítajte aj Lieči sírnatá i slaná voda, ale aj vínko

Bezbariérové Klimkovice pre pacientov po porážke

Aj v Klimkoviciach majú vysoko koncentrovanú jódovo-brómovú soľanku s výhľadom na panorámu Beskýd. Táto morská voda z treťohôr má dvojnásobný obsah soli v porovnaní s morskou vodou! Kúpele ponúkajú wellness, masáže, bazén a mnoho ďalších procedúr v rámci krátkodobých, víkendových i klasických liečebných pobytov. Sú ideálne pre dospelých aj deti s ochoreniami pohybového aparátu, s neurologickými, gynekologickými ochoreniami, s chorobami obehového systému a poruchami látkovej premeny. Kúpele sú bezbariérové a taký je aj priľahlý Lesný park s náučnou cestičkou, cyklotrasami a mnohými turistickými cieľmi. Unikátnou liečebnou metódou je tzv. KlimTherapy, ktorá pomáha pri poškodení mozgu pacientom po cievnej mozgovej príhode, ľuďom, čo majú problémy s hybnosťou aj rečou. Metódu vyvinuli odborníci v USA a tieto kúpele ju zaviedli ako prvé v Európe!

Vodoliečba u Priessnitza

Tunajšia unikátna mikroklíma je veľmi vhodná na... Foto: Centrála cestovního ruchu Olomouckého kraje
jesenniky, kupele, dobre zdravie, Tunajšia unikátna mikroklíma je veľmi vhodná na liečbu dýchacích ciest, problémov s krvným obehom.

Na severe strednej Moravy, na svahoch Studničného vrchu, možno napočítať až 80 registrovaných prameňov. Áno, tu pôsobil slávny "vodný doktor“ Priessnitz, ktorý na vlastnej koži vyskúšal liečivé účinky vodoliečby. Zakladateľ Vincenz Priessnitz už v roku 1822 založil prvý vodoliečebný ústav na svete, čím položil základ nového lekárskeho odboru – vodoliečby. Dnes v Priessnitzových kúpeľoch nájdete vonkajší Balneopark, ktorý nadväzuje na tradičné vodoliečebné metódy svojho zakladateľa a rozvíja jeho filozofiu liečby vodou, slnkom a pohybom. Tunajšia unikátna mikroklíma je veľmi vhodná na liečbu dýchacích ciest, problémov s krvným obehom, nervovej sústavy, krátkodobé ozdravné pobyty. Kúpele sa nachádzajú iba 2 km od mesta Jeseník v priemernej nadmorskej výške 620 m. n. m. Majú niekoľko kúpeľných hotelov a detských liečební. Za zmienku stojí prírodné bylinkové inhalatórium.

Sírnaté kúpele Slatinice

História týchto kúpeľov pri Olomouci siaha až do 16. storočia. O chemickom zložení vody a jej liečebných účinkoch sa zmieňuje slávny moravský lekár Tomáš Jordán z Klausenburku v roku 1580. Stavbu kúpeľov spočiatku sprevádzali problémy spôsobené mokrým podložím. V kúpeľnom dome z roku 1733 je umiestnená jedáleň, reštaurácia, balneoprevádzka a miestnosti pre liečebné procedúry. Prameň stredne mineralizovanej vody s obsahom sírovodíka a priaznivým vplyvom na kĺbovú chrupavku sa využíva najmä na liečbu pohybového, obehového, nervového ústrojenstva, ale aj na liečenie kožných a onkologických ochorení. Novinkou je liečba polyneuropatie a tzv. Computerovej kineziológie, ktorá pomáha s diagnostikou a odstránením bolestí chrbta a kĺbov. Novými procedúrami sú aj laseroterapia či fyzikálna cievna terapia Bemer.

Termálny akvapark Velké Losiny

Mestečko Velké Losiny v podhorí Hrubého... Foto: Centrála cestovního ruchu Olomouckého kraje
velke losiny, kupele, dobre zdravie, Mestečko Velké Losiny v podhorí Hrubého Jeseníka ponúka nielen najstaršie moravské kúpele, ale aj unikátny termálny akvapark.

Ak Vincenza Priessnitza, zakladateľa vodoliečby v Jeseníkoch, inšpirovala srnka máčajúca si v potoku poranenú nohu, pre kúpele Velké Losiny zohral kľúčovú rolu kôň. Choré a vychudnuté zviera vyhnal sedliak a to sa samo vyliečilo v blatovej kaluži. Mestečko Velké Losiny v podhorí Hrubého Jeseníka ponúka nielen najstaršie moravské kúpele, ale aj unikátny termálny akvapark, raj všetkých milovníkov teplej vody a vodných atrakcií, jediný svojho druhu v ČR. Deväť termálnych bazénov, päť vnútorných a štyri vonkajšie, je napustených sírnatou vodou. Porovnávajú ho so slávnym rakúskym strediskom Therme Laa an der Thaya. Okrem sáun tu možno nájsť aj ľadovú komoru, ponuku masáží a všetko, čo patrí k modernému termálnemu akvaparku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #sliezsko #olomouc #Morava #termálna voda #inhalácia #balneoterapia