Večer pred kolonoskopiou by z vás mala tiecť číra tekutina

Kolonoskopia je diagnostická, ale zároveň aj terapeutická metóda. Zisťuje sa pri nej prítomnosť polypov a nádorov, pričom je možné zachytiť takmer 100 % prípadov kolorektálneho karcinómu, a to aj tých vo včasnom, liečiteľnom stave, píše sa v odbornom časopise Lekárske listy 2/2022. Podľa najnovšieho prieskumu bolesť a nepríjemné pocity sú hlavným dôvodom, prečo Slováci toto vyšetrenie odkladajú.

06.07.2022 06:00
kolonoskopia, Na vlastný otvor, rakovina... Foto:
Kolonoskopia je endoskopické vyšetrenie dolnej časti tráviacej trubice, hrubého čreva a konečníka.
debata (6)

Dalibor (55) prišiel na vyšetrenie ku gastroenterológovi MUDr. Milošovi Bubánovi pôvodne z úplne iných dôvodov. Často mu nahlas škvŕkalo v bruchu a prekážalo mu to. Chcel vylúčiť nejakú chorobnú príčinu, navyše trpieval pálením záhy a občas užíval voľnopredajné blokátory protónovej pumpy, čo sú lieky, ktoré znižujú tvorbu žalúdočnej kyseliny. Lekár mu „pozrel do žalúdka“ endoskopom (hovorí sa tomu gastrofibroskopia) a prekvapujúco objavil pažerákové vredy. Nasadil mu liečbu a objednal ho nielen na kontrolné vyšetrenie pažeráka a žalúdka, ale vzhľadom na vek mu dal termín aj na preventívnu kolonoskopiu, keď sa „hadica“ zavádza z úplne opačnej strany tela. Je to vyšetrenie, ktorého sa Slováci obávajú.

V septembri 2021 sa na Slovensku uskutočnil sociologický prieskum verejnej mienky, ktorý realizovala profesionálna agentúra podľa zadania Slovenskej gastroenterolo­gickej spoločnosti ohľadom bariér voči skríningovej (skríning znamená vyhľadávanie) kolonoskopii. Súbor tvorilo 509 respondentov. Podľa tohto prieskumu až 27,3 % opýtaných odkladá vyšetrenie pre obavy z bolestivosti a až 38,8 % pre obavy z nepríjemného zážitku. V prípade, že by bola dostupná analgosedácia (podanie ultmujúcej injekcie), potom by sa 62,8 % z opýtaných pre kolonoskopiu rozhodlo jednoduchšie. Ak by bola dostupná celková anestézia (čiže narkóza), pre kolonoskopiu by sa ľahšie rozhodlo 56,5 % respondentov.

Pozitívny výsledok neznamená rakovinu, ale na „kolono“ treba ísť

Gastroenterológovia uvítali, že sa na Slovensku začalo s pozývacím skríningom týkajúcim sa kolorektálneho karcinómu. Pozývací skríning je štátom riadený preventívny program, ktorý môže zabrániť zbytočným úmrtiam z dôvodu už neliečiteľného karcinómu hrubého čreva a konečníka. Jeho cieľom je odhaliť pacientov vo včasnom štádiu ochorenia, keď je možné ho liečiť (a vyriešiť problém) prostredníctvom samotnej kolonoskopie odstránením podozrivých útvarov (polypov) z čreva. To znamená, že rizikové skupiny poistencov vo veku 50–75 rokov by mali domov dostať preventívne testy na skryté krvácanie do stolice a otestovať sa. Tento test je možné vyžiadať si aj u všeobecného lekára a je potrebné opakovať ho každé dva roky. Pozitívny výsledok neznamená, že pacient má rakovinu, ale potrebuje kolonoskopické vyšetrenie, prostredníctvom ktorého gastroenterológ diagnostikuje príčinu krvácania a stanoví liečbu.

Aby to však fungovalo, pacient musí pozvanie na toto endoskopické vyšetrenie hrubého čreva akceptovať, dohodnúť si termín a aj prísť. Skríning nemá význam, ak pacient, ktorý má napríklad pozitívny test okultného krvácania do stolice, následne odmietne absolvovať kolonoskopické vyšetrenie zo strachu z bolesti. V súčasnosti je možné absolvovať kolonoskopiu bezbolestne iba na vlastné náklady. V Lekárskych listoch citujú prof. MUDr. Tibora Hlavatého, PhD., s tým, že „pacient si musí priplatiť približne 50 eur za analgosedáciu, teda podanie utlmujúcej injekcie so sedatívom. Niektorí poskytovatelia (napr. štátne nemocnice) uhradia výkon na vlastné náklady. Analgosedácia stále nie je hradená z verejného zdravotného poistenia.“ Vec sa však rieši a poisťovne avizovali, že keď bude kodifikovaný nový výkon, sú pripravené uhrádzať analgosedáciu pri kolonoskopii.

Video
Kolonoskopia na vlastnej koži: Dá sa to prežiť

Vyčistiť črevo, aby ho lekár lepšie skontroloval

Dalibor sa nebránil a na kolonoskopiu prišiel. S odstupom času konštatuje, že preňho osobne bola omnoho viac obťažujúca samotná príprava na vyšetrenie: Päť dní pred vyšetrením nasadenie bezzvyškovej stravy (žiadne ovocie, zelenina, pečivo so zrniečkami, nijaké oriešky, káva, alkohol, koreniny). Musel popíjať Zaječí minerálnu vodu (2 deci denne). Deň pred vyšetrením už mohol ráno iba biely jogurt alebo acidko a na obed číry vývar plus dostatok tekutín (3–4 litre). Podvečer pred vyšetrením si rozrobil lekárom predpísaný perorálny roztok (prášok s vodou), jednu dávku vypil o 17. hodine a druhú o 20. hodine. Ide o preháňadlo, ktoré začne účinkovať o tri-štyri hodiny, takže treba byť na to pripravený a neustále byť v blízkosti toalety. Večer pred kolonoskopiou by z konečníka v zásade mala vytekať voda, to znamená, že črevo sa vyprázdnilo, je čisté a gastroenterológ bude mať cez kameru endoskopu „prehľadné pole“, aby jednoduchšie našiel aj malé polypy, ktoré môžu znamenať predstupeň nádoru. Dalibor požiadal o analgosedáciu, takže dostal do žily midazolam (používajú sa rôzne kombinácie liekov, niekde aj rajský plyn), manželka ho čakala v čakárni, aby ho odviezla domov. „Cítil som sa ako mierne pripitý,“ hovorí. „Asi dvakrát ma to zabolelo, povedal som au (asi pri prechode cez esovitú kľučku čreva) a pokračovali sme. Nebolo to nič nezvládnuteľné.“ Počas vyšetrenia sa do čreva napúšťa vzduch, aby lekár získal čo najlepší obraz (keď je črevo prázdne, jeho steny sa zlepia). Po vyšetrení treba z čriev vypustiť vzduch a zvýšená plynatosť môže trvať zopár hodín. Aj to je dôvod, prečo je lepšie byť v tom čase doma.

Daliborovo vyšetrenie bolo negatívne, nebolo treba odstraňovať nijaké polypy. V takomto prípade samotné vyšetrenie trvá 20–30 minút. A negatívny výsledok pri preventívnej kolonoskopii znamená, že najbližších 10 rokov nič podobné potrebovať nebude. S veľmi vysokou pravdepodobnosťou sa u pacienta v tomto období kolorektálny karcinóm nevyvinie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kolonoskopia #črevo #kolorektálny karcinóm #karcinóm hrubého čreva #endoskopia