Psoriáza: Vyliečiť sa nedá, úspešne liečiť však áno

Psoriáza je ochorenie, pri ktorom sa imunitný systém obráti proti vlastnému organizmu. Viditeľne sa prejavuje predovšetkým na koži. Ľudovo sa jej hovorí aj lupienka, podľa šupiniek, ktoré sa olupujú z kožných ložísk.

05.07.2022 06:00
psoriáza Foto:
Ilustračné foto.
debata

Psoriázu môže dostať len ten, kto v sebe nosí psoriatické gény. Tie však chorobu len predurčujú, tá sa prejaví až po pôsobení spúšťacích faktorov. Patrí k nim najmä stres, čo vysvetľuje, že sa ochorenie po prvý raz objavuje v čase napríklad maturitných skúšok. Nezanedbateľným faktorom je aj nezdravý životný štýl, ako je obezita, nedostatok pohybu, fajčenie alebo pitie alkoholu. Spúšťacími faktormi môžu byť aj rôzne bakteriálne infekcie, zápaly alebo poškodenia kože.

Psoriáza je chronické autoimunitné ochorenie, ktoré sa vyznačuje zápalom postihujúcim kožu i kĺby. Podľa odhadov ním na Slovensku trpí približne 200 000 ľudí, pričom len tretina z nich vyhľadá aj odbornú lekársku pomoc. Pacienti pritom majú k dispozícii konvenčnú systémovú liečbu, ale aj najnovšiu biologickú liečbu, pričom tá je určená pacientom so stredne závažnou až závažnou formou psoriázy.

„S biologickou liečbou pracujem už viac ako dva roky. Začala som ju predpisovať koncom roku 2019, keď sa uvoľnila do ambulantnej praxe. Pociťovala som ako výhodu to, že konečne aj ja môžem svojim pacientom ponúknuť to, čo dovtedy mohli dostať len na určitých špecializovaných pracoviskách,“ hovorí dermatologička Regina Paulinyová z kožnej ambulancie v Bratislave.

Video
Na psoriázu môžu ochorieť aj päťdesiatnici, často po liekoch. Ktorých?

„Biologická liečba je určená pacientom so stredne závažným až závažným prejavom ochorenia, u ktorých predchádzajúca systémová liečba nebola účinná, bola kontraindikovaná alebo nebola tolerovaná. Týmto pacientom otvára biologická liečba inovatívne možnosti efektívnej a účinnej liečby s priaznivým profilom bezpečnosti,“ vysvetlila profesorka Mária Šimaljaková z Dermatovene­rologickej kliniky LF UK a UNB Bratislava.

Až 93 % slovenských dermatológov uvádza, že biologická liečba môže pomôcť väčšine ich pacientov, pričom ju svojim pacientom predpisujú štyria z 10 slovenských dermatológov.

Doktorka Paulinyová uviedla, že pacienti so psoriázou sú často liečení iba lokálnymi prípravkami, čo pri niektorých typoch psoriázy a niektorých typoch postihnutí nie je možné zvládnuť. „Moje skúsenosti s biologickou liečbou sú veľmi pozitívne. Možnosť predpisovať biologickú liečbu poskytla mojej práci nový rozmer, pretože teraz dokážem svojim pacientom pomôcť na inej úrovni, ako tomu bolo doteraz,“ dodala.

Mechanizmus účinku biologickej liečby je založený na blokovaní kľúčových molekúl, tzv. cytokínov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri imunitných reakciách organizmu. Výsledkom je zásah do patogenézy ochorenia na molekulovej úrovni. Tento typ liečby je určený pre pacientov so stredne závažnou až závažnou formou psoriázy, u ktorých nebola účinná predchádzajúca systémová liečba, prípadne bola kontraindikovaná či netolerovaná.

Biologická liečba je hradená zdravotnou poisťovňou u pacientov, ktorí spĺňajú indikačné obmedzenia. Vhodnosť indikácie biologickej liečby pre pacienta musí vždy individuálne posúdiť ošetrujúci lekár a následne schváliť zdravotná poisťovňa.

Viac informácií o ochorení nájdete na www.dostanesatipodkozu.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #lupienka