Boľavé platničky? Trakčný stôl poskytuje bezrizikovú liečbu problémov chrbtice

Spinálna dekompresia, zníženie tlaku na chrbtici, je vzájomné odtiahnutie stavcov, aby sa platničky, ktoré medzi nimi fungujú ako nárazníky, mohli opätovne dostatočne prekrviť a nadobudnúť podľa možnosti svoj pôvodný tvar i funkciu.

22.07.2022 06:00
trakčný stôl, spinálna dekompresia, Dudince,... Foto:
Spinálna dekompresia, zníženie tlaku na chrbtici, je vzájomné odtiahnutie stavcov, aby sa platničky, ktoré medzi nimi fungujú ako nárazníky, mohli opätovne dostatočne prekrviť.
debata (2)

Ak je už platnička nebodaj vysunutá spomedzi dvoch stavcov von (tzv. protrúzia) alebo prasklo jej puzdro (tzv. hernia platničky), má dokonca šancu vtiahnuť sa naspäť, pretože odtiahnutím dvoch stavcov od seba vzniká medzi nimi podtlak. Toto všetko dokáže šetrne urobiť unikátny prístroj, tzv. trakčný stôl (trakcia znamená natiahnutie). Je riadený počítačom a zatiaľ sa nachádza na jedinom mieste na Slovensku, v Rehaklinike v Dudinciach.

Predstavte si platničku ako balónik naplnený želatínou, ktorý vložíte medzi dve platne. Čím viac platne pritláčate k sebe, tým viac sa balónik vydúva von a v istej chvíli môže prasknúť. Ak platne v potrebnej miere od seba odtiahnete, balónik sa vráti na miesto. Takto fungujú platničky, ktoré oddeľujú jednotlivé stavce našej chrbtice. Postupne, ak ochabne naše svalstvo, alebo ho jednostranne preťažujeme, medzi jednotlivými stavcami sa zvyšuje tlak na medzistavcové platničky. Opotrebujú sa, môžu sa vysunúť, dokonca sa natrhnúť a vytiecť. Do operačného zákroku na chrbtici sa logicky nikto nehrnie. Najprv treba vyčerpať nechirurgické a bezliekové možnosti a riadená dekompresia chrbtice je jedna z nich.

Indikácie, ktoré sú vhodné na zaradenie do programu (vek pacientov minimálne 18 rokov): kompresia (útlak) nervov, lumbálne poruchy, neuralgia sedacieho nervu, hernia platničky, poranenie koreňa bedrového nervu, degenerácia diskov (platničiek), poškodenie platničiek, spinálna artritída, bolesť krížov s ischiasom alebo bez neho, degeneratívne ochorenie kĺbov, akútna bolesť dolnej časti chrbta, pooperačná bolesť krížov, lumbálna nestabilita atď.

Ležím na trakčnom stole v polohe na chrbte. Nie som zatiaľ, chvalabohu, pacient s posunmi či herniami platničiek, ale ktorého novinára nebolí chrbát? Kto nie je stuhnutý po hodinách sedenia za počítačom? Sú pacienti, ktorí nedokážu ležať na chrbte, bolesť im to nedovolí, môžu byť na boku či dole bruchom. Stroj dokáže urobiť trakciu krčných stavcov – ak je problém v nich – pacientovi aj posediačky. Fyzioterapeutka Mirka Bürklen, ktorá pracovala 17 rokov v Nemecku a v období covidu sa rozhodla definitívne vrátiť domov, nastaví stroju potrebný program. Má ich desiatky. Vždy to závisí od diagnózy, od miery postihnutia. Ležím v pozícii so zohnutými bedrovými a kolennými kĺbmi, akoby zložená do písmena Z. Pripnú mi jeden pás okolo hrudníka a druhý okolo bedrových kĺbov. Ten je zároveň ťažný. Driekovú časť chrbtice je možné „vykriviť“ až v rozsahu dvanástich stupňov, pacient sa sám rozhoduje, v ktorej polohe je mu dobre.

Stoptlačidlo možno kedykoľvek počas spinálnej... Foto: Dávid Popovič
prst, stoptlačidlo, trakčný stôl, spinálna dekompresia Stoptlačidlo možno kedykoľvek počas spinálnej dekompresie aktivovať. Ak by ste náhodou mali nepríjemné pocity.

Potiahne, uvoľní, potiahne – a pocity musia byť príjemné

Ako prvý prebieha tzv. trakčný test. Obsluha dekompresného trakčného stola naťuká do počítača hmotnosť pacienta a stroj vykoná test tak, že pás okolo bedier začne ťahať silou jednej tretiny hmotnosti pacienta. Tým mierne rozťahuje stavce chrbtice, tentoraz najmä v oblasti driekových stavcov. Pocity musia byť príjemné, lebo bolesť už znamená dotyk nervových koreňov, a to sa nesmie.

„My chceme nervové korene uvoľniť, pacient musí cítiť úľavu,“ ubezpečuje riaditeľ Rehakliniky Jozef Magyar. Štandardne trvá trakčný test 2–3 minúty, ale môže to byť aj 10 minút. Zároveň sa stroj kalibruje.

