Rakovina spôsobená HPV: jediná, proti ktorej sa dá očkovať

S ľudským papilomavírusom (HPV) sa stretne takmer každý. HPV sa prenáša najmä sexuálnym stykom. Bunky napadnuté vírusom sa stávajú nestabilnými, škodlivo sa menia a nekontrolovateľne sa množia. Všetko komplikuje fakt, že prítomnosť vírusu v tele môže byť dlho bez príznakov. Od infekcie po prepuknutie rakoviny niekedy prejde 10 až 15 rokov.

17.05.2022 06:00
HPV, vírus, krčok maternice, rakovina krčka... Foto:
S ľudským papilomavírusom (HPV) sa stretne takmer každý.
debata (10)

Podľa Štatistického úradu SR vzali nádory v minulom roku život vyše 13-tisíc Slovákom. Po chorobách obehovej sústavy a infekcii COVID-19 boli treťou najčastejšou príčinou úmrtí. Tento rok postupujú na ešte smutnejšie druhé miesto. Karcinómy krčka maternice sú navyše druhou najčastejšie sa vyskytujúcou rakovinou u žien v produktívnom veku. Gynekológovia ročne odhalia vyše 600 prípadov, pričom viac ako 200 pacientok ročne zomrie. Podľa štúdie britských vedcov u dievčat, ktoré boli vo veku 12 až 13 rokov očkované proti HPV, bol o 87 % nižší výskyt rakoviny krčka maternice v porovnaní s rovesníčkami, ktoré vakcináciu nepodstúpili.

Od mája je na Slovensku bezplatné očkovanie proti HPV detí medzi 12. a 13. rokom. Vakcinácia má najvyšší efekt u tej časti populácie, ktorá sa s infekciou ešte nestretla, z toho vyplýva aj zvolená veková skupina adolescentov, ktorí ešte nezačali sexuálne žiť.

„Mnoho ľudí nevie, že toto je jediný typ rakoviny, proti ktorému sa dá očkovať. Rodičia nevedia, že môžu takto pomôcť svojim deťom jednoduchým spôsobom,“ hovorí doktorka Elena Prokopová, hlavná odborníčka pre pediatriu Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.

Video
Gynekologička MUDr. Sylvia Redechová v relácii "Ide o zdravie" o tom, či HPV naozaj znamená automaticky rakovinu.
rakovina krčka maternice, Jana Pifflová Španková, Patrik Herman, Bibiana Ondrejková Čítajte viac Gynekologička Redechová: Znamená HPV automaticky rakovinu?

Sprístupnenie očkovania pre deti je však iba začiatok cesty. „Kým sa o prínosoch očkovania nedozvie čo najviac ľudí, nebude ani takýto dobrý krok stačiť. Potrebujeme, aby sa spojili všetky inštitúcie, ktoré majú možnosť informovať a vzdelávať, a šírili informácie o možnostiach prevencie,“ vysvetľuje Prokopová. Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti preto navrhla rezortu školstva, v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva a pacientskymi organizáciami, realizáciu pilotného projektu onkovýchovy na stredných školách.

„Chceme otvoriť priestor na interaktívne vzdelávanie o prevencii onkologických ochorení, a to nielen v súvislosti s HPV, ale aj ďalšími rozšírenými a preventabilnými ochoreniami, ako je rakovina hrubého čreva, prsníkov či pľúc,“ objasňuje doktorka Prokopová.

„Prevencia je kľúčová téma, ktorú ministerstvo zdravotníctva podporuje. Pilotný projekt na školách je dobrý spôsob, ako začať hovoriť o prevencii priamo s mladými ľuďmi a vychovávať ich k zodpovednosti za vlastné zdravie,“ uviedol štátny tajomník rezortu profesor Robert Babeľa. Rovnako pozitívne k projektu pristupuje aj ministerstvo školstva. „Tento rok chceme vyskúšať pilotný projekt na desiatich školách, na ktorých sa budú žiaci vzdelávať interaktívnou formou. Ak sa to stretne s pozitívnym ohlasom, od septembra budeme pokračovať v tomto projekte na ďalších školách po celom Slovensku,“ uviedla štátna tajomníčka rezortu školstva Svetlana Síthová.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #HPV #HPV vírus