Marihuana nelieči ochorenie skleróza multiplex

Výťažky z konopy siatej nedokázali spomaliť progres sklerózy multiplex. Opadli tak nádeje vkladané do nového lieku, od ktorého si vedci sľubovali dlhodobé pozitívne účinky na pacientov s týmto neurologickým ochorením.

31.05.2012 14:00
droga, marihuana Foto:
Konopa, resp. marihuana, obsahuje viac ako 60 rozličných kanabinoidov, z ktorých sa THC považuje za najaktívnejší.
debata (7)

Pôvodné kratšie štúdie robené na menšej vzorke ľudí totiž naznačovali, že pacientom, ktorí užívajú kapsuly s tetrahydroka­nabilom (THC) – aktívnej látky v marihuane – sa darí lepšie ako tým, ktorí užívali neúčinné placebo.

Vedci, ktorí na rozsiahlej štúdii pracovali, sú sklamaní. Pacienti v druhom štádiu ochorenia sklerózy multiplex majú totiž len obmedzené možnosti terapie, ktorá býva navyše často neefektívna.

Pacienti so sklerózou multiplex sa zúčastnili na programe CUPID. „Celkovo táto štúdia nenašla žiadne dôkazy, že by THC mal vplyv na spomalenie vývoja sklerózy,“ povedal John Zajicek z Peninsula College of Medicine and Dentistry. Výskum financovala britská Lekárska výskumná rada a jej výsledky boli prezentované na výročnom stretnutí Asociácie britských neurológov.

Konopa, resp. marihuana, obsahuje viac ako 60 rozličných kanabinoidov, z ktorých sa THC považuje za najaktívnejší. Mnoho pacientov s diagnózou skleróza multiplex uvádzalo, že užívanie marihuany im pomáha zmierniť negatívne účinky tohto ochorenia.

Skleróza multiplex alebo roztrúsená skleróza je chronické autoimunitné ochorenie, pri ktorom ľudský imunitný systém napadá centrálnu nervovú sústavu – mozog a miechu. Choroba postihuje v prevažnej miere dospelých ľudí v aktívnom veku od 20 do 40 rokov. Jej výskyt je častejší u žien.

Profesor neuropsychofar­makológie David Nutt z Imperial College v Londýne však uviedol, že neúspech štúdie neznamená, že by marihuana pacientom so sklerózou nepomáhala. „Marihuana nie je licencovaná ako liek na spomalenie tohto ochorenia, no odporúča sa na obmedzenie kŕčovitosti a bolesti, ktoré sklerózu multiplex sprevádzajú,“ povedal Nutt.

Zajicekova štúdia však našla nejaký pozitívny vplyv THC na pacientov so sklerózou. Išlo však o ľudí v menej rozvinutom štádiu ochorenia, ktorí tvorili len malú časť sledovaných pacientov, a tak nie je možné interpretovať, aký silný tento vplyv bol. Vo výskume účinkov THC naďalej pokračuje viacero farmaceutických spoločností aj univerzitných výskumných tímov.

7 debata chyba