Pri fyzicky náročnej práci nezabudnite aj na dopĺňanie vápnika

Leto je pre mnohých z nás nielen symbolom dovoleniek a slnenia na pláži, ale aj ideálnym časom na aktívny oddych. Chodíme na turistiku do hôr, niektorí zasa vyhľadávame mestskú turistiku. Mnohí si s aktívnym oddychom však spájame skôr pobyt v záhrade či na chalupe a práve na leto a dovolenkový čas máme naplánované rôzne kutilské projekty, na ktoré počas roka nemáme popri práci priestor.

13.08.2022 06:00
stavba, robotník, drevodom Foto:
Pitný režim doplňme o minerálne vody s významným obsahom vápnika, ktoré nám spolu s tekutinou dodajú aj vápnik v ľahko vstrebateľnej forme.
debata

A práve takéto aktivity so sebou prinášajú aj zvýšené nároky na naše telo, ktoré sa pri pílení, brúsení či vŕtaní poriadne zapotí a potrebuje okrem stratených tekutín doplniť aj potrebné minerály. Jedným z nich je vápnik, ktorý naše telo potrebuje nielen na udržanie zdravých kostí, ale prispieva aj k správnemu fungovaniu svalov. Zvýšenú potrebu vápnika je možné dopĺňať aj prostredníctvom minerálnych vôd, ktoré ho obsahujú.

Vápnik je dôležitý pre našu celkovú kondíciu

Ťažko fyzicky pracujúci ľudia majú zvýšenú potrebu vápnika rovnako ako výkonní športovci. V našom tele sa síce 99 % celkového množstva vápnika nachádza v kostiach a zuboch, ktorým dodáva pevnosť, ale pri akomkoľvek výkone naše telo vápnik využíva aj na zvýšenie svalovej sily. Má takisto rozhodujúci vplyv na správne fungovanie kostrových svalov, tiež hladkej svaloviny ciev a vnútorných orgánov, napr. tráviaceho traktu. Nájdeme ho však aj v krvi, v srdci, podieľa sa na regulácii krvného tlaku, na prenose nervových vzruchov, signálov vo vnútri buniek, správnej regulácii zrážanlivosti krvi a je tiež dôležitý pre produkciu viacerých hormónov. „Vápnik takisto zlepšuje metabolizmus – využiteľnosť glukózy ako zdroja energie, čo je kľúčové pri zvýšenej fyzickej náročnosti našich aktivít, či už v práci, alebo pri športe,“ hovorí MUDr. Adela Penesová, PhD., lekárka a odborníčka na pohyb a obezitu z Biomedicínskeho centra SAV.

Vápnik je jednoducho najdôležitejší a najrozšírenejší minerál v našom tele. A keďže počas aktívneho pohybu a fyzicky náročnej práce sú nároky na príjem vápnika ešte vyššie, telo si zvýši vstrebávanie tohto minerálu z čreva. Ak však nie je naša strava dostatočne bohatá na vápnik, jeho potrebu si nahradí zo svojich zásob, keďže ľudské telo si samo vápnik vytvoriť nevie. Preto je veľmi dôležité mať neustály príjem vápnika, aby si ho telo nebralo z kostí, kde sú jeho najväčšie zásoby. Telo je totiž dokonalý stroj, ktorý si cestu k vápniku nájde.

Doplňte si vápnik prirodzenou formou

Ideálne je dopĺňať si vápnik pravidelne a prirodzeným spôsobom, teda stravou bohatou na tento minerál. Pri fyzicky ťažkých aktivitách by sme mali denne prijať 1 200 až 1300 mg vápnika. Nemusíme sa však spoliehať len na mliečne výrobky, vajcia a ryby, ktoré sú u nás najznámejšími zdrojmi vápnika. Čerpať ho môžeme aj z maku, zeleniny, strukovín či výrobkov zo sóje.

Pitný režim doplňme o minerálne vody (z fľaškovaných najmä Korytnica, Kláštorná, Kalcia) s významným obsahom vápnika, ktoré nám spolu s tekutinou dodajú aj vápnik v ľahko vstrebateľnej forme. Nemusíte sa báť, že by ste to s vápnikom prehnali. Vstrebávanie a vylučovanie vápnika, teda jeho rovnováhu v tele, si telo dôkladne stráži a zdravý človek nadbytočný vápnik jednoducho vylúči močom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minerálka #minerálna voda #vápnik #minerálne vody #kalcium