Pýtajú sa ma na pocity. Je to fajn, je to pocit, ako keď sa ráno po spánku, alebo sa po dlhom sedení za pracovným stolom poriadne ponaťahujete, vlastne strečing chrbtice. Zvukový signál oznámi, že test sa skončil. Môžeme pokračovať. Dostanem do ruky stoptlačidlo, ktoré môžem použiť v prípadne bolesti či nekomfortu a okamžite zastaviť celý proces. Doposiaľ ho ešte nik nepoužil. Aj rehabilitačný lekár MUDr. Peter Kyseľ hovorí, že týmto šetrným, počítačom riadeným procesom by sa nemalo nič poškodiť. Kontraindikovaní sú napríklad pacienti so závažnou osteoporózou či nádormi na kostiach. Príliš riedke kosti, kompresná zlomenina, kalcifikáty, výrastky či nádor, metastáza na chrbtici sú totiž ako zhrdzavená reťaz, kde sa nejaké ohnivko môže kedykoľvek pretrhnúť.

Rastúca hora pri jednom z... Foto: Dávid Popovič
Dudince, kúpeľný park, gejzír Rastúca hora pri jednom z "gejzírov" minerálnej vody v kúpeľnom parku v Dudinciach. Neustále sa zväčšuje.

Stroj na základe lekárom určenej diagnózy V intervaloch rádovo v desiatkach sekúnd sa opakujú ťahy a povoľovania ťahu. Potiahne, uvoľní, potiahne a zasa uvoľní. Proces trakcie trvá od 14 do 20 minút a po jej skončení sa odporúča ostať na lôžku aspoň 50 % času trvania samotnej trakcie. „Stavce sa od seba vzdialili a pri piatich stavcoch môže dĺžka, o ktorú ste dočasne narástli, dosiahnuť aj jeden centimeter. Prispôsobujú sa tomu väzivá aj svalstvo, treba im dať čas. Niektorí pacienti výborne znášajú aj upokojujúcu polohu, keď ich v závere nechajú ležať na trakčnom lôžku pod uhlom 15 stupňov hlavou nadol. Hydraulika krvného obehu sa mení, nohy sa odľahčia, ale pacientovi sa v hlave zvýši tlak – nie každý si to môže dovoliť. Vstávam ponaťahovaná a mám "ľahký krok“. Optimálne by bolo procedúru zopakovať aspoň 5-krát. Tiež v závislosti od diagnózy.

Dokáže ťahať krčnú, hrudnú i driekovú časť

V deň absolvovania naťahovania na trakčnom stole sa neodporúča dlho sedieť, pretože práve sedenie je veľkou záťažou pre chrbticu. „Snažíme sa klientovi skombinovať spinálnu dekompresiu s režimom minimálnej záťaže chrbtice. V Rehaklinike bude mať ďalšie procedúry pri ktorých bude ležať, napríklad s magnetoterapiou, manipulačnými technikami, s vysokovýkonným laserom a podobne. Odporúčaný má pobyt v bazéne hotela Prameň, ale optimálne iba znak. Chrbtica by mala byť bez záťaže, aby dekompresia pôsobila čo najdlhšie,“ dodáva RNDr. Magyar.

Na trakčnom stole leží 67-ročný Jozef z Bratislavy. Už dlhé roky bojuje s problémami v oblasti driekovej chrbtice, má za sebou dve operácie platničiek. Keď sa dozvedel o Rehaklinike v Dudinciach, okamžite sem telefonoval. Pozvali ho najprv si spinálnu dekompresiu vyskúšať a ak mu urobí dobre, prísť na dlhší pobyt. Priniesol svoje zobrazovacie vyšetrenia aj lekárske správy a MUDr. Kyseľ sa rozhoduje pre jeden z množstva programov. S lekárom sa zhovárame, zatiaľ čo stroj Jozefovi rozťahuje chrbticu. „Unikátnosť tohto stroja spočíva v tom, že pacienta dokážeme napolohovať tak, aby sme vedeli ťahať presne tú časť chrbtice, v ktorej potrebujeme vykonať trakciu. Čiže efektívne sa zamerať len na postihnutú časť,“ hovorí lekár. "Dokážeme ťahať krčnú, hrudnú aj driekovú časť chrbtice, krčnú aj v sede, ale aj v ľahu. Existuje aj poloha na bruchu, teoreticky by sa dalo ležať aj na boku.

Odporúča sa doniesť výsledky zobrazovacích... Foto: SHUTTERSTOCK
zobrazovacie vysetrenie, chrbtica, platničky, stavce Odporúča sa doniesť výsledky zobrazovacích vyšetrení.

Pacient by mal zaujať úľavovú polohu a počas aplikácie procedúry nemať nepríjemné pocity. Pásy sú dokonca vyhrievané, takže trakcii dokážeme pomôcť aj termoterapiou. Netreba nijako špeciálne dýchať, sú svaly, ktoré sa uvoľňujú pri nádychu, iné pri výdychu a stroj podľa navoleného programu ťahá buď kontinuálne, alebo systémom potiahnem-pustím. Zatiaľ nemáme dostatok vlastných skúseností, aby sme hovorili o optimálnom počte procedúr, každý z nás je iný, ale podľa zahraničných zdrojov by ich malo byť minimálne päť. Niekde ich aplikujú len trikrát do týždňa, niekto ich môže absolvovať aj deň po dni. Občas sa stáva, že pri ťahu ľudia pociťujú závrat, nie je to však nič závažné. Dokonca pri vertigu vychádzajúcom z krčnej chrbtice by sme takto vedeli aj pomôcť."

