Alzheimerova choroba: Zo spomienok sa nemusia stať len útržky

Prišli ste už niekedy o fotky a súbory uložené na pamäťovej karte? Oveľa horšie je však prísť o spomienky uložené v našej hlave. Čo by sme mali robiť, aby sme sa vyhli demencii? Myslieť na prevenciu vrátane vyšetrenia pamäti. Práve to môže ochorenie odhaliť včas a zmierniť tak jeho priebeh neskôr v starobe.

15.01.2022 06:00
žena, zabúdanie, Alzheimer, problém, pamäť,... Foto:
Aj na Slovensku demencia zasahuje do životov desiatok až stoviek tisíc ľudí.
debata

Demencia je zatiaľ nevyliečiteľné ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku degeneratívnych ochorení, ochorení cievnych, traumatických, metabolických a ďalších porúch centrálneho nervového systému. Najčastejším typom demencie, ktorý tvorí 60 až 70 percent prípadov, je demencia Alzheimerovho typu, ktorá podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) patrí medzi desať hlavných smrteľných ochorení. Aj keď najčastejšie postihuje starších ľudí, začína sa už po 40. roku veku. Kľúčová je preto prevencia, ktorá môže ochorenie podchytiť včas a zmierniť tak jeho priebeh neskôr v starobe.

Alzheimerova choroba je pomaly sa rozvíjajúce degeneratívne ochorenie mozgu, ktoré vedie k zániku nervových buniek a nervových spojení. Postihuje predovšetkým tie časti mozgu, ktoré sú dôležité pre pamäť, myslenie a rozumové schopnosti. Medzi typické príznaky tohto ochorenia patrí zhoršovanie pamäti, neschopnosť rozpoznávať miesta a ľudí, zabúdanie a strata orientácie v čase a priestore.

Aj na Slovensku demencia zasahuje do životov desiatok až stoviek tisíc ľudí. Odhaduje sa, že týmto ochorením trpí u nás približne 60-tisíc pacientov, o ktorých sa stará až 150 000 opatro­vateľov. V roku 2040 sa však počet pacientov na Slovensku môže zvýšiť až trikrát. Navyše celú situáciu ešte viac komplikuje pandémia ochorenia COVID-19. Pacienti po prekonaní tohto ochorenia môžu mať podľa prvých štúdií zvýšené riziko vzniku Alzheimerovej choroby, ktorá patrí medzi najčastejšie typy demencie.

dôchodkyňa, invalidný vozík, sestrička, opatrovanie Čítajte rozhovor Psychiatrička: Demencia pre mnohých znamená stratu dôstojnosti

Napriek tomu je však demencia na Slovensku dlhodobo podceňovaná a vnímaná ako ochorenie starých ľudí. Treba si však uvedomiť, že demencia je ochorenie, ktoré sa týka nás všetkých – mladších aj starších.

„Demencia je termín, ktorým označujeme súbor určitých príznakov. V praxi rozlišujeme rôzne typy demencií, sú však jednými z najčastejších ochorení mozgu v starobe. Alzheimerova choroba je ochorenie, ktoré sa prejavuje predovšetkým začínajúcim sa zhoršovaním pamäti,“ vysvetľuje psychologička Petra Brandoburová z Centra MEMORY v Bratislave.

Pod kontrolou treba mať všetky rizikové faktory – nadváhu, krvný tlak, cholesterol, hladinu krvného cukru. V stravovaní je dôležitá striedmosť a správne zastúpenie živín s dostatkom ovocia a zeleniny, ako aj potravín s vysokým obsahom dobrých tukov. Pravidelné cvičenie môže zlepšiť schopnosť vykonávať bežné aktivity denného života, zlepšuje priestorovú orientáciu, zlepšuje kognitívne funkcie. Vhodné sú napríklad rýchla chôdza aspoň trikrát do týždňa, strečing, balančné cvičenia a iné aeróbne cvičenia najlepšie pod dohľadom odborníka.

senior rusko opatrovanie Čítajte viac Strata sluchu zvyšuje riziko demencie

"V súčasnosti máme dostupné dôkazy o krokoch, ktoré vedú k významnému zníženiu rizika vzniku a rozvoja demencií. Patria k nim najmä roky nášho formálneho vzdelávania a učenia sa vrátane kognitívneho tréningu, pravidelná fyzická aktivita, konzumácia tzv. stredomorskej stravy, ďalej nefajčenie, mierna konzumácia alkoholu a pravidelná sociálna aktivita,“ dodáva doktorka Zuzana Katreniaková z Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Aké sú príčiny vzniku Alzheimerovej choroby

Istá kombinácia nasledujúcich faktorov môže vytvárať predpoklady pre vznik tohto ochorenia: pokročilý vek, niekedy dokázaná dedičnosť, výskyt rizikových faktorov, ktoré podmieňujú aj vznik srdcovo-cievnych ochorení – vysoký tlak, fajčenie, obezita, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu, predchádzajúce úrazy hlavy, stres, vysoká miera úzkosti a pesimizmu, škodlivo pôsobiace vplyvy prostredia

Časté príznaky, ktoré by si mali príbuzní všimnúť:

  • zhoršovanie pamäti, ktoré narušuje schopnosť plniť jednoduché úlohy každodenného života
  • časté opakovanie otázok, problémy s formulovaním viet
  • časté zmeny nálad a správania, nezáujem o okolitý svet
  • ukladanie vecí na nesprávne a nevhodné miesta, neschopnosť ich potom nájsť
  • zlá orientácia v známom prostredí – problém trafiť domov
  • časová dezorientácia – obmedzenie schopnosti zapamätať si aktuálny deň či rok

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimer #demencia #Alzheimerova choroba