Melanóm môže byť v oku aj pod nechtom

Melanóm patrí k najzhubnejším a najzákernejším nádorom. Keďže dokáže rýchlo tvoriť metastázy a postihovať ďalšie časti tela, je mimoriadne dôležité zachytiť ho včas. Môže vzniknúť kdekoľvek na tele, dokonca aj na koži pod nechtami, na dlaniach či na chodidlách, slizniciach, pohlavných orgánoch, ale aj v očiach.

28.06.2022 06:00
doktorka, melanóm, skúmanie, žena Foto:
Ilustračné foto.
debata

Koža je najväčší orgán tela, jej úlohou je chrániť organizmus pred škodlivými vonkajšími podnetmi a umožňuje zachovanie stálosti vnútorného prostredia. Skladá sa z viacerých typov buniek a súčasťou kože sú aj melanocyty – špecializované bunky, ktoré produkujú pigment určujúci sfarbenie pokožky.

Hoci je melanóm najmenej častým druhom rakoviny kože, je najagresívnejší a má zlú prognózu, ak sa odhalí neskoro. Pri včasnej diagnóze je možné ho vyliečiť chirurgicky, prípadne mu predchádzať, a to odstránením rizikového znamienka.

"Na Slovensku mierne narástol počet novo diagnostikovaného zhubného melanómu u oboch pohlaví. U mužov tvorí 2,6 % zo všetkých diagnostikovaných zhubných nádorov, u žien 2,4 %. Potvrdzujú to najnovšie údaje Národného centra zdravotníckych informácií v porovnaní rokov 2012 a 2020,“ uviedla hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Alžbeta Sivá.

Video
Onkodermatologička Murárová reaguje na otázku, či môže UV lampa na gélové nechty viesť ku melanómu?

„Vyšší výskyt malígneho melanómu aj nemelanómovej kožnej rakoviny je celosvetový trend nielen u nás, ale aj v krajinách, kde sú preventívne kampane omnoho silnejšie. K výraznejšiemu rastu nových prípadov prispievajú hlavne environmentálne a sociálno-kultúrne faktory. Preventívne kampane sú však dôležité na to, aby sme zlepšili a urýchlili diagnostiku kožných nádorov a tým skvalitnili a predĺžili život pacientov,“ hovorí onkodermatologička Zuzana Murárová z Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Rakovinu kože si verejnosť podvedome spája so znamienkami, hoci priamo s nimi súvisí len jedna tretina melanómov. Vyvíjajú sa v pigmentových bunkách – melanocytoch, ktoré sa nachádzajú v koži, očnej dúhovke, mozgu alebo v nadobličkách.

"Melanóm je jedným z najagresívnejších typov onkologického ochorenia vôbec, pretože dokáže skryto metastázovať v črevách, pľúcach alebo mozgu. Ochorenie na Slovensku diagnostikovali mužom vo veku od 25 do 85 rokov, najviac pacientok bolo vo vekovej skupine 55– až 69-ročných. Viac ako 80 % prípadov sa podarilo zachytiť včas, teda v prvom a druhom štádiu ochorenia,“ konštatovala Sivá.

Medzi najviac ohrozené skupiny patria ľudia so svetlými a ryšavými vlasmi, menšie riziko majú tmavovlasí ľudia s tmavším pigmentom kože. Rizikovými faktormi sú aj vek a rodinná anamnéza.

Diagnostika zhubných aj nezhubných nádorov kože patrí k najrýchlejšie odhaliteľným práve pre miesto lokalizácie na povrchu pokožky. "Je dôležité, aby ľudia venovali pozornosť zmenám na svojej koži, nepodceňovali žiaden atypický útvar a v prípade podozrenia vyhľadali dermatologickú ambulanciu. Správne diagnostikovať melanóm vie iba dermatológ. Na podozrivý útvar sa pozrie špeciálnou optikou, tzv. dermatoskopom, kde ho vidí v 20-násobnom zväčšení. Ak sa mu znamienko zdá byť podozrivé, odporučí ho chirurgicky odstrániť,“ približuje diagnostiku onkodermatologička. "Definitívny verdikt však povie až histológia,“ dodala.

"Najnovšie údaje z ambulancií klinickej onkológie v Národnom centre zdravotníckych informácií hovoria o tom, že ich navštívi viac 766-tisíc pacientov. Počet vyšetrení onkologických pacientov za jeden rok sa pri poslednom štatistickom zisťovaní pohyboval na úrovni viac ako 532-tisíc pacientov,“ dodala Alžbeta Sivá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #melanóm #malígny melanóm #kožná rakovina