V Prameni pramenia príbehy

Hotel Prameň a Rehaklinika, ktorá sa v ňom nachádza, má už za roky veľa verných klientov. Aj zo zahraničia. Láka ich individuálny prístup, osobný kontakt – majitelia žijú priamo v hoteli na najvyššom poschodí, pestujú vlastnú zeleninu aj bylinky. Denne pohybujú medzi hosťami a často sa s nimi zhovárajú. Jeden nemecký pár tu bol už 37-krát, prídu, zbavia sa bolesti, zopakujú si cviky a po polroku sa vrátia zas. Sú štamgasti, ktorí chodia do tej istej izby a sťažujú sa spôsobom: „V mojej izbe niekto prehádzal TV kanály!“ V roku 2013, keď hotel vytopilo a vypadla elektrina, neodišli preč, zobrali požiarnu hadicu a kompletne vyčistili priľahlé parkovisko. V Prameni pramení množstvo príbehov.

Súsošie víly Dudinky a Aquilovho syna v... Foto: Dávid Popovič
súsošie, Dudince, Kúpeľný park, víla Dudinka Súsošie víly Dudinky a Aquilovho syna v kúpeľnom parku v Dudinciach. Predlohou pre sochu víly bola speváčka Martina Schindlerová.

„Nedávno tu bol 88-ročný pán, ktorý mal veľké bolesti z artrózy kolien,“ hovorí Jozef Magyar. „Prvé štádiá možno liečiť s pomocou nášho výkonného lasera. Pán prišiel na 10-dňový pobyt, na liečbu reagoval veľmi pozitívne, bolesti ustúpili, čoskoro mohol prejsť po schodoch bez štiepavých bolestí v kolenách. V posledný deň povedal, že odchádza domov už ráno. Mali sme priateľský vzťah, tak som sa ho opýtal, že prečo tak rýchlo, ešte má čas, môže sa okúpať. A on sa zasmial, vitálny a dobre naladený, že ho doma čaká známosť. Vraj mu teraz fungujú nielen kolená, ale aj všetko ostatné, tak to musí ešte rýchlo využiť!“

Vysvetlivky

Spinálna dekompresia: technológia zmierňujúca bolesť medzi stavcami chrbtice. Pôsobením opačných síl sa na dekompresnom stole uvoľňuje tlak, ktorým stavce tlačia na platničky a nervy. To umožňuje, aby sa herniovaná či protruzovaná platnička postupne vrátila do pôvodnej normálnej polohy. Dekompresia medzistavcovej platničky je jediná nechirurgická liečba, ktorá je najúčinnejšia pri ťažkých prípadoch hernií, degenerácie, artritídy, stenózy a tlaku na nervový koreň. Dekompresia nie je monotónny ťah, ale prebieha v presne riadených automatizovaných cykloch.

Trakčný stôl: Na dekompresnom zariadení je sústava popruhov, ktorými sa pacient stabilizuje na rozčlenenom stole. Jednotlivé články stola sa dokážu navzájom posúvať a meniť vzájomný uhol. Pomocou týchto posuvov terapeut, na základe pokynov lekára, dokáže presne nastaviť ošetrovanú časť chrbtice, lokalizuje bolesť a nasmeruje liečbu na správnu oblasť.

Platnička: Chrbticu tvorí séria navzájom spojených kostí (stavcov). Nárazy, ktoré spôsobujú bežné aktivity ako chôdza, beh a podobne, tlmia platničky. Každá platnička má dve časti: mäkkú, želatínovú vnútornú časť a tvrdý vonkajší krúžok. Medzistavcová platnička je pružná chrupavka medzi stavcami, ktorá umožňuje ich vzájomný pohyb a zároveň plní tlmiacu funkciu pri nárazoch. Tým bráni poškodeniu mozgu pri chôdzi, behu a skokoch.

Protrúzia platničky: Vyskočená platnička, čiže platnička, ktorá sa vysunula von z priestoru medzi dvoma stavcami.

Hernia platničky: Ak materiál vo vnútri platničky praskol a dostal sa do priestoru, nazývame to herniou. Herniované platničky sa tiež nazývajú vykĺznuté, vyčnievajúce, prasknuté, degenerované alebo vyduté platničky. Aj keď medzi týmito pojmami existujú špecifické rozdiely, všetky sa v skutočnosti týkajú disku, ktorý už nie je v normálnom stave alebo polohe. Herniované platničky spôsobujú bolesť tým, že narážajú, dokonca zraňujú nervy v chrbtici.

Kontakty:

Tel.: 0915 532 513
Email: rehaklinika.dudince@gmail.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #Dudince #bolesti chrbta #spinálna dekompresia #trakčný stôl #platničky