Prečo netreba podceňovať bolesť? Zvýšte pozornosť najmä v týchto prípadoch

Občasné pobolievanie hlavy, zubov či kĺbov. Ak sa objaví z času na čas, nie je dôvod na paniku. Niektorým druhom bolesti však predsa len treba venovať väčšiu pozornosť.

12.08.2022 06:00
bolesť, péenka, PN Foto:
Domáce práce či záhradkárčenie sa môžu pretaviť do bolesti spodnej časti chrbta.
debata

Bolesť je signálom toho, že v tele nie je čosi v poriadku. Niekedy je len výsledkom slabej dehydratácie, stresu alebo napätia. V prípade, ak podceňujeme dlhotrvajúcu a špecifickú bolesť, problém je na svete. Napríklad v prípade kŕčov nôh. Objavujú sa často pri nedostatku minerálnej látky horčíka v tele, a keď pijeme málo tekutín. Ostrá bolesť zvyčajne vystreľuje do lýtok v noci a pripravuje nás o spokojný spánok. Ak sa objavuje často a nepomáha ani prijímanie dostatočného množstva magnézia, treba zbystriť pozornosť.

Prečo si dať pozor na kŕče v nohách

Kŕče nôh môžu byť príznakom vážnejšieho ochorenia, takzvanej hĺbkovej žilovej trombózy. Pri tomto ochorení sa tvoria hlboko v žilách krvné zrazeniny, ktoré blokujú prietok krvi, čo sa prejavuje bolesťou. Zrazeniny sa môžu uvoľniť, dostať do pľúc a zablokovať príval kyslíka do tela. Odborníci hovoria, že ak sa u vás objaví bolesť najmä po nedávnej ceste lietadlom alebo pri sedavom zamestnaní, netreba otáľať, ale rýchlo vyhľadať lekára.

Nie je to len z upratovania

Domáce práce či záhradkárčenie sa môžu pretaviť do bolesti spodnej časti chrbta. V niektorých prípadoch sa však spomínaný druh „trápenia“ objavuje ako príznak obličkových kameňov. Obličky totiž fungujú ako filter ľudského tela a odstraňujú toxické látky z krvi, ktoré sa vylučujú močom. Niektoré druhy baktérií, nedostatok vody alebo dedičné faktory spôsobia, že sa odpadové látky hromadia v obličkách, čím vznikajú malé, ale tvrdé usadeniny. V dôsledku toho dochádza k blokovaniu moču, čo sa prejavuje zápalom obličiek a bolestivosťou.

Bolesť na hrudníku nás dokáže vydesiť

Niekedy môže vystreľovať z chrbtice, v horších prípadoch je signálom infarktu. Nepohodlie v strede hrudníka môže po niekoľkých minútach zmiznúť a už sa neobjavia. Ak sa však bolesť a tlak na hrudi rozširuje do jednej či druhej hornej končatiny, krku, chrbta či žalúdka, treba zvýšiť pozornosť. Spomínané ťažkosti upozorňujú na prichádzajúci infarkt srdcového svalu. Medzi ďalšie typické príznaky patria nevoľnosť, dýchavičnosť, točenie hlavy a studený pot. Podľa portálu Healthday tieto problémy môžu naznačovať aj pľúcnu embóliu, nahromadenie vzduchu v hrudnej dutine, alebo následok neliečenej angíny.

Väčšina infarktov prichádza pomalšie a prejavuje sa tupým alebo skôr neurčitým tlakom či ostrou bolesťou. Niektoré srdcové záchvaty sú však také nenápadné, že ich možno zameniť za pálenie záhy či poruchy trávenia. Vo väčšine prípadov je potrebné vyhľadať lekára a neriskovať vážne zdravotné problémy.

Migréna či niečo ešte horšie

Ak sa analgetiká míňajú z domácej lekárničky príliš rýchlo, niečo nie je v poriadku. Bolesť hlavy je často prejavom napätia, stresu a nedostatku tekutín. V prípade, že ju sprevádza nevoľnosť, zvracanie, dvojité videnie a stuhnutý krk, na scéne sú zrejme vážnejšie problémy. Okrem migrény netreba podceňovať ani následky úrazu ako napríklad krvácanie do mozgu. Väčšina migrén sa však zvykne objaviť ešte pred dvadsiatym piatym rokom života. Po dosiahnutí tohto veku môžu vážne bolesti hlavy prezrádzať horšie zdravotné následky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #zuby #hlava #kĺby